Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nápojové kartóny: Prečo dbať na ich triedenie a aké chyby pri tom najčastejšie robíme?

Z použitých nápojových kartónov vznikajú ďalšie výrobky. Advertoriál Zobraziť galériu (6)
Z použitých nápojových kartónov vznikajú ďalšie výrobky. (Zdroj: Tetra Pak)

Recyklácia odpadu na Slovensku stále nie je samozrejmosťou. Niektoré odpady sa recyklujú veľmi málo, príkladom sú nápojové kartóny. Len 25 % z nich sa dostane späť do výrobného procesu. Je to pritom veľmi jednoduché a práve z nich môžu vznikať veci, ktoré bežne používame.

Európa je na tom s recykláciou nápojových kartónov ďaleko lepšie, ako Slovensko. Celkovo sa v nej zrecykluje viac ako polovica takéhoto odpadu. Na trhu už existuje niekoľko firiem, ktoré vyrábajú produkty práve z takýchto recyklovaných materiálov. Vznikajú tak nielen hygienické pomôcky, ale aj  stavebný materiál či nábytok. Nápojové kartóny z mlieka, džúsov či iných potravín sú zdrojom cenných surovín.

Priemerný nápojový kartón je vyrobený z troch hlavných materiálov:

70 % tvorí lepenka
25 % plast
5 % hliník na ochranu obsahu

Všetky tieto vrstvy možno recyklovať jednoduchými postupmi a tým im dať nový život. Použité separované nápojové kartóny zo Slovenska sa využívajú na dva spôsoby spracovania. Pre svoje vysokokvalitné papierové vlákna sa spracúvajú v papierňach, kde sa papier rozmixuje vo vodnom kúpeli. Z neho potom vznikajú papierové výrobky, ktoré bežne používame, napríklad toaletný papier, kuchynské utierky či papierové tašky. Aj zvyšné látky ako polyetylén či hliník sú v procese využité, a to napríklad na ohrev pary v papierni, ako palivo do cementární, prípadne sa tieto látky spracúvajú na ďalšie výrobky ako sú kvetináče či nábytok. Druhou možnosťou recyklácie je výroba stavebných a izolačných dosiek, kedy sa nápojové kartóny rozdrvia, vysušia a potom sa pri 200 ° C teplotách lisujú do dosiek. Tie sa môžu využívať ako náhrada sadrokartónu.  

3 najčastejšie chyby, ktoré vznikajú pri triedení nápojových kartónov:

1. Vhodenie do nesprávneho kontajnera

Najčastejšie sa nápojové kartóny zbierajú spolu s plastmi a kovmi do spoločného žltého kontajnera. Niektoré obce však majú červené kontajnery na kovy, do ktorých patria aj nápojové kartóny. Existujú aj mestá či obce, ktoré majú úplne samostatné nádoby na nápojové kartóny, a tie sú oranžovej farby. V mnohých obciach zbierajú odpad do farebných vriec, v takom prípade je potrebné riadiť sa pokynmi obce alebo zberovej spoločnosti. Ak teda budete hľadať, kam použitý nápojový kartón vyhodiť, pozrite si označenie na separačnom kontajneri. Prislúcha im označenie trojuholníka s písmenom „C“ a skratkou materiálu, ktorý v ňom prevažuje s číslami v rozmedzí od 80 do 84.

Spracovanie nápojových kartónov má veľký význam. Triedite ich aj vy?
Zobraziť galériu (6)
Spracovanie nápojových kartónov má veľký význam. Triedite ich aj vy?  (Zdroj: Tetra Pak)

2. Nestlačenie prázdneho nápojového kartónu

Pred vyhodením nápojový kartón zošliapnite, podobne, ako sa to robí s fľašami či inými plastovými nádobami. Ak ho nestlačíte, odpad zaberá viac miesta, to znamená, že sa zvyšuje frekvencia vývozu odpadu, čím vznikajú náklady navyše.

Nápojový kartón je podobné pred vyhodením stlačiť.
Zobraziť galériu (6)
Nápojový kartón je podobné pred vyhodením stlačiť.  (Zdroj: Tetra Pak)

3. Neodstránenie zvyškov potravín

Použité nápojové kartóny nie je potrebné umývať, mali by ste ich však zbaviť zvyškov potravín, ktoré obsahujú.

Správnym triedením pomáhame nielen planéte, ale aj sami sebe. V spaľovniach odpadu tak nemusia spaľovať toľko odpadu, ktorý vylučuje škodlivé plyny. A my tak môžeme dýchať čistejší vzduch. Separácii nápojových kartónov sa venuje aj spoločnosť Tetra Pak, ktorá spolupracuje s poľskou spoločnosťou Stora Enso. Tá sa venuje rozvlákňovaniu nápojových kartónov pre čo najefektívnejšie využitie kartónového materiálu.

Čo všetko sa z nápojových kartónov vyrába si môžete pozrieť na stránke spoločnosti Tetra Pak.

Nápojové kartóny: Prečo dbať

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Tetra Pak.

Viac o téme: RecyklovanieNápojové obalyNápojové kartónyTetra Pak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu