Najväčší zabijak 21. storočia je postrachom lekárov: Môže vyvolať novú vlnu krízy

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-12 13:45:00

O tom, že sa týka aj vás, nemusíte vedieť dlhé roky. Demencia sa ľuďom často vkráda do života ticho a nepozorovane, až kým si nepodmaní celú dušu. Vedci hovoria o kríze 21. storočia, ktorá môže nepripravené zdravotníctvo položiť na kolená.

Britskí lekári sú znepokojení. Odhadujú, že do roku 2050 bude mať demenciu viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Len v Británii bude do roku 2040 chorobou trpieť 1,2 milióna ľudí, čo predstavuje skoro 60-percentný nárast ochorení. Z dlhodobej štúdie realizovanej univerzitami University College London a University of Liverpool vyplýva, že vlani žilo v Anglicku a Walese s demenciou až 767-tisíc ľudí.

Čítajte tiež: Svojmu manželovi dávala lyžicu kokosového oleja dvakrát denne: Nemohla uveriť tomu, čo sa stalo!

Podľa doktora James Picketta, vedúceho autora výskumu, by mohla byť demencia najväčším zabijakom 21. storočia. Predpokladom jej rozvoja je práve starnutie obyvateľstva a fakt, že sa ochorenie nedá úspešne liečiť. S náporom pacientov sa bude musieť vedieť vyrovnať aj zdravotníctvo. Pickett varuje, že Británia stojí na prahu novej krízy, ak nedosiahne prielom v oblasti prevencie a zdravotnej starostlivosti. Výskum bol zverejnený v odbornom magazíne British Medical Journal (BMJ).

Demencia na Slovensku

Podľa vyjadrenia Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) sa na Slovensku každoročne vyskytuje okolo 6-tisíc nových prípadov demencie. V roku išlo 6 189 nových pacientov, uviedla Soňa Valášiková, hovorkyňa NCZI. 

Fotogaléria


Tagy:
demencia Alzheimerova choroba

2017-07-12 13:45:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia