Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tínedžerke (†17) vytrhli zub múdrosti, stalo sa niečo nečakané: Chceme sa vrátiť v čase!

Sydney pred niekoľkými rokmi Zobraziť galériu (3)
Sydney pred niekoľkými rokmi (Zdroj: Facebook)

MINNEAPOLIS - Mal to byť bežný zubársky zákrok, no skončil sa smrťou pacientky. Mladá Američanka si išla dať vytrhnúť zub, keď sa zrazu "zbláznil" jej krvný tlak, v dôsledku čoho utrpela infarkt. Nebolo jej pomoci, od lekára sa už domov nevrátila.

Sedemnásťročná Sydney Gallegerová z Minnesoty išla minulý týždeň k zubárovi na rutinný zákrok. Mal jej vytrhnúť zub múdrosti. A aj vytrhol, no potom sa všetko zvrtlo. "Všetko išlo dobre až do samého konca, keď jej krvný tlak vystrelil hore a pulz zase klesol. Potom nastala zástava srdca," povedala zdrvená matka Diane.

Tínedžerke (†17) vytrhli zub
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Zubár začal okamžite pacientku oživovať a zavolal záchranku. Sydney bola prevezená do nemocnice, kde sa jej snažil pomôcť celý tím lekárov a zdravotných sestier. Dievčinu sa podarilo stabilizovať a následne bola prevezená do detskej nemocnice pri University of Minnesota. Tam sa však jej stav zhoršil. Podľa informácií rodiny trpela záchvatmi a musela byť napojená na ventilátor, ktorý jej pomáhal dýchať. Čo bolo najhoršie, opuchol jej mozog, a tak musela podstúpiť operáciu, počas ktorej jej vyvŕtali do lebky dieru na uvoľnenie tlaku. Bohužiaľ to nepomohlo a opuch neustal. Lekári oznámili príbuzným, že pre Sydney už nič nemôžu urobiť

Dievčatko skolabovalo u zubárky a zomrelo: Konská dávka anestetík

"Chceme sa vrátiť v čase do minulého pondelka, kedy sme ešte mali našu šťastnú, zdravú, vtipnú a krásnu dcéru. Keď sa pozrieme do jej nemocničnej izby, nemôžeme uveriť, že tam leží to isté, ešte donedávna šťastná, zdravá, usmievavá a krásna dcéra, sesta, vnučka, neter, sesternica a kamarátka," napísala Diane Gallegerová na Facebooku.

Tínedžerke (†17) vytrhli zub
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

V pondelok sa rodičia rozhodli Sydney odpojiť od prístrojov. Krátko nato zomrela. Ešte pred srdcovou príhodou vyjadrila túžbu stať sa darkyňou orgánov, a tak sa aj stane. Pohreb sa bude konať v sobotu.

Komplikácie z fatálnymi následkami v zubnej ordinácii sú mimoriadne vzácne. Vlani napríklad istý tínedžer z amerického štátu Maine taktiež zomrel po tom, ako mu vytiahli pokazený zub múdrosti. Smrť spôsobila zriedkavá bakteriálna infekcia, podotkla televízia CBC News.

Viac o téme: SmrťZubárInfarktZub múdrostiSydney Galleger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu