Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Banky zvyšujú poplatky za platby kartami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bankové poplatky nemá nikto rád a dobré je o nich počuť iba vtedy, ak dochádza k ich zníženiu, ale vo väčšine prípadov skôr klienti narážajú na presný opak. Nepríjemné správy sa tentokrát šíria o príprave na reguláciu z Bruselu, ktorú banky síce odmietajú, ale poplatky súvisiace s kartami predsa len zvýšili.

Podľa denníka SME zavedie ZUNO banka od novembra poplatok za expresné vydanie karty, a to vo výške 9,8 eura. Prima banka zvýši od decembra poplatky za bezhotovostné platobné služby v banke o 25 centov, takže stúpnu na 1,5 eura. Za výber hotovosti z iného bankomatu zaplatia klienti o 15 centov viac, teda tiež 1,5 eura. Za výber peňazí v pobočke dve eurá namiesto dnešných 1,7 eura.

UniCredit Bank už od októbra zvýšila ročný poplatok za Maestro Bratislavskú kartu. Klienti tak zaplatia namiesto 7,5 eura osem. Osem eur stojí aj vydanie XtraKarty. Za bezhotovostný prevod z kartového účtu na iný účet už v UniCredit Bank zaplatia 2,2 eura majitelia akejkoľvek kreditnej karty, nielen tí s kartou VISA ako v minulosti. O päť centov zvýšila banka aj poplatok za platbu kartou, takže vyjde na 15 centov, rovnako zdraželo aj dobíjanie kreditu mobilných operátorov cez bankomaty.

Podľa analytika môže toto zvýšenie súvisieť s pripravovaným nariadením Európskej komisie, ktoré má obmedziť zisk z platieb kartou bankám a kartovým spoločnostiam. Zavedie maximálne výšky poplatkov medzi bankami na transakcie, čo klienti robia debetnými a kreditnými kartami.

Oslovené banky, ktoré zvyšujú poplatky, však odmietli, že by tak postupovali pre pripravovanú úpravu z Bruselu, o ktorej sa ešte iba rokuje a platiť by po prípadnom prijatí mohla až o dva roky. „Jedným z dôvodov úpravy poplatkov bolo pokrytie nákladov spojených s využívaním daných služieb tak, aby sme stále boli konkurencieschopní,“ povedala pre SME napríklad Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu