Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Počet ukrajinských mužov prichádzajúcich na Slovensko narastá: Utekajú pred mobilizáciou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

BRATISLAVA - Slovenská pohraničná stráž uviedla, že za prvé štyri mesiace roka bolo zadržaných a prepustených 338 Ukrajincov. V porovnaní so 166 za rovnaké obdobie v roku 2023 je to značný nárast.

Slovensko vo štvrtok uviedlo, že počet ukrajinských mužov vo vojenskom veku, ktorí uskutočnili neregulárne prechody, sa za rok viac ako zdvojnásobil, pretože na Ukrajine sa začal uplatňovať nový mobilizačný zákon, píše kyivpost.com.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 806 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Pohraničná stráž uviedla, že za prvé štyri mesiace roka bolo zadržaných a prepustených 338 Ukrajincov - v porovnaní so 166 za rovnaké obdobie v roku 2023.

"V prvý májový týždeň sme na zelenej hranici zajali 45 mužov," uviedla hovorkyňa hraničnej polície SR Agnesa Kopernická. "V rovnakom období minulého roka to boli štyria," povedala agentúre AFP.

Nový zákon, ktorý na Ukrajine začne platiť tento mesiac, sťaží vyhýbanie sa mobilizácii.

Od ruskej invázie v roku 2022 majú ukrajinskí muži vo veku 18 až 60 rokov zakázané opustiť krajinu a mnohí sa pokúšali ilegálne utiecť. Kopernička uviedla, že ukrajinskí muži prekračujúci hranice sú zadržaní, majú povolenie na pobyt na Slovensku a prepustia ich.

„Od začiatku vojny nedošlo k readmisii prisťahovalcov zo Slovenska na Ukrajinu,“ povedala. Povedala, že v marci prekročil hranice ukrajinský predstaviteľ pohraničnej hliadky – neozbrojený a v civile.

Pohraničná stráž uviedla, že od začiatku ruskej inváziea na hraniciach chytili 1484 Ukrajincov.

Ukrajinská pohraničná služba tento týždeň oznámila, že našla telá troch ukrajinských mužov v rieke Tisa hraničiacej s Rumunskom, čo je ďalšia cesta, ktorá sa často používa na vyhýbanie sa mobilizácii.

Viac o téme: MobilizáciaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu