Týka sa mnohých ľudí pred Vianocami: Syndróm, ktorý mení mozog!

Nie u každého vyvolávajú Vianoce príjemné pocity...
Zdroj: profimedia.sk
2016-12-05 06:00:00

Milované i nenávidené. Také sú Vianoce. Že sa nezadržateľne blížia nám pripomínajú vianočné reklamy, výzdoby v obchodoch a uliciach a étery rádií. Vianočná nálada neprichádza a ťažko povedať, že by ste sa tešili na sviatky? Zrejme trpíte syndrómom.

Duch Vianoc akoby vás opustil. Toto obdobie v roku vám nič nehovorí, dokonca ste mrzutí, smutní. Niektorí prepadávajú depresiám. Zatiaľ čo väčšina sa teší na najkrajšie sviatky v roku, nevedia sa dočkať pravej vianočnej atmosféry s rozsvieteným stromčekom, plným stolom rôznych dobrôt a v kruhu rodiny, iným tieto sviatky nič nehovoria.

Znechutení z Vianoc

Údajne existuje zvláštny syndróm "Bah humbug", ktorým trpí množstvo ľudí. "Pacienti" sú mrzutí a nemajú pocit radosti. Tí, ktorí netrpia týmto ochorením, nestratili ducha Vianoc, ktorý je spojený s príjemnými pocitmi, nostalgiou, darčekmi, lahodnými vôňami typickými vo vianočnom období a dobrým jedlom. Pomenovanie "Bah humbug" pochádza z poviedky Vianočná koleda od Charlesa Dickensa. V angličtine sa ním vyjadruje znechutenie nad Vianocami.

O syndróme informoval neurológ Anders Hougaard z univerzity v Kodani, podľa ktorého mozog hrá pri vnímaní sviatkov a kultúrnych tradícii svoju úlohu. Verí, že sa jemu a jeho tímu podarí bližšie lokalizovať ducha Vianoc v mozgu, aby tak pochopili rolu, akú hrá orgán pri vnímaní kultúrnych tradícií.

"Odhadujeme, že milióny ľudí na celom svete sú bez vianočnej nálady," hovoria autori štúdie. "Ide o "Bah humbuk "syndróm. Presná lokalizácia vianočnej nálady je rozhodujúci prvý krok k tomu, aby sme pomohli tejto skupine pacientov."

"Duch Vianoc" v ľudskom mozgu

Výskumu sa podrobilo 20 ľudí. Všetci bol zdraví bez zdravotných komplikácií. Vedci im v dvojsekundových intervaloch premietali 84 obrázkov, z ktorých sa niektoré týkali Vianoc, napr. tanier s vianočným jedlom a iné nemali s vianočnými tradíciami nič spoločné. Pri prezeraní si obrázkov boli účastníkom štúdie skenované mozgy pomocou funkčnej magnetickej rezonancie (fMRI). Toto skenovanie meralo zmeny okysličenia krvi a prietoku, ktoré sa vyskytujú pri reakcii na nervovú aktivitu. Vyprodukovali aktivačné mapy, ktoré ukazujú, ktoré časti mozgu sú zapojené do určitého duševného procesu.


Neuveriteľná rýchlosť účinku sirupu: Už za jeden deň sa zbavíte kašľa!


Takýmto spôsobom zistili, ktoré časti mozgu účastníkov boli pri plnení úloh aktívne. Následne vyplnili dotazník, kde sa ich odborníci pýtali na pocity, ktoré sa spájajú s Vianocami. Na základe výsledkov boli rozdelení do dvoch skupín - jedna oslavovala Vianoce a mala k nim pozitívny vzťah a druhá mala neutrálny pocit z oslavy sviatku a nepripisovali im nejaký význam.  

"Existuje mozgová reakcia, ku ktorej dochádza pri pozeraní si obrázkov s vianočnou tematikou. Zaznamenali sme rozdiely v tejto reakcii medzi ľuďmi, ktorí oslavujú Vianoce v porovnaní s tými, u ktorých vianočná tradícia nevyvoláva žiadne pozitívne pocity," dodal odborník.

U tých, ktorí podľahli kúzlu Vianoc a pozerali sa na obrázky, ktoré evokovali sviatky, našli vedci päť oblastí mozgu, ktoré reagovali s vyššou aktiváciou.

Duch Vianoc, lokalizovaný v ľudskom mozgu odhalila štúdia v odbornom časopise BMJ. Výsledky výskumu by mohli byť mocným nástrojom pri liečbe tohto syndrómu. Je predsa škoda nepodľahnúť kúzlu Vianoc a netešiť sa aspoň na jedno obdobie v roku. Nemyslíte? 

Čítajte tiež: Prečo by ste mali pri zaspávaní vystrčiť nohu spod periny?

Fotogaléria

2016-12-05 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: neurosciencenews.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia