Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Školáčka (11) užila bežný liek proti chrípke: Zažila horor, videla diabla!

U Lindsay sa prejavili vedľajšie účinky lieku Zobraziť galériu (3)
U Lindsay sa prejavili vedľajšie účinky lieku (Zdroj: Facebook)

INDIANAPOLIS - Jedenásťročná Lindsay bola hospitalizovaná po tom, čo sa jej zjavil portál do pekla a počula hlas diabla. Išlo o halucináciu vyvolanú liekom proti chrípke. Podobných prípadov sa vo svete vyskytlo niekoľko, aj preto liek v niektorých krajinách zakázali.

Lindsay Ellisová z amerického štátu Indiana minulý rok užila tabletku proti chrípke Tamiflu. Krátko nato začala mať halucinácie, počula diabla a zvuky hmyzu, ktorý jej akokeby liezol po celom tele. Otec Lindsay o prípade informoval ale až minulý týždeň, pretože sa dozvedel, že šesťročné dievčatko z Texasu sa pokúsilo vyskočiť von z okna v dôsledku užívania rovnakého lieku.

Školáčka (11) užila bežný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Tamiflu je jedným z liekov, po ktorých siahajú rodičia ako po jedno z prvých, keď ich dieťa vykazuje príznaky chrípky. Má však vedľajšie účinky, ako napríklad halucinácie, ktoré pominú až po úplnom vysadení lieku. Pre dieťa môžu mať fatálne následky. Rodičia vo viacerých štátoch sú pohoršení, pretože lekári pacientov neinformujú o možných vedľajších účinkoch.

Na Slovensko útočí epidémia chrípky: Obrovský nárast počtu chorých, pozor na nové mutácie

Americké Centrum chorôb a prevencie (CDC) ľudí varuje, že sa treba chrániť už pred prvými príznakmi chrípky. Tamiflu spolu s ďalšími dvoma liekmi boli schválené ako účinná liečba proti chrípke. Centrum však ešte v tom čase netušilo o prípadoch halucinujúcich detí, ktorých číslo každým rokom vzrastá.

Školáčka (11) užila bežný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Úrad pre potraviny a lieky naopak tvrdí, že za stav detí nemôže priamo liek. Podľa úradu sú "mladšie deti počas chrípky náchylnejšie na vyššie riziko záchvatov, pomätenia alebo abnormálneho správania", píše sa na stránke úradu.  Takýchto pacientov treba sledovať, o to viac po použití kontroverzného lieku.

V prípade Lindsay žiadn z lekárov nespomenul vedľajšie účinky lieku. Spozoroval ich až otec,  ktorý si po pár dňoch všimol, že jeho dcéra je malátna. "V aute pri prevoze do nemocnice prehovorila vysokým, piskľavým hlasom "ahoj, oci". Znela ako niekto z filmu Exorcista," povedal otec. Halucinácie jeho dcéry vraj trvali šesť hodín. Po tejto udalosti si musela Lindsay v nemocnici poležať tri mesiace. Následne sa niekoľko týždňov opätovne učila rozprávať, chodiť či držať v ruke lyžičku. 

Viac o téme: ChrípkaLiekVedľajšie účinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu