Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odborníci varujú pred novou hrozbou: Po teplej zime sa rozšíril smrtiaci kliešť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Majitelia psov sú ako na ihlách. Zo strany odborníkov sa totiž objavili varovania pred smrtiacim kliešťom, ktorý už skántril niekoľko domácich miláčikov. Hrozba prichádza z kontinentálnej Európy.

Psíčkari z Veľkej Británie sa obávajú babeziózy, ktorá sa objavila v Essexe a prenášajú ju kliešte. Infikované psy trpia letargiou, nechutenstvom, horúčkou, anémiou, chudnú, majú nafúknuté brucho a bledé ďasná. Hoci sa v kontinentálnej Európe babezióza vyskytuje, ide o prvý prípad vo Veľkej Británii.

Sezóna je v plnom prúde: Prenášajú aj neznáme choroby, tvrdí odborník na kliešte!

Nové prípady psej babeziózy sú dôkazom, že kliešte sa po teplej vlhkej zime nielenže vyskytujú skôr, ale prenášajú aj potenciálne nové a nebezpečné ochorenia. Alarmujúce je tiež zistenie minuloročnej britskej štúdie, z ktorej vyplýva, že mnoho majiteľov psov nemá dostatok povedomia o kliešťoch a lymskej borelióze. Až 47 percent ľudí v prieskume nevedelo, že kliešte prenášajú choroby, ktorými sa okrem psa môže nakaziť aj človek a až 54 percent majiteľov psov nevedelo, že lymská borelióza postihuje psy aj ľudí.

Odborníci varujú pred novou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: KliešťBabezióza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu