Chyba, ktorej by sme sa mali večer vyvarovať: Umývanie zubov ovplyvňuje náš spánok!

Umývanie zubov dokáže ovplyvniť náš spánok. Ako je to možné?
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-03 13:55:00

Máte problém so zaspávaním? Nemusí za tým byť automaticky poobedná kávička v práci, ani energetický nápoj, ktorý ste vypili po príchode domov. To, že sa vám ťažšie zaspáva môže byť aj tým, že si umývate zuby po svetle.

Hoci to znie ani nepodarený žart, vedci sa rozhodli skúmať, ako naše návyky pred spaním ovplyvňujú zaspávanie. Svoje poznatky k téme vyjadril Russel Foster, profesor neurovedy na uznávanej univerzite v Oxforde.

Spánok patrí k životu, potrebujeme ho

„Spánok je jedným z najdôležitejších reakcií tela, ktoré robíme. Z celkovej dĺžky nášho života je 36 % venovaných na spanie, vysvetlil Foster na svojej prednáške v Londýne.

Bežnou rutinou je, že svetlo v spálni či izbe zhasneme, čím sa pripravujeme na spánok. Neskôr si ale spomenieme, že sme si ešte neumyli zuby, takže vstaneme, prídeme do kúpeľne a zažneme svetlo. Fosforeskujúce svetlo „naruší“ fungovanie nášho tela, ktoré sme predtým začali pripravovať na spánok.

„Je to veľmi narúšajúce. Myslím, že by mal niekto vymyslieť svetlo na zrkadlo, ktoré by malo byť nastavené na nočnú dobu,“ dodal Foster.

Prečo je spánok dôležitý?

Nie je to len o oddychu a relaxácii. Telo sa počas neho zbavuje toxínov, prichádza k „oprave“ tkanív, obnovujú sa metabolické cesty. Ak spíme málo, znižuje sa naša kreativita, znižuje sa schopnosť imunity chrániť náš organizmus. Zvyšuje sa riziko obezity, cukrovky či duševných chorôb.

Zvykli sme si reagovať na prirodzené úrovne bežbého svetla. Reagujú naň nie len ľudia, ale aj zvieratá. Napovedá, či sa prebudiť alebo naopak, či je čas na spánok.

Problémom, o ktorom sa stále častejšie hovorí, že umelé osvetlenie, v ktorom pracujeme a koniec koncov aj žijeme. Svetlo je nám k dispozícií 24 hodín denne, a to najmä kvôli vynálezu žiarovky. To mätie náš prirodzený rytmus.

Umelé osvetlenie totiž ovplyvňuje tvorbu melatonínu. Čím intenzívnejšie svetlo je, tým menej sa ho tvorí. Cez noc je jeho tvorba osem až desaťkrát vyššia ako počas dňa. To spôsobuje, že počas popoludnia chytíme „druhý dych“, hoci by sme sa mali pomaly pripravovať na spánok.

„Žijeme ale v týchto sporo osvetlených „jaskyniach“, a to ako doma, tak aj v našich kanceláriách, ktoré sú často menej osvetlené prirodzeným svetlom, aj pri zatiahnutej oblohe. Je veľmi dôležité, aby sme išli aj von, najmä podvečer, aby sme „vynulovali“ hodiny nášho tela,“ Povedal Foster.

Ako zlepšiť zaspávanie?

Čítajte tiež: Pite vodu s citrónom a petržlenovou vňaťou po dobu 5 dní: Pozrite sa, čo sa začne diať!

2015-11-03 13:55:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk, telegraph.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia