Tajomstvo odhalené: Čo všetko sa odohráva v našej hlave, keď večer vyjedáme chladničku!

Vyvarujte sa nočnému vyjedaniu chladničky, inak budete neskôr bojovať s kilami navyše.
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-18 06:00:00

Nočný záťah na chladničku už snáď v živote spravil takmer každý. Je to zvláštne, ale akoby v neskorý večer, respektíve aj noc, jedlo malo magickejšiu chuť. Ak pravidelne vo večerných hodinách zažívate stavy vlčieho hladu a s očami závislého narkomana siahate po maškrtách, je načase zistiť, ako to vtedy funguje v našom tele!


Nočné jedenie a zdravý životný štýl nejdú ruka v ruke. Rozhodne k sebe nepatria. Ak sa budete prejedávať vždy pred spaním, vaše telo bude namiesto spaľovania tukov tráviť to, čo ste práve zjedli. V noci vás môže prebudiť nepríjemné pálenie záhy a zobudíte sa s nafúknutým bruchom. Výsledkom je niekoľko kíl navyše.

Imúnni voči zdravému jedlu?!

Čo sa však deje v našom tele, konkrétne v našej hlave, ak zrazu dostaneme neodolateľnú chuť na sladkosti vo večerných hodinách? To sa snažili zistiť výskumníci zo St. Luke´s Roosevelt Hospital Center a Kolumbijskej univerzity v New Yorku pomocou magnetickej rezonancie mozgov. Takýmto spôsobom snímali 25 mužov a žien s normálnou hmotnosťou počas toho, ako im ukazovali obrázky zdravého a nezdravého jedla. Na skeny sa účastníci výskumu pozerali 5 nocí, pričom jedna skupina spala 9 hodín a druhá len 5. Výsledky výskumu ukázali, že "mlsná" prenasledovala tých, ktorí spali menej hodín. Čo však bolo najšokujúcejšie, tí boli voči zdravému jedlu doslova imúnni!

"Keď boli účastníkom ukazované nezdravé jedlá, oblasti mozgu boli aktivované a pri zdravých pokrmoch sa nijako neprebudili k činnosti. Odpoveď na nezdravé jedlo mala konkrétny neurologický vzorec, špecifický v prípade, že osoba mala obmedzený spánok. Toto naznačuje väčší sklon osôb podľahnúť nezdravej strave v prípade, že spia nedostatočne,“ tvrdí vedúca štúdie Marie-Pierre St-Ongeová.


Pravda o vašom zdravotnom stave za 60 sekúnd: Odhaľte vďaka lyžičke, ako ste na tom!


Menej spánku = Vyššia konzumácia jedla

Množstvo štúdií potvrdzuje, že menej hodín spánku vedie k vyššej konzumácii jedla u zdravých ľudí. Navyše, po dlhšej dobe spánkovej derivácie účastníci výskumu upozornili na zvýšený dopyt po sladkom a slanom jedle. Krátky spánok má teda súvis so zvýšeným dopytom po sladkom a slanom jedle.

"Výsledky naznačujú, že pri obmedzenom spánku ľudia považujú nezdravé jedlo za odmenu, resp. za niečo obohacujúce, čo môže viesť k zvýšenej spotrebe týchto potravín. Naša štúdia ukázala a tým aj potvrdila, že pri zníženom spánku jedli účastníci viac tukov i celkovo kalórií než tí, ktorí mali kvalitný a dostatočne dlhý spánok. Magnetická rezonancia poskytla neurokognitívny základ pre tieto výsledky," objasnila vedkyňa.

Doprajte si viac spánku a porozmýšľajte, čo všetko stojí za vašim večerným jedením. Zrejme sa cez deň nevyvážene a málo stravujete. Mali by ste jesť výdatne a minimálne päťkrát za deň, čím sa vyhnete nočnému hladu a cestu do chladničky si v noci ušetríte.

Pozrite si aj: Zdravé raňajky nad zlato: Toto sú osvedčené tipy
Čítajte tiež: Svet je na pokraji epidémie: Táto choroba zničí ľudstvo!

 

2016-01-18 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: sciencedaily.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia