Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvyk, ktorý ticho likviduje váš mozog: Šokujúce zistenie o obľúbenom nápoji

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci varujú, že už viac ako tretina z objemu približne pollitrového piva a necelý pohár vína môžu otráviť váš mozog. Ten je potom oveľa náchylnejší na prejavy a vznik demencie. Riziko je zvýšené najmä u ľudí, ktorí pijú určité množstvo alkoholu každý deň, napríklad jedno pivo.

 

S upozornením prišli oxfordskí vedci, ktorí do svojej štúdie zapojili viac ako 13-tisíc pravidelných konzumentov alkoholu vo veku od 40 do 72 rokov. Výskum zverejnený v odbornom magazíne Journal of Public Health hovorí o zdravotných následkoch dlhodobého pitia. Kto si s potešením dopriava jedno pivo denne alebo pohár vína, mal by spozornieť.

Čítajte viac: Vplyv alkoholu na kosti zamrazí: Problémy, z ktorých sa môže telo dlho spamätávať!

Už predchádzajúce výskumy varovali, že pravidelné pitie alkoholu môže poznačiť zdravotný stav. Vedci tvrdia, že by sme denne nemali skonzumovať viac ako malé pivo a deci vína. Čím je človek starší, tým vplyv alkoholu na jeho telo a kognitívne funkcie mozgu horší.

Len prednedávnom britskí vedci upozornili, že aj príležitostné pitie je škodlivé. Alkohol totiž ničí DNA kmeňových buniek a môže byť spúšťačom siedmich typov rakoviny. Problémom je neefektívne odbúravanie acetaldehydu pri metabolizácii alkoholu v tele. 

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: PivoAlkoholVínoDemencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9