Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nové detaily k tragédii v Martine: FOTO Zahynul profesionálny pilot Peter (†62), ktorý riadil aj Boeingy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/SGC Martin, Polícia SR)

MARTIN - Leteckú nehodu, ktorá sa stala včera (4. 5.) v katastrálnom území mesta Martin, prevzal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Martine, ktorý začal trestné stíhanie za prečin usmrtenie, prečin všeobecné ohrozenie a prečin poškodzovanie a ohrozovanie prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Informuje o tom žilinská krajská hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Na mieste udalosti vyhasol život 62-ročného muža. K pádu bezmotorového lietadla došlo podľa prvotných informácií z tiesňovej linky 112 v sobotu v katastri mesta Martin. Hasiči uviedli, že vetroň spadol na trafostanicu. "Po páde sa malo lietadlo vznietiť," priblížila Kremeňová s tým, že na miesto nehody smerovali aj pracovníci Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru.

Nové detaily k tragédii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj)

Situáciu na mieste komplikoval požiar. Zasahovali všetky záchranné zložky. "Záchranári mohli na mieste, žiaľ, už len skonštatovať exitus," dodala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Petra Klimešová. "Ďalšie okolnosti ako aj príčiny pádu bezmotorového lietadla sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania," dodala Kremeňová. 

Obeťou je profesionálny pilot Peter

Podľa informácií TV Markíza vetroň ťahaný lietadlom vzlietol z letiska Martin v miestnej časti Tomčany, ktoré prevádzkuje o. z. Aeroklub Martin. Obeťou sa stal skúsený pilot, ktorý v minulosti riadil veľké dopravné lietadlá. Príčina nehody je zatiaľ nejasná.

"V troskách svojej ASG-29 kapitán Peter Pokorný. Vážený člen česko-slovenskej leteckej obce, znalec nášho športu, hrdý račišdorfer, kamarát a človek, ktorý dokázal nahradiť chýbajúceho člena rodiny," napísal aeroclub SGC Martin na stránke Gliding.sk. Kariéra profesionálneho pilota bola preňho prirodzená.

Nové detaily k tragédii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/SGC Martin)

Poki, ako ho prezývali, začal lietať na letisku vo Vajnoroch v časoch, kedy lietanie nebolo pre každého, neskôr začal lámať rekordy na klubovom Januse. "V ČSA začínal so zakladaním špalkov na Ivánke, pokračoval ako palubný technik IL-62 až kým sa dostal najďalej ako sa dá - na ľavú sedačku Boeingov, ATR a jeho obľúbených Airbusov 330," napísal aeroclub. "Veľmi sa tešil, že na záver svojej kariéry dokáže držať krok so všetkými veľkými menami slovenského plachtenia, svojimi kamarátmi. Žiaľ, venovať sa výcviku mladých a funkcionárčeniu v bratislavskom aeroklube, ako plánoval na dôchodok, už nestihol," dodal.

archívne video

Požiar v Čani (Zdroj: Luboš Pecuch)

Viac o téme: VetroňMartin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu