Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Detailné VIDEO, ako sa vyberá kliešť: Nepríjemný pohľad na niečo, čo ste zrejme zažili aj vy

Nie a nie sa pustiť svojho hostiteľa Zobraziť galériu (2)
Nie a nie sa pustiť svojho hostiteľa (Zdroj: youtube/viral tv)

BRATISLAVA - Toto nie sú zábery vhodné pre každého. Zachytávajú odstraňovanie kliešťa prisatého na ľudskom tele. Hoci s týmto javom má osobnú skúsenosť zrejme väčšina z nás, takýto detailný pohľad nemusí byť najpríjemnejší.

Každý zhruba vieme, ako sa vyberá kliešť v prípade, že sa na nás prisaje. Niekedy to však trvá dlhšie, než nám je milé. Lekárovi z videa to napríklad trvalo niekoľko úmorných minút. Bežné metódy ako pinzeta nezabrali, tak musel pristúpiť k radikálnejšiemu postupu. Snažil sa ho stehna pacienta vysať pomocou vákua. 

No ale ani takto to nešlo podľa očakávaní. Koža sa celá nasala dovnútra, no kliešť nie a nie sa pustiť. Rana poriadne očervenela, ale parazit nepovolil. Nakoniec, keď sčasti vyliezol von, schytil doktor nástroj podobný pinzete a vybral ho. 

Detailné VIDEO, ako sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/viral tv)

Kliešť je druh parazita, ktorý sa živí krvou zvierat a človeka. Riziko prisania sa na hostiteľa hrozí najmä v lese či vyšších trávnatých porastoch, a to hlavne na jar. Dorastajú do veľkosti 1 až 10 milimetrov; najväčšie bývajú práve vtedy, keď sú nasaté krvou. Kliešte môžu prenášať rôzne choroby, ako lymská borelióza alebo kliešťová encefalitída. 

Viac o téme: Kliešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu