Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Miestnych na pláži vydesil šokujúci objav: Páchnuca mŕtvola obrovského tvora! Pozrite na to telo

(Zdroj: X/itsdanibrown)

PATREL COVE – More vyplavilo na pláži obrovského tvora, ktorý u ľudí vyvolal zmiešané reakcia. Kým niektorých fascinoval, iných zarmútila jeho smrť. Video sa na sociálnych sieťach ihneď stalo virálnym.

Magazín Fish SA vyfotografoval zviera, ktorého šírka sa odhaduje na 2,7 metra. Ležalo mŕtve na piesku v zátoke Petrel Cove neďaleko Encounter Bay v Južnej Austrálii. Tamojšie múzeum medzičasom potvrdilo, že tvor bol takmer určite „slnečnicu hrbohlavú – Mola alexandrini“ „Podľa výraznej brady, ktorú vidíte na fotografii, môžeme povedať, že ide o slnečnicu hrbohlavú,“ povedal hovorca múzea pre Yahoo News. Slnečnice hrbohlavé, ktoré môžu dorásť do výšky viac ako tri metre a vážiť viac ako 2 000 kilogramov, sa vyskytujú po celom svete, pričom druh nájdený v Petrel Cove patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce v Južnej Austrálii.

V posledných dňoch sa na pláž hrnuli zvedaví miestni obyvatelia, aby si mŕtvoly odfotografovali, a to aj napriek údajnému silnému zápachu. Fotografie vyvolali zmiešané reakcie, pričom niektorí vyjadrili svoje nadšenie nad týmto pohľadom, zatiaľ čo iní zdieľali svoj smútok nad smrťou nežného zvieraťa. „Úžasné. Zaujímalo by ma, aké sú plodné,“ napísal jeden z komentujúcich. „Aká škoda. Sú nádherné. Je mi z toho veľmi smutno,“ uviedol ďalší. „Krásna – videl som takúto veľkú slnečnicu pri potápaní,“ napísal tretí. Ďalšia používateľka sociálnych sietí, Dani Brownová, zdieľala fotografiu, na ktorej leží vedľa ryby, aby tak ukázala jej pravú veľkosť. „Toto som ja s rybou – pre porovnanie, meriam 164 centimetrov,“ napísala k fotografii. 

Nie je známe, čo viedlo k úhynu tohto zvieraťa. Dánska morská biologička Marianne Nyegaardová predtým pre Yahoo News uviedla, že je nemožné určiť, čo tieto tvory zabíja. „Uviaznuté slnečnice sa zvyčajne zdajú byť zdravé bez zjavnej príčiny smrti alebo poškodenia, ktoré by vysvetlilo, prečo skončili na pláži,“ povedala Nyegaardová. Slnečnica hrbohlavá, alebo „mola mola“, má povesť ryby, ktorá poškodzuje lode a vyskytli sa prípady, kedy bolo toto zviera obvinené aj z potopenia jachty. „Jachta, ktorá sa zúčastňuje pretekov zo Sydney do Hobartu v roku 2019, sa potopila pri ostrove Flinders. Podľa dostupných informácií malo dôjsť k zrážke so slnečnicou veľkou ako dva 166-litrové sudy s jachtou,“ informoval portál news.com.au. Jachta pri zrážke s rybou stratila kormidlo a počas návratu na pevninu začala naberať vodu.

Viac o téme: PlážMola mola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu