Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neurológovia odhalili depresívnych ľudí: Sú jediní, ktorí vidia svet realisticky!

Depresívni ľudia vraj vidia svet realisticky ako ostatní.
Depresívni ľudia vraj vidia svet realisticky ako ostatní. (Zdroj: thinkstock.com)

Bojíte sa budúcnosti? S najväčšou pravdepodobnosťou len mávnete rukou, že nejako už predsa len bude. Náš mozog sa totiž snaží zlé správy cenzurovať. Zistili to nemeckí a britskí psychológovia, ktorí zrealizovali veľký prieskum.

Zabúdajú na to zlé

Dobrovoľníci podstúpili v rámci výskumu psychologické testy. Súčasťou nich bolo predložených 80 znepokojujúcich situácií, ktoré by ich mohli stretnúť ako napr. smrtiaca choroba. Účastníci výskumu mali uviezť, ako veľmi sú pre nich dané situácie pravdepodobné. Potom dostali od výskumníkov informácie, ako štatisticky pravdepodobné sú spomínané udalosti. Ukázalo sa, že dobrovoľníci pravdepodobnosť podcenili, ale inokedy zase precenili. Po určitom čase sa ich výskumníci opäť opýtali na pravdepodobnosť rovnakých situácií.

Zistilo sa, že testovaní ľudia mali problémy zmeniť svoj odhad práve u problémov, ktoré sú štatisticky najpravdepodobnejšie. Vyzerá to tak, že ľudia si selektívne vyberajú, ako pravdepodobné majú budúce scenáre byť. Pritom zabúdajú na to zlé a nebezpečné a majú skôr optimistické scenáre.

Optimizmus ako porucha?

Neurológovia monitorovali ich mozgy pomocou magnetickej rezonancie. Vďaka nej mohli vedci vidieť, aké oblasti mozgu u testovaných ľudí boli aktívne, keď sa snažili si na niečo spomenúť, al. naopak nespomenúť na to, aká veľká je šanca, že ich niečo zlé stretne. V časopise Nature Neuroscience, kde bol výskum zverejnený, vedci píšu, že optimizmus sa nachádza v zlom kódovaní informácií vo frontálnom kortexu. Ako ďalej dodali, chybné odhady sú vlastne selektívnym upravovaním pamäti, ktorá podporuje nerealistický optimizmus.

Podľa National-geographic.cz je optimizmus, po ktorom mnoho ľudí túži, v skutočnosti neurologická porucha. Zabraňuje nám pamätať a vyťažiť informácie, ktoré si nechceme pamätať, pretože sa nám nepáčia. Odmietame si pripustiť, že nám hrozí nebezpečenstvo, resp. neveríme, že sa nám môže niečo zlé prihodiť.

Neurológovia dokonca zistili, že jednej skupine ľudí sa táto „porucha“ v mozgu netýka. Ide o ľudí s ťažkými depresiami, ktorý vraj ako jediní dokázali svoj pohľad na budúce rizika vidieť realisticky!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9