Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tieto časti tela si pri úraze zraníme najčastejšie: Vieme aj, čo pomôže pri liečbe

Advertoriál Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

Nečakané zranenie dokáže poriadne znepríjemniť život – a leto na ne býva obzvlášť bohaté. Za pekného počasia trávime veľa času vonku, športujeme, chodíme na výlety či kúpaliská, majstrujeme okolo domu. Koľko úrazov sa u nás ročne stane a ktoré sú najčastejšie?

Na Slovensku sa každý rok stanú desiatky tisíc úrazov, ktoré si vyžadujú aj pobyt v nemocnici. Posledné čísla za rok 2019 hovoria až o viac ako 78 000 prípadoch. V tomto čísle sú zahrnuté rôzne náhodné poranenia, ktorých je drvivá väčšina, ale napríklad aj následky dopravných nehôd či napadnutí. 

Najčastejšou príčinou úrazu je pád

A čo bolo najčastejším typom úrazov? Odpoveď je úplne jasná – pády, ktorých bolo vyše 46 000. Paradoxom pritom je, že takmer polovica z nich sa nám prihodila tam, kde sa zrejme cítime najbezpečnejšie, teda doma. Z konkrétnych miest nasleduje ulica a cesta a potom športové a atletické priestranstvo. Obe pohlavia padajú približne rovnako často, mierne však vedú muži.

Pozor na hlavu a kolená

Podľa údajov NCZI sú najčastejšie hospitalizovaní ľudia, ktorým sa stane úraz na hlave, nasleduje zranenie kolena a predkolenia a na treťom mieste sú bedrá a stehno. Práve v lete pritom podľa skúseností zdravotníkov stúpa počet úrazov, ktoré vzniknú pri zveľaďovaní domova či pri aktívnom trávení voľného času. Zranenie môže hroziť napríklad pri rúbaní dreva, vŕtaní či iných prácach doma i v záhrade. Na pády pozor pri oprave strechy, ale aj pri zbere ovocia zo stromov či ich orezávaní. Samozrejmosťou je takisto zdravá ostražitosť pri športovaní. 

Úrazy s hospitalizáciou podľa časti tela (Zdroj údajov: NCZI)

 

Týždeň v nemocnici? Radšej nie

Žiaľ, ak už sa pre úraz dostaneme do nemocnice, zväčša v nej nejaký čas pobudneme. Pri úrazoch ide priemerne o šesť dní. Záleží však na type zranenia a aj našej aktuálnej fyzickej forme. Ideálne je, ak sa nám zodpovedným správaním podarí úrazu úplne vyhnúť. Ak sa však už úraz stal, oplatí sa zamerať na účinnú podporu liečby. Okrem dodržiavania odporúčaní lekárov, prípadnej rehabilitácie či pokojového režimu je vhodné podporiť liečbu aj zvnútra. Na tento účel bola vyvinutá špeciálna liečebná metóda systémovej enzymoterapie, ktorej predstaviteľom je liek Wobenzym.

Urýchlite liečbu vďaka enzýmom

Ak chcete urýchliť liečbu úrazu, opuchov, krvných podliatin a výronov, pomliaždenín, ale aj vykĺbenín a zlomenín, pomôže vám enzýmová terapia Wobenzym. Účinnosť tohto prípravku preverili aj vedci v mnohých štúdiách. Do klinickej štúdie v Nemecku bolo napríklad zaradených 44 športovcov s vyvrtnutým členkom. Išlo o dvojito zaslepenú štúdiu kontrolovanú placebom, tak aby zodpovedala najprísnejším medzinárodným požiadavkám. Liečba trvala 10 dní. V skupine liečenej Wobenzymom (3 × 10 tabliet denne) trval ústup opuchu i bolesti približne 9 dní, v kontrolnej skupine, ktorej podávali len placebo, išlo až o približne 16 dní. Užívanie Wobenzymu podstatne skrátilo aj dĺžku práceneschopnosti z približne 4,4 dňa na 1,7 dňa.

Wobenzym urýchľuje vstrebávanie opuchu a krvných podliatin a zrýchľuje aj ústup zápalových prejavov a bolesti. Veľkou výhodou je, že môže podstatne skrátiť čas hojenia zranenia. Ideálne je však s jeho užívaním začať čo najskôr po úraze. Pri začatí liečby sa podáva 5 až 10 tabliet trikrát denne, s ústupom ťažkostí môžeme znížiť na 3 tablety trikrát denne. Tablety je potrebné užívať nalačno, najmenej 30 minút pred jedlom a 2 hodiny po ňom. Zapiť by ste ich mali dostatočným množstvom tekutiny – ideálny je čaj, voda alebo minerálka. Na zachovanie optimálnej účinnosti sa vyhnite zapíjaniu mliekom či výrobkami z neho.

ZISTITE VIAC O WOBENZYME

Wobenzym je liek na vnútorné použitie. Čítajte pozorne písomnú informáciu pre používateľov.

Advertoriál pripravený v spolupráci s Mucos s.r.o.

Viac o téme: ZranenieúrazSlovenskoWobenzym
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9