Blahodarný myšlienkový detox: Kašlite na telo, prečistite si myseľ!

Prečistite si nielen telo, ale i myšlienky, budete sa cítiť omnoho lepšie!
Zdroj: thinkstock.com
2014-04-13 07:00:00

S príchodom jari sa začalo hovoriť o detoxikácii organizmu. Ale na niečo dôležité sa zabudlo. Mali by sme si očistiť nielen telo, ale aj myseľ! Často záleží na myšlienkach, ktoré nám prebiehajú v hlave. Podľa nich sme alebo nie sme vo fyzickej kondícii.

Čoraz viac ľudí začína veriť tomu, že myšlienky ovplyvňujú nielen naše nálady, ale i naše fyzické zdravie. Je to fakt, o ktorom mnohí liečitelia už dávno vedeli.

Myšlienky možno porovnať ku stromom. Pestujeme si ich ako stromy vo vlastnej záhrade. Podobne ako stromy nosia svoje plody, s ktorými musíme žiť.

Pravdivé myslenie

Všade sa hovorí, že najlepšie je pozitívne myslenie. Vždy a za každých okolností. No čo ak sa tak vo vnútri skutočne necítime? V skutočnosti je omnoho lepšie ako pozitívne myslenie pravdivý pohľad na to, čo sa vo vás deje. Stáva sa, že niektorá udalosť bude jednoducho silnejšia než sila vašej mysle. Čo vám prebieha hlavou a následne srdcom? Práve to má dopad na to, v akom stave je vaše telo. Naopak, či ste zdravá a v pohode rozhoduje o tom, na čo budete myslieť.

Je preukázané, že ak ste v strese, proces liečenia a obnovy tela je spomalený až o 40 percent! Predstavte si, že máte možnosť si vybrať, či sa budete cítiť skvelo alebo len napol dobre. Čo by ste si vybrali?

Keď sa v nás zaseknú

Viete si predstaviť, že by vaše vnútro bolo napojené do rozhlasu a živo by sa vysielalo všetko, čo vám prebehne hlavou? Ľudia by sa tak dozvedeli o všetkých vašich myšlienkach! Zrejme by to poriadne zamiešalo vašim spoločenským životom. A keď sa zamyslíte, sami sebe neustále vysielate myšlienky naživo. Cítite sa tak dobre? Na negatívnych myšlienkach zase nie je nič také strašné, no problém nastáva vtedy, ak sa vo vás „zaseknú“ a stále „krúžia“. Jednoducho ste si na ne zvykli ako na fajčenie. Pri tom, ako sa práve cítime, vyplavuje naše telo množstvo hormónov a tisícky telesných a chemických reakcií. Naše telo nevyhodnocuje, aká je situácia, ale aká si myslíme, že je.

„Odložte“ negatívne myšlienky

Niektorí sa odmietajú pozrieť na to, čo všetko v nich „vyčíňa“, lebo nechcú nič potláčať. Treba však vedieť, že nepotláčať neznamená, že teraz sa slepo poddáte každému pocitu, ktorý vo vás vyvstanie.

Skúste začať detox tak, že presne označíte to, čo sa vo vás odohráva a bez hanby to potom pustíte. Aby ste niečo odložili, musíte predsa vedieť, čo vlastne máte v ruke, resp. v srdci. Alebo sa vás to skôr pustí samé, keďže emócie a pocity sa nás držia práve pokiaľ ich potláčame.

Označte, čo je vám príjemné

Pustite si niekoľkokrát denne svoj vnútorný rozhlas „nahlas“. Zamerajte sa na to, na čo práve teraz myslíte. Na začiatok si označte svoj momentálny prúd myšlienok ako príjemný alebo nepríjemný. Častokrát sa stáva, že sme lapení v toxických myšlienkach len preto, že sme už zabudli, ako moc sú nepríjemné. Ak máte v sebe zdravé vnútorné prostredie, vaše myšlienky a emócie sa menia a plynú v súvislosti so situáciami. Niekedy je slnečno, inokedy zamračené. Ale celkovo sa vám žije dobre.

Ste schopní označiť, čo je vám príjemné a čo nie? Gratulujeme! Teraz si všimnite, ktoré myšlienky sa vo vás opakujú najčastejšie. Každý z nás má pár tém, ktoré ho doslova zožierajú, pretože si už toho nie je vedomí. Tieto témy za sebou skrývajú skutočný poklad psychickej práce, pretože väčšinou pramenia z nedoriešených záležitostí minulosti, o ktorých vyriešení však duša naliehavo žiada. Ak budete poznať svoje témy, budete vedieť, okolo čoho si formujete vašu identitu.

V skutočnosti sa javia inak

Toxické myšlienky sa javia inak. Niekedy ich považujeme za pozitívne, pritom také v skutočnosti nie sú. Príkladom je situácia, v ktorej si hovoríte, že musíte vyhrať. Môžu však skrývať strach zo zlyhania či neschopnosť mať sa rada taký, aký ste. Mnohí psychológovia popisujú vplyvy z detstva, ktoré sa potom premietajú v dospelosti. Dokonca sa presadil termín neuroplasticita, ktorá popisuje schopnosť mozgu meniť a dorastať nervové cestičky ako následok našich nových vzorcov chovania. Ak začnete pravidelne cvičiť jogu, zaradíte do svojho života vzorce, ktoré vám robia dobre a váš mozog sa naozaj zmení. A naopak. Ak budete stále negatívne myslieť, vyplavíte do svojho tela stresové hormóny a váš mozog sa bude chcieť zmeniť.

Nalepte si na chladničku papier, kde si každý deň napíšete tri veci, za ktoré ste ten deň pocítili vďaku. Vydržte tak mesiac. Všimli ste si zmenu? Vaša myseľ začala skenovať svet pre to pekné, ale i vaše telo sa cíti lepšie. Neskôr môžete každý deň niekomu priamo poďakovať za nejakú vec, ktorá sa vám zapáčila.

2014-04-13 07:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Harper´s Bazaar

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia