Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

PS považuje presun voľby kandidátov na sudcu ÚS za neúctu voči inštitúcii: Susko v tom problém nevidí

Lucia Plaváková Zobraziť galériu (3)
Lucia Plaváková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné hnutie PS vníma presunutie voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR na ďalšiu schôdzu parlamentu ako neúctu voči inštitúcii. Neúctivé to je podľa neho aj voči ľuďom, ktorí sa na ÚS obracajú s individuálnymi podnetmi. Skonštatovala to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Lucia Plaváková (PS).

archívne video

Strana Progresívne Slovensko avizuje ďalší veľký protest, hlavne kvôli situácii v RTVS (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Vládna koalícia na jednej strane dlhodobo tvrdí, že Ústavný súd SR je zavalený prácou, no napriek tomu od septembra nedokážu obsadiť jedno uvoľnené miesto. To len dokazuje, že ani riadny chod ústavných inštitúcií, žiaľ, nie je prioritou tejto vlády," poznamenala.Vládna koalícia si podľa poslankyne posunom zabezpečila, že nového sudcu si bude spomedzi kandidátov vyberať až zvolený prezident Peter Pellegrini, nie Zuzana Čaputová.

Lucia Plaváková
Zobraziť galériu (3)
Lucia Plaváková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci NR SR vo štvrtok rozhodli o presune voľby kandidátov na sudcu ÚS na ďalšiu riadnu schôdzu. Tá sa má podľa harmonogramu začať 11. júna. Parlament má zvoliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu. Z nich si jedného vyberie prezident SR a vymenuje ho do funkcie. Miesto ústavného sudcu sa vlani uvoľnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej.

Boris Susko nevidí problém v presunutí voľby kandidátov na sudcu ÚS

Presunutie voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR na ďalšiu schôdzu parlamentu nepovažuje minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) za problém. Uviedol to po štvrtkovom rokovaní vlády. O presunutí voľby rozhodli vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR."Je to kompetencia NR SR. Tam ja nemám žiadnu kompetenciu. (...) Pravdepodobne je ešte potrebné nejaké koaličné rokovanie k tomu, kto sa podporí, takže nevidím v tom žiaden problém," poznamenal minister.

PS považuje presun voľby
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyjadril sa aj k otázke výberu nových členov Súdnej rady SR. Oficiálne návrhy na nových členov podľa jeho slov ešte nie sú. "Pokiaľ viem, koaličná rada o tom ešte nerokovala," povedal. Na margo prípadnej nominácie Štefana Harabina poznamenal, že ide o politickú otázku. "To sa dohodne koaličná rada. (...) Nie je to moja kompetencia, je to kompetencia NR SR," dodal.

Viac o téme: ÚSÚstavný súdPSBoris SuskoLucia Plaváková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu