Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

ŠOK na Eurovision: Izraelská speváčka musela zostať na hoteli! VIDEO Ulice obsadili aktivisti s Gretou Thunbergovou

Izraelská speváčka Eden Golanová na Eurovision Song Contest 2024 v Malmö a švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá protestuje proti jej účasti v súťaži
Izraelská speváčka Eden Golanová na Eurovision Song Contest 2024 v Malmö a švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá protestuje proti jej účasti v súťaži (Zdroj: SITA/AP/Martin Meissner, X/Oli London)

MALMÖ – Aj tohto roku sa koná spevácka súťaž Eurovision Song Contest. Podujatie, ktoré vyvrcholí finálovým večerom sa koná tento rok vo švédskom Malmö. Do finále sa prebojovala aj izraelská speváčka, čo sa nepáčilo domácim aktivistom na čele s Gretou Thunbergovou, ktorí volajú po oslobodení Palestíny.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izrael reprezentuje tohto roku na speváckej súťaži Eurovision Song Contest 2024 Eden Golanová. Tej sa podarilo postúpiť až do veľkého finále, ktoré sa má konať v sobotu 11. mája vo švédskom Malmö. Ulice tohto mesta sú však plné aktivistov, ktorí demonštrujú za oslobodenie Palestíny.

Medzi nimi je aj známa tvár Grety Thunbergovej (21). Situácia je tak vážna, že organizátori podujatia, ako aj izraelská národná bezpečnostná agentúra Shin Bet, odporučili Golanovej, aby až do začiatku veľkého finále neopúšťala svoju izbu v hoteli. 

Demonštrácia 

Propalestínski aktivisti sa mali v uliciach Malmo zhromaždiť v tisícoch. Demonštrujú proti účasti izraelskej speváčky a skandujú heslo "Free Palestine". Situácia na Blízkom východe naďalej neutícha a v Pásme Gazy umierajú bojovníci Hamasu, vojaci izraelskej armády IDF, ale hlavne civilisti. Aktivisti hlásia, aby sa zastavili boje a v Pásme Gazy prestali zomierať nevinní ľudia.  Ako informuje britský Mirror, od začiatku októbra zomrelo v bojovej zóne 33-tisíc ľudí. 

Speváčke Golanovej nepomáha ani text piesne "October Rain", s ktorou sa rozhodla súťažiť. Mnohí si myslia, že je to odkaz na bojovníkov Hamasu a ich krutú masakru zo siedmeho októbra minulého roku v južnej časti Izraela. V marci pieseň premenovali na "Hurricane", no aktivistov to očividne neupokojilo. 

Transparenty 

"Mladí ľudia ukazujú svetu, ako by sme mali na takéto praktiky reagovať," uviedla aktivistka Greta Thunbergová s tým, že sa odmieta vyjadriť, prečo sa pripojila k demonštrácii. Protestujúci zapaľovali dymovnice vo farbách vo farbách palestínskej vlajky a držali transparenty s obrázkami civilistov z Gazy, ktorí boli zranení počas bojov medzi palestínskym Hamasom a izraelskou armádou IDF. 

Iné hlásali: "Vitajte v súťaži piesní o genocíde," alebo "Prestaňte využívať Eurovíziu na ospravedlnenie izraelských zločinov." Organizátori podujatia majú toho vyše hlavy. Nikto z nich si nepraje útok na niektorého z účinkujúcich. Navyše súťaž sa bude vysielať naživo do rôznych kútov sveta. 

Priamo v centre diania

"Atmosféra vo vnútri bola hrozná. Bolo cítiť napätie. Výkriky 'Osloboďte Palestínu', keď bolo ticho. Miestami diváci dokonca bučia. V sekcii na státie sú pravidelné strkanice," napísal na X jeden z divákov Eurovision Song Contest 2024 v Malmö. 

A ďalšia osoba zverejnila video, v ktorom na pódiu akurát spievala Eden Golanová v rámci semifinálového kola, no publikum sa ju snažilo vypískať. "Atmosféra bola doslova nepríjemná." 

Pokojná Eden

V rozhovore pre britské médiá sa Eden zdala pokojná a nič si nerobila z toho, že určitá časť verejnosti ju v súťaži nechce. "Nenechám sa ničím zlomiť. Nepovedala by som, že mám obavy. Som pripravená," pričom doplnila, že "je to pre nás (Izraelčanov) mimoriadne dôležitý moment, najmä tento rok. Cítim sa poctená, že mám príležitosť byť hlasom svojej krajiny."

Viac o téme: AktivistiŠvédskoMalmöGreta ThunbergováIzrael vo vojneEurovision Song Contest 2024Eden GolanováOslobodenie Palestíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu