Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová metóda, ktorá odhalí depresiu pred jej vypuknutím: Pravda sa ukáže na fotografiách

Podľa instagramu možno odhaliť depresiu pred vypuknutím.
Podľa instagramu možno odhaliť depresiu pred vypuknutím. (Zdroj: thinkstock.com)

Či už pridávate čierne alebo biele fotografie alebo uprednostňujete filtre, ktoré vylepšia celkový dojem, váš účet na sociálnej sieti môže prezradiť niečo o vašom duševnom zdraví. Podľa novej štúdie môže byť dobrý pri získavaní informácií, ktoré by mohli ukázať na začínajúcu duševnú chorobu.


Počítače dokázali zistiť, ktorí ľudia mali depresiu na základe svojich fotografií uverejnených na sociálnej sieti Instagram, ako uviedla nová štúdia.

Čítajte tiež: FOTO úžasnej premeny: Dievčina schudla 29 kíl bez posilňovne a diét za jediný rok

"To poukazuje na novú metódu skorého skríningu depresie", uviedol vo vyhlásení vedúci štúdie Christopher Danforth, profesor matematických, prírodných a technických vied na Vermontskej univerzite.

Do štúdie sa zapojilo viac ako 160 dobrovoľníkov, ktorí pridávali svoje fotky na Instagram. Dobrovoľníci poskytli výskumníkom informácie o minulých diagnózach depresie a odpovedali na dotazník určený na posúdenie úrovne tejto choroby. Približne polovici ľudí v štúdii bola za posledné tri roky diagnostikovaná depresia.

Preferujú tmavšie farby

Keď výskumníci analyzovali takmer 44 000 obrázkov, zistili, že používatelia, ktorí mali diagnózu depresie, zverejňovali fotografie, ktoré boli modrejšie, šedivejšie a tmavšie v porovnaní s používateľmi bez tohto zdravotného problému. Použitie filtra na fotografiách bolo menej časté u jedincov s depresívnou diagnózou než u ostatných. Keď už ľudia s diagnózou použili filtre, mnohí radšej zvolili čierne a biele filtre. Niektoré z fotografických funkcií, ktoré výskumníci identifikovali," zodpovedajú spoločným vnemom, pokiaľ ide o účinky depresie na správanie," uviedli autori. Napríklad predchádzajúci výskum naznačil, že depresia súvisí s preferenciou tmavších, modrejších a monochromatických farieb.

Ľudia s diagnózou depresie tiež mali vyššiu pravdepodobnosť, že uverejnia fotky s ľuďmi na nich, v porovnaní s ostatnými používateľmi príspevkov, ktorí mali menej ľudí na fotografii, ako zistili výskumníci.

Počítače dokázali rozlíšiť ľudí s depresiou

Použitím histórie Instagramu zozbieranej v prvej časti štúdie výskumníci potom postavili inú skupinu dobrovoľníkov proti algoritmu strojového učenia, aby zistili, či ľudia alebo algoritmus urobili lepšiu prácu pri identifikácii jedincov s depresiou založených na ich príspevky v sociálnej sieti.

Nová skupina dobrovoľníkov bola vyzvaná, aby vyhodnotila posledných 100 fotiek, uverejnených používateľmi s diagnózou depresie skôr, ako boli títo používatelia diagnostikovaní. Okrem toho boli vyzvaní, aby hodnotili fotky ľudí bez diagnózy depresie.


Benefity chorôb, o ktorých vám lekár nepovie: O týchto pozitívach ste netušili


Dobrovoľníci hodnotili fotky podľa toho, či boli zaujímavé, roztomilé, šťastné a smutné. Hodnotili ich na stupnici od 0 do 5. Výskumníci zistili, že dobrovoľníci môžu do určitej miery rozlišovať medzi užívateľmi s diagnózou depresie a osobami bez zdravotného stavu. Fotky od jednotlivcov s diagnózou depresie boli s väčšou pravdepodobnosťou hodnotené ako smutnejšie a menej šťastné ako ostatné. Podľa štúdie však algoritmus strojového učenia urobil lepšiu prácu. Počítač dokázal správne identifikovať osoby s depresiou 70% času.

Vedci poznamenali, že štúdia mala určité obmedzenia. Výskumníci napríklad povedali, že použili širokú definíciu depresie a hľadanie špecifických typov depresií by mohlo viesť k rôznym výsledkom.

Okrem toho je potrebné zrealizovať viac výskumov, kým sa tento spôsob môže použiť na diagnostiku duševného zdravia.

"Táto štúdia ešte nie je diagnostickým testom, ale je dôkazom koncepcie nového spôsobu, ako pomôcť ľuďom," povedal Danforth.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9