Dôvody, prečo zrušiť účet na sociálnej sieti: Koniec s lajkovaním a komentovaním!

Sociálne siete ničia našu psychiku.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-03 06:00:00

Ste neustále prihlásení na sociálnej sieti, lajkujete, komentujete, chatujete a pridávate fotky? Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste si zrušili konto? Aj keď to pre vás nemusí byť práve najlákavejšia predstava, budete prekvapení, čo to s vami spraví!

Úzkosť

Úzkosť môže vzniknúť zo stresu. Niekedy neviete, či máte žiadosti o priateľstvo ignorovať, odmietnuť alebo prijať. Tlak na zdieľanie udalostí, či „povinná“ súdržnosť v životných udalostiach „kamarátov“ vytvára pocit úzkosti a nátlaku. Je síce populárne mať čo najviac priateľov, ale tých si treba starostlivo vyberať. Na virtuálnych sieťach je realita úplne iná. Zúčastňovať sa virtuálnych udalostí alebo tých v reálnom živote? Výsledkom môže byť vznik úzkosti.

Depresia

Niektoré výskumy dokazujú súvislosť medzi depresiou a používaním internetu, pričom zistenie príčiny je zložité. Odborníci si nie sú istí, či používanie sociálnych sietí spôsobuje depresie alebo či ľudia s depresívnymi sklonmi viac vyhľadávajú tieto médiá. V každom prípade súvis tam je.

Ohlúpnete

Jeden výskum dokázal, že ľuďom, ktorí strávili 5 minút na svojom profile, trvalo o 15 % dlhšie odpovedať na jednoduchú matematickú otázku.

Psychická manipulácia

Emocionálny vply sociálnych médií na nás môže byť dokonca oveľa zložitejší. Emócie vyjadrené ostatnými na sociálnej sieti ovplyvňujú náše emócie.

Štúdia z University v Utahu dakázala, že existuje priama súvislosť medzi množstvom času stráveným na sociálnej sieti a spôsobom, akým ľudia vnímajú svoje životy. Užívatelia, ktorí strávili viac času na sociálnej sieti si mysleli, že ich priatelia majú lepší život než oni sami. Pritom príspevky priateľov sú prehnane skresľujúce, keďže každý chce na „sieti“ vyzerať lepšie. Keď vidíme, ako si naši priatelia užívajú dovolenku v zahraničí, o čom nezabudnú informovať na sociálnej sieti, pomyslíme si, ako sa majú dobe a my zle. Vtedy nastupuje zlá nálada, smútok a depresie.

Nezabúdajte, že sociálne siete nie sú náhradou za skutočné a zmysluplné konverzácie s priateľmi! To sa s nimi nedá ani len porovnať..

Ľudia, ktorí pristúpili k zrušeniu účtu na sociálnej sieti zhodne tvrdia, že sú šťastnejší a majú viac času! Nevyskúšate to?

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-03 06:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mymentalhealthday.org

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia