Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kľúčový aktér kauzy Panama Papers sa svojho súdneho rozsudku už nedočká: Zomrel niekoľko týždňov pred ním

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers - panamský právnik Ramón Fonseca. S odvolaním sa na panamskú advokátsku komoru o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA. Príčinu úmrtia miestne médiá nezverejnili, pred časom však uviedli, že Fonseca bol hospitalizovaný.

Fonseca zomrel len niekoľko týždňov pred vynesením rozsudku v súdnom procese pre daňové úniky, ktoré podľa obžaloby spoluorganizovala advokátska kancelária Mossack Fonseca.

archívne video

Verejné zasadnutie s odsúdeným Mikulášom Černákom je odročené na 2. mája (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Prokuratúra požadovala pre Fonsecu a jeho bývalého obchodného partnera Jürgena Mossacka 12-ročný trest väzenia. Súdny proces s nimi sa začal 8. apríla, verdikt sa očakáva najneskôr začiatkom júna. Škandál známy ako Panama Papers prepukol v roku 2016, pričom odhalil úlohu Panamy ako útočiska pre daňové úniky.

Medzinárodné konzorcium novinárov vtedy analyzovalo viac ako 11,5 milióna dôverných dokumentov právnickej firmy Mossack Fonseca s podrobnými informáciami o viac ako 214-tisíc offshorových spoločnostiach. Zakladali ich alebo využívali stovky známych osobností svetového biznisu, politiky, športu a ďalších celebrít. Bolo medzi nimi päť hláv štátov a blízki príbuzní najvyšších predstaviteľov ďalších 40 krajín.

V uniknutých zoznamoch figuroval napr. bývalý predseda islandskej vlády Sigmundur David Gunnlaugsson, pakistanský premiér Nawáz Šaríf, vtedajší britský premiér a súčasný šéf britskej diplomacie David Cameron, exprezident Argentíny Mauricio Macri, ale aj futbalová hviezda Lionel Messi či španielsky filmár Pedro Almodóvar. Škandál viedol k zatvoreniu firmy Mossack Fonseca a mal za následok aj poškodenie povesti Panamy.

Viac o téme: úmrtiePanama PapersRamón Fonseca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu