Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VAKCÍNA od AstraZenecy končí! Zachránila tisíce životov, spájali ju s konšpiráciami: Konkurencia jej utiekla

Vakcínu proti COVID-19 od spoločnosti Oxford-AstraZeneca sťahujú z predaja Zobraziť galériu (4)
Vakcínu proti COVID-19 od spoločnosti Oxford-AstraZeneca sťahujú z predaja (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

OXFORD – Spoločnosť AstraZeneca patrila s Pfizerom a Modernou k najviac skloňovaným počas výroby vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. Ten na dlhé obdobie doslova zastavil život na celej planéte, keď ľudia museli počas najväčšej vlny covidu zostať doma v karanténe. Na rozdiel od svojich konkurentov sa však s vakcínou od AstraZenecy spájali rôzne iné smrteľné ochorenia, ale častokrát aj konšpirácie.

archívne video

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Spoločnosť AstraZeneca podala prvú dávku vakcíny proti koronavírusu dňa 4. januára 2021. Bolo to už po klinických skúškach, ktoré mali sľubné výsledky. V tomto roku bolo podaných 2,5 miliardy dávok vakcíny, pričom sa podarilo zachrániť 6,3 milióna ľudí. Vakcína od Oxford-AstraZeneca však podliehala najväčšej kritike spomedzi všetkých vtedy dostupných vakcín na trhu. 

Európska komisia dňa 7. mája 2024 oznámila, že vakcína už nepatrí medzi oficiálne očkovacie látky proti koronavírusu. Ako informuje The Conversation, tomuto oznámeniu predchádzala žiadosť samotnej spoločnosti AstraZeneca z 27. marca 2024, ktorá požiadala o zrušenie povolenia na uvedenie lieku na trh EÚ. 

Krvné zrazeniny 

Bol to kľúčový produkt na vrchole pandémie. Podobne ako iné vakcíny od spoločností Pfizer Moderna či Novavax, aj vakcína od AstraZenecy prešla príslušnými úrovňami testovania. Štúdie fázy 3 (kde sa vakcína testuje na tisíckach ľudí) ukázali, že produkt spoločnosti Oxford-AstraZeneca je bezpečný a účinný. Začiatkom roku 2021 sa začala podávať v mnohých krajinách Európy.

VAKCÍNA od AstraZenecy končí!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo februári 2021 sa však začalo objavovať čoraz viac problémov spájaných po podaní tejto vakcíny. Vyšetrenia uvádzali tvorenie krvných zrazenín, no britská vláda spoločne s Agentúrou pre reguláciu liekov a zdravotníckych pomôcok (MHRA) spoločne dňa 18. marca 2021 uviedli, že AstraZenecu nesťahujú a je naďalej dostupná. 

Priklonili sa k nim aj Európska lieková agentúra (EMA) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktoré zdôraznili, že prínosy vakcíny (AstraZeneca) výrazne prevyšujú možné riziká po jej podaní. V tomto období pribúdali na celom svete milióny nových nakazených na týždennej báze.  

Príznaky nakazenia koronavírusom  

Bolo všeobecne známe, že po nakazení covidom bol jeden z hlavných príznakov aj tvorba krvných zrazenín. V auguste 2021 analýza 30 miliónov očkovaných ľudí v Británii ukázala, že riziká tvorby krvných zrazenín boli po infekcii koronavírusom oveľa vyššie v porovnaní s podaním akejkoľvek vakcíny proti covidu. 

VAKCÍNA od AstraZenecy končí!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedecká štúdia British Heart Foundation uvádza, že na každých 10 miliónov ľudí, ktorí sú očkovaní AstraZenecou, pripadá 66 prípadov krvných zrazenín v žilách a 7 prípadov zriedkavého typu krvnej zrazeniny v mozgu. Len na porovnanie, koronavírus mutácie delta spôsoboval 12 614 prípadov krvných zrazenín v žilách a 20 prípadov zriedkavých krvných zrazenín v mozgu. 

Rizikovejšia liečba

Navyše miery zrážanlivosti krvi súvisiace s očkovaním sú oveľa nižšie ako sa píše pri vedľajších účinkoch u mnohých bežne predpisovaných liekov. Napríklad antikoncepčné tabletky, ktoré sa bežne predpisujú ženám, majú riziko súvisiace s krvnými zrazeninami približne 1 ku 1 000. U žien s postmenopauzálnou hormonálnou liečbou, sa každoročne u približne jednej z 300 vyvinie krvná zrazenina.

Konšpirácie

Vakcína AstraZeneca nebola prijatá s veľkou obľubou. V januári 2021 sa v Nemecku objavilo niekoľko správ, že vakcína bola iba účinná len na "8 percent u starších ľudí". Napokon sa ale ukázalo, že tento údaj sa týkal ľudí starších ako 65 rokov, teda rizikovej kategórie, ktorá mala problémy po podaní vakcíny od ktorejkoľvek spoločnosti.

VAKCÍNA od AstraZenecy končí!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Objavovali sa aj dezinformácie, že vakcína AstraZeneca je priamo zodpovedná za neplodnosť u žien. Bol to však práve covid, ktorý ju v niektorých prípadoch spôsoboval. Nakoniec sa po analýze a výskumoch zistilo, že neexistuje žiadny súvis medzi neplodnosťou a podaním vakcíny od spoločnosti Oxford-AstraZeneca. 

Stiahnutie vakcíny 

Britská spoločnosť však stiahla tento liek z iných dôvodov. Mohlo ísť napríklad o to, že vakcíny od Pfizeru či Moderny sa ukázali v testoch aj v praxi ako podstatne lepšie. Skladovanie či chladenie potrebné pri preprave sa ukázalo lepšie pri Moderne aj Pfizer a to aj v menej rozvinutých krajinách. Navyše tieto vakcíny sa lepšie prispôsobujú aj v prípade nových variantov. 
 

Viac o téme: VakcínaPandémiaStiahnutieKonšpirácieVedľajšie účinkyVeľká BritániaOxfordKoronavírusKrvné zrazeninyAtraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu