Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Medvedica napadla Miroslava počas hubárčenia! Skončil v rukách záchranárov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj, Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Opäť došlo stretu medveďa s človekom. Tentoraz sa to odohralo v stredu (1. 5.) pri obci Selce v okrese Banská Bystrica. Na medvedicu s mláďatami natrafil Miroslav počas hubárčenia nad skokanskými mostíkmi a šelma muža napadla. Skončil v rukách záchranárov so zraneniami na hlave aj ruke. Lokalitu monitoruje polícia.

archívne video

Legislatívu k výskytu medveďa treba prijať v zrýchlenom režime, tvrdí Taraba (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Informujú o tom noviny.sk s tým, že medvedica sa po mužovi zahnala. Aj napriek zraneniam zbehol až ku skokanským mostíkom, kde ho našiel kamarát. Ten priblížil, že Miroslav bol zakrvavený a šokovaný. "Zobral som ho k nám. Umyl som mu rany a zavolal záchranku," dodal. Záchranári muža ošetrili a odviezli domov. "Zasiahla ho na tvári aj rukách. On chodí na huby stále. Dokonca aj tú tašku s hubami si doniesol domov," uviedla príbuzná zraneného muža.

Napadnutie medvedicou potvrdila aj polícia. "57-ročného muža napadla medvedica s dvomi mláďatami," informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková, pričom lokalitu monitoruje polícia. Noviny.sk dodávajú, že na mieste boli aj členovia zásahového tímu.

Upozornenie vyhlasovali aj v obecnom rozhlase či na sociálnych sieťach obce. "Milí spoluobčania. Upozorňujeme, že v oblasti Dubín v stredu 1. 5. 2024 pohrýzla medvedica nášho občana. Prosím Vás, aby ste si dávali pozor a vyhli sa lokalite Dubín a Čachova," napísala samospráva na sociálnej sieti.

Útok potvrdil aj Zásahový tím pre medveďa hnedého

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky bol na mieste útoku vo veľmi krátkom čase, ešte pred príchodom zložiek záchranného systému. V spolupráci s Políciou Slovenskej republiky vykonali obhliadku lokality a obmedzili v území pohyb ďalších turistov a cyklistov.

"V súvislom lesnom poraste nad mostíkmi boli potvrdené pobytové znaky medvedice s dvomi minuloročnými mláďatami. Zásahový tím ŠOP SR na mieste nainštaloval fotopascu ako aj informačné tabule s upozornením o výskyte medveďa hnedého," priblížila hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková. Obec Selce a neďaleké obce zároveň vyzvali svojich obyvateľov ako aj návštevníkov k zvýšenej opatrnosti.


 

Viac o téme: MedvedeMedvediceSelce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu