Čo s nami dokážu urobiť horúčavy? Odhaľte, ako sa vtedy správame

Horúčavy dokážu s našim duševným zdravím poriadne zamávať.
2013-08-06 09:00:00

Pot z nás doslova tečie, cítime sa nepríjemne, sme malátni a unavení a náš organizmus postupne zlyháva, ak mu nedoprajeme dostatok tekutín. Takto sa cítime počas neznesiteľných horúčav, ktoré zasiahli Slovensko. Možno si to neuvedomujete, ale teplé počasie vplýva i na našu myseľ. Správame sa inak ako obvykle, sme agresívnejší a viac nepriateľskí ako v chladnejšom počasí.

Sme nepriateľskí a agresívni

V horúcom počasí telo vykazuje zvýšenú srdcovú frekvenciu, krvný obeh a potenie, s ktorými sa snaží bojovať. Človek sa vtedy cíti veľmi nepríjemne vo svojej koži, je dokonca agresívnejší a prirodzene sa chce tohto tepla čo najskôr zbaviť. Ľudia sú v horúcom počasí jednoducho podráždení a nepriateľskí. Tieto emócie môžu viesť od hnevu až dokonca k samovraždám, čo platí hlavne u psychicky labilných osôb. Teplo má preto veľký vplyv na našu myseľ, takže to netreba podceňovať.

Menej serotonínu = horší spánok

Náladu a správanie ovplyvňuje serotonín a melatonín, čo sú chemické bunky v mozgu. Serotonín je látka, ktorú upokojuje, zmierňuje psychické napätie a zlepšuje náladu. Melatonín je zase zodpovedný za zdravý spánok a pekné sny. Epifýza, čo je malá endokrinná žľaza v mozgu, vylučuje melatonín, resp. v noci alebo v tme vyvoláva ospalosť. V tejto žľaze sa zo serotonínu vytvára melatonín. Čím je menšia koncentrácia hladiny serotonínu v mozgu, tým menej melatonínu sa z neho vytvára, čo je príčinou bezdôvodnej depresie. Nízke hladiny serotonínu prispievajú k problémom, ako je depresia, nespavosť a prejedanie.

Ak je vysoká vlhkosť vzduchu a veľké teplo, ktoré sú dôvodom zlej nálady, v mozgu je menšia koncentrácia hladiny serotonínu v mozgu. Melatonínu je vtedy menej, ťažšie sa vieme uvoľniť a zrelaxovať.

Trestných činov je teraz viac

Negatívny postoj a únava tiež prevládajú počas extrémnych horúčav. Tropické noci často nedajú mnohým spať, preto u nich prevláda podráždenosť a zlá nálada, keďže nie sú vyspatí. Aby toho nebolo málo, určite vás prekvapí zaujímavé zistenie. Podľa psychológov a zrealizovaných štúdií sa trestné činy stupňujú práve počas týchto neznesiteľných horúčav.

Podľa viacerých výskumov, horúčavy spôsobujú:

  • Stupňujúce násilné správanie a agresiu.
  • Vyššie zneužívanie drog a alkoholu.
  • Depresiu a zlú náladu.
  • Ak horúčavy sprevádza vysoká vlhkosť vzduchu, ľudia sú vtedy menej koncentrovaní.
  • Mnohí nie sú vitálni a nemajú energiu (súvisí to s ospalosťou počas tropických nocí).

Pripravte sa na horúčavy

Ak sa chcete vyrovnať s emocionálnymi účinkami horúčav, najlepšie je sa na ne pripraviť. Odporúča sa piť veľa tekutín, najmä čistej vody. Vyhýbajte sa slnku najmä v hodinách od 11:00 do 16:00 a keď sa chystáte stráviť dlhší čas vonku, majte pri sebe vodu a pomôže i vejár. Nenechajte horúčavy, aby len tak ľahko zamávali s vašim duševným zdravím.

2013-08-06 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Blog.doctoroz.com  |  Zdroj: Helium.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia