Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chcete vedieť, či máte charizmu? Jednoduchý spôsob, ako si ju zmerať!

Ako zistiť, či ste charizmatický človek? Zobraziť galériu (2)
Ako zistiť, či ste charizmatický človek? (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohí považujú charizmu za nedefinovateľnú. Ide vlastne o tajomný dar. Buď ju niekto má v sebe alebo nemá. O to viac budete zrejme prekvapení, že je to inak. Podľa vedcov existuje spôsob, akým sa dá odmerať charizma!

Je jednoduchý a presný! Výskumníci z Torontskej univerzity držia v rukách veľký triumf. Vytvorili vedecký spôsob, podľa ktorého možno zistiť, či máte charizmu. Autori štúdie upozorňujú, že doterajšie výskumy a prístupy k charizme sa zameriavali predovšetkým na charizmatických lídrov. Podľa nich to bola chyba, mnohí výskumníci totiž prehliadali každodenné situácie.

Čítajte tiež: Ako funguje ľudský organizmus? Čas, za ktorý sa obnovujú jednotlivé časti tela

"Zistili sme, že charizma sa skladá z dvoch zložiek," hovorí hlavný autor článku, Konstantin Tskhay a pokračuje: "Jedna sa týka vplyvu, alebo schopnosti usmerňovať a viesť iných a druhá prívetivosti,  či sa druhí cítia pohodlne a uvoľnene vo vašej prítomnosti."

Odhaľte svoje charizmatické schopnosti

Podľa štúdie, publikovanej v časopise Journal of Personality and Social Psychology, vaše odpovede na šesť nasledujúcich tvrdení môže odhaliť, aké sú vaše charizmatické schopnosti. Ohodnoťte tvrdenia na stupnici od 1 do 5 bodov (čím viac bodov, tým viac to na vás sedí a súhlasíte s daným tvrdením)

Som niekto,...:

  • koho prítomnosť je v miestnosti cítiť
  • ktorý má schopnosť ovplyvňovať ľudí
  • kto vie, ako viesť skupinu ľudí
  • pri ktorom sa ľudia cítia pohodlne
  • pri ktorom sa druhí často usmievajú
  • kto vychádza s kýmkoľvek

Po ohodnotení jednotlivých tvrdení si vypočítajte svoje priemerné skóre. Ak je vyššie ako 3,7, podľa vedcov máte väčšiu charizmu ako priemerný človek.

"Chceli sme vytvoriť škálu, ktorá by individuálne chápala jednotlivca z hľadiska  osobných vlastností, vnímania a aspektov neverbálneho správania," hovorí Dr. Tskhay.

Tieto tvrdenia boli vypracované prostredníctvom viacerých štúdií, ktoré uskutočnil tím psychológov, s celkovým počtom takmer 1000 účastníkov. Výskumníci postupne vypracovali špeciálny dotazník. Najprv zisťovali, ktorými črtami sa vyznačujú charizmatickí ľudia a následne tieto najčastejšie menované črty ohodnotili podľa toho, ako dobre vystihujú charizmatického človeka. Nakoniec účastníci na základe týchto čŕt hodnotili aj seba. Je zaujímavé, že napr. črty ako atraktívnosť a extroverzia, ktoré sa asi najviac spájajú s charizmou, analýza vylúčila. Taktiež sa nenašla žiadna súvislosť medzi charizmou a inteligenciou.

Chcete vedieť, či máte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Štúdia hovorí, že charizmu môžeme vidieť v druhých, možno ju identifikovať a dokonca ju môžeme vyzdvihnúť v sebe," hovorí Howard Friedman, významný profesor psychológie na univerzite v Kalifornii a dlhoročný výskumník charizmy, ktorý vyvinul charizmatickú škálu, zameranú na "neverbálnu expresivitu", pred viac ako 35 rokmi.

Charizme sa dá naučiť

Nemajte obavy, ak budete mať nižšie skóre, než by ste chceli. Existuje totiž mnoho spôsobov, ako sa stať charizmatickým.

"Veľa výskumov ukázalo, že charizma môže byť vyučovaná," dodal John Antonakis, profesor organizačného správania na univerzite v Lausanne vo Švajčiarsku a vedúci výskumní charizmy.

Spomínaný odborník v roku 2011 viedol štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 34 manažérov, z ktorých polovica bola vyštudovaná a získala charizmatické vodcovské taktiky. Zahŕňala slovné techniky, ako napr. používanie rétorických otázok a prejavov morálneho presvedčenia a neverbálnu komunikáciu, ako napr. kontakt s očami. Spolupracovníci vyhodnotili vyškolených manažérov ako výrazne charizmatických a líderských. Podľa Dr. Antonakisa však potrebujete veľa praxe a trénovania..

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9