A, B, AB a 0. Krv zachraňuje ľudské životy, musí byť však podaná tá správna skupina. Poznáte tu svoju a vašich rodinných príslušníkov? Existujú dôvody, pre ktoré by ste to mali vedieť.
Je užitočné mať vedomosť o tom, akú má človek krvnú skupinu. Najmä v prípadoch, keď mu ide o život a je potrebná transfúzia. Ak nemá pri sebe žiaden údaj o tom, akú krv potrebuje, lekári to zistia testom, no môžu pritom stratiť drahocenné minúty. Je preto vhodné svoju skupinu poznať a túto lekársky overenú informáciu nosiť v peňaženke alebo pri dokladoch. Tento poznatok vám tiež mnoho napovie o možných ochoreniach, na ktoré môžete byť náchylnejší, píše sa na steptohelath.com.
Klasifikácia krvných skupín
Hoci lekárska veda stále nevie presne vysvetliť, prečo máme rôzne typy krvi, pravdou je, že o jej fungovaní a zložení sa už vie veľa. Všetci vieme, že existujú štyri krvné skupiny klasifikované podľa prítomnosti alebo neprítomnosti proteínov na povrchu červených krviniek. Poznáme skupiny:
- A, ktorá obsahuje proteín A
- B naplnenú proteínom B
- AB sa vyznačuje tým, že v nej nájdeme oba proteíny
- 0 je skupina, ktorej, naopak, chýbajú
Okrem toho máme aj RH faktor. Ak je v krvi prítomný RH proteín, je klasifikovaný ako pozitívny RH. Jeho neprítomnosť vedie k negatívnemu RH. Krvná skupina sa skladá zo skupiny a z RH faktora.
Prečo by sme mali poznať krvnú skupinu našich príbuzných?
Ako už bolo spomenuté, v prípade transfúzií a darcovstva je rozhodujúce poznať svoju krvnú skupinu. Navyše zatiaľ, čo pacienti všetkých krvných skupín môžu dostať krvnú skupinu O-RH negatívnu , človek s touto kombináciou môže dostať transfúziu iba od svojho vlastného typu. Pre každú skupinu sú tiež charakteristické iné ochorenia. Čo ktorú ohrozuje?
1. Predispozícia na hlbokú žilovú trombózu
Tieto zrazeniny, ak nie sú správne liečené, sa môžu dostať do pľúc a ohroziť život. Z jednej štúdie, ktorá trvala viac ako 30 rokov a študovala približne 66-tisíc ľudí, vyplynulo, že účastníci s krvnou skupinou A, B a AB mali o 40 percent vyššie riziko ich vzniku ako tí, ktorým patrila skupina 0.
2. Možné problémy so srdcom
Podľa výskumu majú ľudia s krvnou skupinou AB o 23 percent vyššie riziko srdcových ochorení v porovnaní s ľuďmi s krvnou skupinou 0. U pacientov s krvnou skupinou B bolo riziko zvýšené o 11 percent. Nositeľov krvnej skupiny A ohrozuje najviac vysoký cholesterol, ľudia s krvnou skupinou 0 majú najnižšie riziko infarktu. Našťastie, tieto genetické predispozície vie mať človek pod kontrolu. Stačí, ak dodržiava zdravý životný štýl, je zdravo a má dostatok pohybu.
3. Rôzne druhy rakoviny
Podľa štúdie uskutočnenej v roku 2015 je riziko rakoviny žalúdka vyššie u ľudí, ktorí majú krvnú skupinu A, na rozdiel od ľudí s krvnou skupinou 0. Naopak, tí ktorí ju majú, sú náchylnejší na tvorbu žalúdočných vredov. Krvné skupiny B a AB zas ohrozuje riziko vzniku rakoviny pankreasu.
4. Reprodukčné problémy
Ženy s krvnou skupinou 0 majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať nízku ovariálnu rezervu, čo môže viesť k neplodnosti. U tehotných žien môže tiež dôjsť k inkompatibilite s krvou plodu, ak nemajú rovnaký RH faktor. Ženské telo vtedy reaguje, ako keby bolo alergické na plod a môže dôjsť k jeho poškodeniu. Našťastie, existuje riešenie v podaní injekčného lieku.
5. Rôzne stravovacie návyky
Každej krvnej skupine prospieva iné jedlo. Platí to aj naopak. Čomu by sa ľudia podľa skupín mali radšej vyhýbať?
Skupina 0: Ľudia s touto krvnou skupinou môžu jesť mäso, ryby, ovocie a zeleninu. Odporúča sa obmedziť konzumácia obilnín a strukovín.
Skupina A: Najlepšie potraviny pre tento typ sú zelenina, tofu, ryby, morské plody, obilniny, fazuľa a ovocie. U tejto skupiny je vhodné obmedziť spotrebu mäsa, mliečnych výrobkov a pšenice.
Skupina B: Ide o mäsožúrov. Môžu jesť všetky druhy mäsa, obmedziť na minimum by ale mali kuracie. Konzumácia mliečnych výrobkov, fazule, obilnín a zeleniny je vítaná.
Skupina AB: Nositelia tejto skupiny by mali mať v jedálničku ryby, morské plody, mliečne výrobky, fazuľu, ovocie a zeleninu, no konzumovať by ich mali s mierou. Vyhýbať by sa mali červenému mäsu.