Sobota17. máj 2025, meniny má Gizela, zajtra Viola

Veľké nebezpečenstvo TOHTO častého nápoja: Pite radšej overené značky!

(Zdroj: GettyImages)

Počuli ste už o ochratoxíne A? Ide o takmer nezničiteľný a nebezpečný toxín, ktorý sa nachádza v určitých produktoch, ktoré možno konzumujete. Napáda kávu a zrná.

Ochratoxín A je mykotoxín produkovaný niekoľkými druhmi húb, ktoré škodia  telu. Ku kontaminácii dochádza po konzumácii nehygienických potravín. Hlavnými prenášačmi sú strukoviny, káva, orechy a kakao. V odborných kruhoch ho považujú za mimoriadne silný karcinogén pre ľudí.

Ochratoxín A a výskyt

Ochratoxín A sa nachádza najmä v potravinách, ako sú obilniny, strukoviny, hrozno, káva, kakao, orechy a korenie, píše magazín Step To Health. Vedci však zistili, že môže byť ukrytý aj v živočíšnych produktoch, ako sú bravčové obličky a pečeň. Ide o stabilnú molekulu, ktorá sa nezničí pri teplotách nižších ako 250 stupňov Celzia, takže samotné teplo na zastavenie šírenia nestačí. V prípade bakteriálnej kontaminácie stačí na elimináciu patogénu tepelné spracovanie, ale pri toxínoch to môže byť inak.

Účinky ochratoxínu na zdravie

Konzumácia ochratoxínu je nefrotoxická, čo znamená, že negatívne ovplyvňuje funkciu obličiek. Dokazuje to výskum publikovaný v časopise Environmental Toxicology. Táto zlúčenina sa absorbuje v čreve, a preto sa rýchlo dostane do krvi a telesných tkanív. Metabolizuje sa predovšetkým v pečeni a obličkách, ale aj v kostrovom svalstve. Táto toxická látka je obzvlášť škodlivá pre centrálny nervový systém. Spôsobuje poškodenie mitochondrií a preťaženie vápnikom na intracelulárnej úrovni, čo narúša funkciu neurónov. Zvyšuje tiež riziko vzniku rakoviny.

Čo robiť, aby ste sa vyhli konzumácii ochratoxínu A?

Jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť prítomnosť toxínov v strave je vyhýbať sa konzumácii potravín neznámeho pôvodu. Produkty ponúkané v bežných obchodoch prechádzajú sériou kontrol kvality a bezpečnosti, takže by s nimi nemal byť problém. Iná vec je, keď hovoríme o domácich potravinách, najmä, ak sú rastlinného pôvodu. U nich môže dôjsť ku kontaminácii plesňami.
Majte na pamäti, že vždy existuje maximálna tolerovateľná hladina látky predtým, ako sa stane pre telo škodlivou. V praxi to znamená, že malé množstvo expozície okamžite nespustí rakovinu. Obzvlášť opatrní by však mali byť ľudia patriaci do rizikových skupín, ako sú tehotné ženy a starší ľudia.

Čo by ste o ňom mali vedieť

Ochratoxín A je veľmi nebezpečný toxín pre ľudské zdravie, preto je vhodné sa mu čo najviac vyhýbať. Je produkovaný určitými druhmi húb a môže byť prítomný v potravinách, ako sú strukoviny alebo káva. Vyhýbajte sa preto konzumácii potravín, u ktorých netušíte, aký majú pôvod. Pri podozrení na intoxikáciu vodou touto alebo inou nebezpečnou látkou je najlepšie urýchlene navštíviť odborníka. Existujú určité antidotá, teda lieky na detoxikáciu, ktoré zabránia akútnej fáze ochorenia, čo zároveň obmedzí riziká v strednodobom horizonte. V niektorých prípadoch pomôže vypumpovanie žalúdka, ak proces trávenia ešte nebol dokončený.

Viac o téme: KávaKakaoStrukovinyOrechyOchratoxín A
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9