Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Storočná metóda je stále populárnejšia: Bizarný spôsob, ako poraziť závislosť a bolesť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Kvetinové esencie vraj môžu pomáhať prekonať závislosť na tabaku alebo zmierniť pocit bolesti. Napriek skepticizmu oficiálnej medicíny si kvetinová terapia získava stále viac prívržencov. O účinkoch takmer storočnej terapie začali živo debatovať aj odborníci.

 

Je naozaj možné zmierniť úzkosť alebo stres niekoľkými kvapkami esencie z divokých kvetov, kaktusov, stromov, ale aj minerálov? O liečivých výťažkoch, ktoré vytvoril takmer pred sto rokmi britský lekár Edward Bach, píše taliansky denník La Repubblica.

Čítajte tiež: Nechutná terapia ako cesta k zdravej a čistej pleti? Takto dopadla žena po smradľavej kúre

O Bachovej terapii sa nedávno hovorilo v Miláne na medzinárodnom fóre. „Od Bachových čias sa veľa vecí zmenilo a dnes sa na emócie pozerá inak,“ uviedli organizátori fóra. Debatovalo sa o aktuálnom využití Bachových esencií, ale aj o výťažkoch inšpirovaných domorodými tradíciami a používaných v mnohých austrálskych nemocniciach ako prírodné lieky proti bolesti, a o ďalších liečivých extraktoch pochádzajúcich z púští alebo arktických oblastí.

Sedem Bachových skupín

Edward Bach vytvoril 38 originálnych liekov rozdelených do siedmich skupín: kvety zmierňujúce strach, neistotu, nedostatočný záujem o prítomnosť, pocit samoty, prehnanú citlivosť, malomyseľnosť a beznádej a prehnané obavy o druhých. „Dnes sú, samozrejme, psychické ťažkosti trochu iné a existujú tiež stovky druhov esencií. Tie moderné sú vytvorené na situácie, o ktorých sa vtedy nehovorilo, napríklad na také, ktoré súvisia s inštinktmi alebo ženskou energiou,“ uvádza psychoterapeutka Giusy Messinová.

Metódy prípravy esencií a ich podávanie však zostávajú rovnaké, ako ich navrhol Bach: voda s lupeňmi kvetov sa vystaví na slnko alebo sa prevarí, a potom sa takto získaná tekutina zmieša s brandy.

„Všetky esencie sa pripravujú podľa procedúr opísaných Bachom a vychádzajú z koncepcie, že príroda je schopná liečiť psychickú disharmóniu,“ hovorí Messinová.

Niektoré štúdie realizované v Spojených štátoch a na Kube, kde sa kvetinové esencie hojne používajú, pripisujú takýmto liekom istú účinnosť pri liečbe depresií. Väčšina vedcov ich však nanajvýš odporúča ako placebo.

„Posledné výskumy potvrdzujú, že náš duševný stav, naše myšlienky, môžu ovplyvňovať náš fyzický stav,“ zdôrazňuje Messinová.

Mohli by sme teda predpokladať, že kvety využívajú potenciál mysle a napomáhajú dosiahnutiu účinkov pripisovaných tej ktorej esencii. „Potvrdzuje to naša štúdia realizovaná v nemocnici San Gerardo v Monze s liekom z cezmíny európskej, esencii na beznádej a zúfalstvo,“ pripomína psychologička.

Storočná metóda je stále
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prvá pomoc pri pocitoch úzkosti

Mnohí používajú napríklad Rescue Remedy, Bachovu krízovú esenciu, ako prostriedok proti úzkosti bez zvláštnych kontraindikácií. Štúdie potvrdzujú, že kvetinové esencie sú bezpečné. Predávajú sa voľne a zvyčajne sa užívajú tak, že sa v poháriku vody rozpustí jedna alebo viac kvapiek, ale môžu sa tiež rozprašovať, používať do kúpeľa, do sviečky alebo krému. „U mnohých kvetinových výťažkov nie sú kontraindikácie, ale v niektorom prípade, pri neadekvátnym použití, môže nastať nevoľnosť,“ hovorí Messinová.

Preto je vhodné sa o používaní esencií poradiť s terapeutom, ktorý je v odbore vyškolený. Kvetinové výťažky používajú aj lekári a psychoterapeuti, často v spojení s inou liečbou. Pred niekoľkými rokmi zverejnila psychiatrička Maria Antonietta Balzolová príručku o svojich skúsenostiach s Bachovými esenciami. „V skutočnosti sa kvety nepoužívajú na liečbu psychických ochorení, môžeme ich skôr považovať za podpornú formu, užitočný nástroj sprevádzajúci terapiu,“ dodáva Messinová.

Viac o téme: ZávislosťBolesťFajčenieDepresiaúzkosťAromaterapiaEsenciálny olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9