Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

AKTUÁLNE Bombová hrozba rastie: Pribúdajú ďalšie školy: Žiakov evakuujú

Na základnej škole Beethovenova v Nitre polícia zasahuje pre nahlásenú bombu Zobraziť galériu (6)
Na základnej škole Beethovenova v Nitre polícia zasahuje pre nahlásenú bombu (Zdroj: Topky/Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Pribudli ďalšie školy. Bombu nahlásil anonym už aj v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Študentov evakuujú. Polícia sa prípadom zaoberá.

Aktualizované 12:18 Hrozbami bombových útokov na školách sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA). Adresované boli viac ako 200 školám na takmer celom Slovensku. Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedeným v mailoch, ktoré boli školám doručené. Informovala o tom na sociálnej sieti. 

11:11 Bombové hrozby preveruje polícia aj na školách v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. "Policajti preverujú oznámenia o bombovej hrozbe, ktorá bola nahlásená viacerým školám na území Banskobystrického kraja. Polícia robí všetko pre bezpečnosť detí," priblížila hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Mária Faltániová.

 Polícia Košického kraja nebude zverejňovať podrobnosti o vykonaných bezpečnostných opatreniach ani presné adresy škôl. "Polícia prijaté oznámenia preveruje, v rámci prijatých bezpečnostných opatrení budú dotknuté školy evakuované, preto verejnosť žiadame o rešpektovanie pokynov príslušníkov Policajného zboru," uviedla hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová. Žiada taktiež verejnosť, aby nepodliehala panike. Policajti podľa nej urobia maximum pre bezpečnosť detí. "Ak boli udalosti nahlásené na škole, ktorú vaše dieťa navštevuje, a informovala vás o tom škola, postupujte podľa ich pokynov alebo si podľa možností dieťa prevezmite čo najskôr, aby bolo možné pokračovať v potrebných úkonoch zo strany Policajného zboru," odporučila Ivanová.

Polícia zasahuje pre nahlásenú bombu aj na Základnej škole Škultétyho 1 v Nitre
Zobraziť galériu (6)
Polícia zasahuje pre nahlásenú bombu aj na Základnej škole Škultétyho 1 v Nitre  (Zdroj: Topky/Tip čitateľa)

Evakuujú aj školy v Bratislavskom a Nitrianskom kraji

Po pár dňoch je polícia opäť na nohách. Podľa našich informácií mal niekto nahlásiť bombu na školách v niektorých okresoch Bratislavského samosprávneho kraja.Rodičom na škole v Malackách prišla správa o tom, že deti dnes nemajú ísť do školy. Po tie, ktoré sú v rannej družine majú rodičia prísť. Bombu nahlásili aj na všetkých školách v Nitre. Policajti študentov urýchlene evakuujú z budov.

archívne video

SOŠ hotelovú v Bratislave museli evakuovať (Zdroj: Topky/Maarty)

Na základnej škole Beethovenova v Nitre polícia zasahuje pre nahlásenú bombu
Zobraziť galériu (6)
Na základnej škole Beethovenova v Nitre polícia zasahuje pre nahlásenú bombu  (Zdroj: Topky/Tip čitateľa)

Informáciu potvrdila aj bratislavská polícia. "Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl na území okresov Malacky, Senec a Pezinok," poznamenala. Bližšie informácie však polícia poskytne až keď to situácia umožní. 

Polícia zasahuje pre nahlásenú bombu aj na Základnej škole Škultétyho 1 v Nitre
Zobraziť galériu (6)
Polícia zasahuje pre nahlásenú bombu aj na Základnej škole Škultétyho 1 v Nitre  (Zdroj: Topky/Tip čitateľa)

Bombu nahlásili aj na školách v Trenčianskom samosprávnom kraji. "Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl na území okresov Trenčín, Ilava, Prievidza a Nové Mesto nad Váhom. Bližšie informácie poskytneme, akonáhle to situácia umožní," informovala hovorkyňa.

Polícia evakuuje školy aj v Žilinskom a Trnavskom kraji

Podľa polícia nahlásili bombu aj na školách v Trnavskom a Žilinskom samosprávnom kraji. "Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Žiline preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl na území okresov Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin a Dolný Kubín," poznamenala žilinská polícia.

Drucker označil nahlasovanie bomby na školách za zvrhlé

Nahlasovať bombu na školách je zvrhlé, aj keby to bolo z recesie. Na sociálnej sieti to uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) v reakcii na nahlásenie výbušnín vo viacerých školách na Slovensku. Dúfa, že polícia páchateľa vypátra.

Na nahlasovanie bômb reagoval aj Žilinka

Na nahlasovanie bômb reagoval aj generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka. "Opakované prípady nahlasovania bômb na školách sú prejavom bezcharakternosti, bezcitnosti a vrcholnej nezodpovednosti. Orgány ochrany práva budú na takéto protiprávne prejavy nekompromisne reagovať," poznamenal na sociálnej sieti.

Pre bombovú hrozbu zrušili vyučovanie na všetkých ZŠ v Prievidzi

Vyučovanie pre údajnú bombovú hrozbu v utorok zrušili na všetkých základných školách (ZŠ) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Deti presunuli vyučujúci do blízkych náhradných priestorov, z ktorých si po ne prídu rodičia. Uviedla to vedúca kancelárie primátorky mesta Diana Šurkalová Dušeková.

Vyučovanie tak zrušili na ZŠ s Materskou školou (MŠ) Malonecpalská, ZŠ s MŠ P. Dobšinského, ZŠ S. Chalupku, ZŠ Rastislavova, ZŠ na Ulici energetikov a ZŠ Mariánska, konkretizovala Šurkalová Dušeková. Pre dážď deti podľa nej presunuli do náhradných priestorov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti škôl a vyučujúci volajú rodičom, aby si po ne prišli. Keďže polícia mesto informovala, že prehliadka budov potrvá dlhšie, riaditelia vyučovanie na utorok zrušili a udelili žiakom riaditeľské voľno.

Vyučovanie sa v Nitre predčasne skončilo pre vyše 600 žiakov 

Pre vyše 600 žiakov dvoch stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa v utorok skončilo vyučovanie predčasne. Dôvodom je údajná bombová hrozba. Policajti školy prehľadávajú. "Zatiaľ bolo vyučovanie ukončené na Gymnáziu Vráble so 109 žiakmi a na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Nitre s 510 žiakmi," potvrdil vedúci odboru školstva, mládeže a športu NSK Štefan Balla.         

Policajti na základnej škole kniežaťa Pribinu na ulici Andreja Šulgana 1 v Nitre
Zobraziť galériu (6)
Policajti na základnej škole kniežaťa Pribinu na ulici Andreja Šulgana 1 v Nitre  (Zdroj: Topky/Tip čitateľa)

Podľa vyjadrenia Ballu boli žiaci škôl, v ktorých anonym nahlásil bombu, evakuovaní. Následne škola rozhodla o prerušení vyučovania a žiakov poslala domov. "Pokiaľ celá budova a všetky jej časti neprejdú policajnou prehliadkou a kontrolou, žiaci sa do objektu z dôvodu ich bezpečnosti nemôžu vrátiť," skonštatoval.

Pre bombové hrozby evakuovali školy aj v Trenčíne a Považskej Bystrici

Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Trenčín aktuálne preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín na viacerých školách v okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja. Informovala o tom trenčianska krajská policajná hovorkyňa Ingrid Krajčíková. Ako informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová, bombu nahlásili vo všetkých trenčianskych ZŠ s výnimkou ZŠ Novomeského.

"Oznam prišiel mailom, do spamu, riaditelia kontaktovali políciu a ďalej sa riadili ich pokynmi. Deti, učitelia a zamestnanci škôl boli okamžite evakuovaní na školský dvor, školy kontaktovali rodičov, v ktorých sprievode deti postupne odchádzali. Deti rodičov, ktorí nemohli prísť okamžite, boli zatiaľ v opatere učiteľov," doplnila Ságová. Podľa hovorkyne mesta Považská Bystrica Ivety Pagáč Kováčikovej, z dôvodu bombovej hrozby vyučovanie okamžite prerušili v Základnej škole (ZŠ) Nemocničná, ZŠ Považská Teplá, ZŠ Slovanská, ZŠ SNP, ZŠ Slovenských partizánov a súkromnej ZŠ DSA.

Anonymné nahlasovanie bômb je trestným činom, páchateľom hrozia vysoké tresty, tvrdí rezort vnútra

Anonymné nahlasovanie bômb je trestným činom. Páchateľom hrozia vysoké tresty odňatia slobody, prípadne aj doživotie. Polícia žiadny oznam nepodceňuje a venuje mu dostatočnú pozornosť. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR.

"Vzhľadom na opakované anonymné nahlasovanie bômb na školách i pobočkách bánk v posledných dňoch, rezort vnútra i polícia ubezpečujú verejnosť, že každé jedno takéto nahlásenie policajný zbor preveruje tak, aby boli ochránené zdravie i majetok každého občana," priblížilo MV. V prípade vyhrážok bombovými útokmi môže ísť o trestný čin teroristického útoku. Za neho môže byť podľa rezortu uložený trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov, alebo trest odňatia slobody na doživotie.

"Naše bezpečnostné zložky pracujú v plnom nasadení tak, aby bol každý jeden prípad preverený a totožnosť anonymného páchateľa odhalená a tento mohol niesť za svoje výhražne konanie trestno-právnu zodpovednosť," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Ministerstvo vnútra SR apeluje na ľudí, že v záujme eliminovania takýchto prípadov, je potrebné zvyšovať vnímavosť verejnosti a okolia voči tomuto fenoménu. 

Viac o téme: ŠkolyBombaPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu