Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Japonsko pridá vráskavca myška na zoznam komerčne lovených veľrýb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Vráskavec myšok bude Japonskom zaradený na zoznam komerčne lovených druhov veľrýb. Rozhodla o tom vo štvrtok tamojšia vláda, uviedol jej hovorca Jošimasa Hajaši. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Veľryby sú dôležitým zdrojom potravy a mali by sa využívať trvalo udržateľným spôsobom na základe vedeckých dôkazov," povedal Hajaši. "Je tiež dôležité, aby sa v Japonsku dedila tradičná kultúra stravovania," dodal. Japonsko obnovilo komerčný lov veľrýb vo svojich teritoriálnych vodách a výlučných ekonomických zónach po tom, ako v roku 2019 vystúpilo z Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC).

archívne video

PS navrhuje viacero zmien v návrhu, ktorý rieši reguláciu medveďovďov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa úradu pre rybolov japonskí rybári ulovili v minulom roku 294 vráskavcov malých, vráskavcov Brydeových a vráskavcov severných. Spotreba veľrýb v Japonsku vyvrcholila začiatkom 60. rokov 20. storočia. Ďalej však nerástla, pretože iné druhy mäsa sa stali ľahšie dostupné. Kritiku ochrancov prírody vyvolal krok Japonska, ktoré v roku 1987 začalo s lovom veľrýb na účely "vedeckého výskumu". Snažilo sa tak obísť nariadenie IWC, ktoré zakázalo komerčný lov veľrýb.

Viac o téme: VeľrybaJaponskoKomerčný lovVráskavec myšok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu