Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Študentku (†19) pobolievalo hrdlo: Trpela chorobou, akú ste možno mali aj vy, o 19 dní zomrela

Chelsea bola veselé a živé dievča Zobraziť galériu (2)
Chelsea bola veselé a živé dievča (Zdroj: Facebook)

WOLVERHAMPTON - Devätnásťročná dievčina zomrela len necelé tri týždne po tom, ako jej bola diagnostikovaná choroba, na ktorú sa bežne neumiera. Všetko to začalo boľavým hrdlom, nad ktorým väčšina z nás len mávne rukou. No ako vidíme, ani tento príznak netreba podceňovať.

Chelsea Jacksonová bola len málokedy chorá a keď aj, zvyčajne šlo len o nejaké prechladnutie. Preto, keď ju krátko pred minuloročnými Vianocami začalo pobolievať hrdlo, neprikladala tomu nejaký veľký význam. Po niekoľkých dňoch ale predsa len zašla k lekárovi, ktorý jej diagnostikoval angínu a predpísal antibiotiká. 

Študentku (†19) pobolievalo hrdlo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Stav študentky sa ale krátko nato rapídne zhoršil a musela byť hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti. Nemohla jesť ani prehltať, jej oči zožltli a ťažko sa jej dýchalo. Doktori zistili, že trpí poruchou imunitného systému, takzvanou hemofagocytujúcou lymfohistiocitózou (HLH). Tento stav ničí zdravé bunky a spôsobuje zlyhanie orgánov. To vysvetľuje, prečo Chelsea nebola schopná s ochorením bojovať. Podstúpila síce chemoterapiu, no bolo už príliš neskoro a proces sa nepodarilo zvrátiť. Pacientka zomrela o tri dni neskôr. 

Študentku (†19) pobolievalo hrdlo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Chelsea takmer vôbec nebývala chorá. Keď ju začalo bolieť hrdlo, mysleli sme si, že je len prechladnutá. Netušili sme, ako strašne sa veci vyvinú. Angína nie je vážne ochorenie, každý sa z nej vylieči, ale jej telo jednoducho nereagovalo na liečbu," vysvetľuje zronená matka Nicki. "Moja dcéra bola plná života a milovala spoznávanie nových ľudí. Bolo strašné vidieť ju, ako trpí," dodala. Spolu s manželom Scottom a druhou dcérou Lauren majú v úmysle založiť nadáciu na zvýšenie povedomia o HLH. 

Viac o téme: SmrťAngínaBolesť hrdla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu