Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nový zákon o RTVS je na stole: Pozrite, čo všetko sa má zmeniť! Na STaR zabudnite, pribudne viac reklamy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prerokuje vláda na stredajšom (24. 4.) rokovaní v Dolnej Krupej. Po pondelkovej pracovnej návšteve Ministerstva kultúry SR to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Ministerka Martina Šimkovičová (nominantka SNS) doplnila, že už v utorok (23. 4.) návrh prerokuje legislatívna rada vlády. Pozrite sa, čo všetko sa v novom zákone chystajú zmeniť.

archívne video

Tlačová konferencia premiéra Roberta Fica a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej po kontrolnom dni na ministerstve kultúry (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministerka kultúry Šimkovičová predložila dlhoočakávaný zákon o RTVS, ktorý spôsobil už pred časom pri avizovaných zmenách turbulencie na politickej ale aj verejnej scéne. "Návrh zákona neprináša formálne rozdelenie týchto dvoch inštitúcií, vytvára však podmienky na ich samostatný rozvoj s ich špecifikami, prináša vyššiu mieru odpolitizovania procesov pri voľbe generálneho riaditeľa inštitúcie, kreovaní rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) a zavádza nový inštitút etickej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady," píše sa v materiáli. To znamená, že nová inštitúcia sa nebude volať "STaR", ako predpokladal pôvodný návrh, ale "STVR". 

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (5)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Etická komisia bude dohliadať na dodržiavanie etických noriem novinárskej práce v STVR a zároveň navrhovať príslušné opatrenia, ktorý cieľom má byť zabezpečiť dodržiavanie týchto etických noriem.

Koncesionárske poplatky sa nevrátia. Zvyši sa ale maximálny časový rozsah vysielania reklamy a telenákupu verejnoprávnym vysielateľom v záujme zvýšenia príjmov Slovenskej televízie a rozhlasu.

Vypadli niektoré body, zmení sa aj názov

Oproti pôvodnému zámeru už rezort neráta s vytvorením Programovej rady. Vypadla tiež možnosť odvolania generálneho riaditeľa bez udania dôvodu a bude ho vyberať deväťčlenná rada - štyria členovia budú menovaní ministrom kultúry SR, z toho jeden na návrh Ministerstva financií SR (členovia rady sa vymenúvajú na základe výsledkov výberového konania) a piati členovia budú volení NR SR, píše sa v materiáli.

Predkladateľ pri tvorbe návrhu zákona pristúpil aj k zmene názvu verejnoprávneho vysielateľa. "Súčasný spoločný názov inštitúcie pre slovenské verejnoprávne médiá Rozhlas a televízia Slovenska degraduje štátotvorný (slovenský) národ na región Slovensko, pretože namiesto prívlastku „slovenský“, „slovenská“ (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska (koho, čoho). V súčasnosti používané logo tejto inštitúcie navyše z názvu úplne anulovalo Slovensko nahradením písmena S (označujúceho Slovensko) dvojbodkou," píše sa v materiáli.

Nový zákon o RTVS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Štátna hymna v noci zostáva, ako sa pôvodne avizovalo. "Slovenská televízia a rozhlas zaradí každý deň do vysielania v čase od 23:30 hodiny do 00:30 hodiny štátnu hymnu Slovenskej republiky tak, aby hranie štátnej hymny Slovenskej republiky bolo predelom medzi zložkami programovej služby a nebolo súčasťou mediálnej komerčnej komunikácie a ani nenasledovalo bezprostredne pred ňou alebo po nej."

Generálny riaditeľ RTVS skončí dňom účinnosti zákona

"Nakoľko sa Rozhlas a televízia Slovenska ku dňu nadobudnutia účinnosti tohto zákona zrušuje, jej právnym nástupcom sa stáva novovytvorená verejnoprávna inštitúcia Slovenská televízia a rozhlas, ktorá preberá všetky jej práva a povinnosti," píšu prekladatelia. Dodávajú, že sa zruší rada Rozhlasu a televízie Slovenska a funkčné obdobie všetkých jej členov zaniká ku dňu účinnosti tohto zákona. To znamená, že vtedy zaniká aj funkcia generálneho riaditeľa RTVS. Nového zástupcu navrhne predseda NR SR, ktorý je aktuálne Peter Žiga.

Súčasný generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj
Zobraziť galériu (5)
Súčasný generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj  (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala na pondelkovej tlačovej konferencii dementoval špekulácie v médiách, že by sa mal stať novým generálnym riaditeľom verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

RTVS potrebuje zmenu vedenia a zákon, tvrdí Fico

Premiér zdôraznil, že súčasná RTVS potrebuje zmenu vedenia a nový zákon. Argumentoval tým, že súčasný telerozhlas nedokáže zaistiť občanom právo na objektívne informácie. "Ako môže prinášať objektívne informácie, keď zvádza permanentný súboj s vládou?" položil otázku Fico. „RTVS porušuje ľudské práva, pretože ľudia majú právo na prístup k objektívnym informáciám a toto sa dnes nedeje,“ zdôraznil. „Budete mať moju plnú podporu, ak budete pokračovať v robení slovenskej kultúry, dobrej, poctivej, slušnej a nie kultúry zvrhlej, vulgárnej či transexuálnej“ povedal premiér.

Sprava Robert Fico a Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (5)
Sprava Robert Fico a Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Upozornil, že jeho kabinet sa v súčasnosti zaoberá vážnymi problémami, ktoré zdedil po predchádzajúcich vládach. "Chceme našu prácu robiť v objektívnom mediálnom prostredí, ktoré vládu pokarhá, keď bude treba, no zároveň nebude ignorovať pozitívne kroky, ktoré robí," vysvetlil Fico.

Ocenil Šimkovičovú za to, že rezort pod jej vedením napĺňa programové vyhlásenie vlády (PVV) o podpore slovenskej národnej kultúry. To je podľa neho aj dôsledok útokov voči ministerke. Premiér priblížil, že témou pondelkovej diskusie na rezorte kultúry boli pripravované projekty a legislatívne opatrenia vrátane financovania cirkví a náboženských spoločností či kultúry národnostných menšín.

Viac o téme: Robert FicoRTVSMartina ŠimkovičováSTaRZákon o RTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu