Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mladík (19) so psychickým ochorením si strelil do hlavy: Keď sa prebral, neveril! V šoku boli aj lekári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VANCOUVER – Muž menom George trpel obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD), ktorá mala na jeho život veľmi negatívny vplyv. Kvôli obsedantnému strachu z baktérií si ruky umýval aj stokrát denne. Všetko vám zmenil výstrel do hlavy.

V čase incidentu mal George 19 rokov a študoval na vysokej škole. Jeho stav sa natoľko zhoršil, že sa pokúsil o samovraždu pomocou zbrane. George však nielenže prežil, ale keď sa zotavil zo zranenia, zistil, že jeho vyčerpávajúce príznaky OCD sa výrazne zlepšili, uviedli noviny vrátane denníka New York Times v roku 1988. Správa v týždenníku Physicians Weekly v tom čase komentovala tento výnimočný prípad a guľku ostýchavo označila za úspešnú radikálnu operáciu.

Niektorí ľudia si mysleli, že keď guľka pozoruhodnou náhodou prešla Georgeovým mozgom, zničila len tú časť mozgu, ktorá spôsobovala OCD. Šialenou náhodou guľka nezasiahla iné, dôležité časti mužovho mozgu. Psychiater Thomas Ballantine z Massachusettskej všeobecnej nemocnice v Bostone vtedy pre denník LA Times povedal: „Myšlienka, že by si človek mohol vyhodiť do vzduchu časť čelného laloku a vyliečiť svoje patologické príznaky, je dosť pozoruhodná, ale nie je to neuveriteľné.“ Experti skúmali operáciu čelného laloku ako poslednú možnosť liečby extrémnych prípadov OCD, čo je vlastne lobotómia. 

Po tejto mimoriadnej udalosti George pokračoval v štúdiu na strednej škole, ktoré prerušil kvôli jeho duševnej poruche. Psychiater Leslie Solyom prezradil, ako sa chirurgom podarilo odstrániť guľku z jeho mozgu. Solyom povedal: „Keď ho o tri týždne neskôr previezli do našej nemocnice, nemal už takmer žiadne nutkanie. Stále mal depresie, ale tie sme dokázali liečiť liekmi.“ Päť rokov po incidente Georgie stále trpel niektorými miernejšími príznakmi OCD, ale už neboli na takej úrovni, aby drasticky zasahovali do jeho života. Je to pozoruhodný príbeh, no treba myslieť na to, že George mal obrovské šťastie a výsledok incidentu mohla byť obyčajná náhoda.

Viac o téme: StreľbaPsychické ochorenieOCD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu