Inteligentní ľudia vraj žijú dlhšie: Tu je dôvod

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-04 13:00:00

Vedcov už dlhé roky fascinuje vzťah medzi výškou IQ, zdravím a dlhovekosťou. Práve tieto faktory sa stali predmetom najnovšej štúdie zverejnenej v odbornom magazíne British Medical Journal. Výskumníkov zaujímalo, prečo sa inteligentnejší ľudia dožívajú vyššieho veku.

 

Odpoveď je pomerne jednoduchá. Štatisti už v minulosti postrehli, že ľudia s vyšším IQ žijú o niečo dlhšie a pripisovali to faktorom spojeným s inteligenciou. Vychádzali napríklad z toho, že tí, ktorí v inteligenčných testoch dosahujú lepšie skóre, sú pravdepodobne aj vzdelanejší a solventnejší, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že sa dožijú vyššieho veku.

Čítajte viac: Veľký zlom vo výskume najrozšírenejšej duševnej choroby: Depresia nemení len dušu

Posledná štúdia publikovaná v magazíne British Medical Journal túto teóriu rozšírila o predpoklad, že s inteligenciou sa spája aj vrodená predispozícia na lepšie a pevnejšie zdravie. V roku 1947 vykonali škótski vedci rozsiahle IQ testovanie, do ktorého zahrnuli vyše 30-tisíc ľudí. Skúmaných účastníkov testovali v detstve ako 11-ročných, a potom ich dlhé roky sledovali.

IQ ako zbraň proti chorobám?

Neskôr výskumníci pod vedením Catherine Calvinovej, profesorky psychológie z Edinburghskej univerzity, analyzovali príčiny úmrtí účastníkov výskumu v rámci ich vekovej skupiny. Zaujímalo ich, či existuje korelácia medzi vrodenou inteligenciou a dlhším životom. Aj po zohľadnení faktorov, akými sú fajčenie alebo vyšší príjem, sa ukázalo, že vrodená inteligencia bola nepriamo spojená so všetkými hlavnými príčinami smrti.

Vedci našli silný vzťah medzi nižšou inteligenciou a chorobami dýchacích ciest, srdcovými ochoreniami a mŕtvicami. Objavili tiež súvislosť medzi inteligenciou nameranou v detstve a zraneniami. Rovnako odhalili spojenie medzi rakovinou v dôsledku fajčenia, tráviacim ochorením a demenciou. Zo záverov výskumu vyplýva, že tí z účastníkov vo veku 79 rokov, ktorí dosiahli v inteligenčnom teste lepšie skóre, s menšou pravdepodobnosťou zomierali na choroby dýchacích ciest, mŕtvicu, zlyhania srdca či rakovinu spôsobenú fajčením.

 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie inteligencia dlhovekosť IQ

2017-09-04 13:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia