Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa dohodla na vláde s krajne pravicovou

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič (Zdroj: SITA/AP)

ZÁHREB – Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa po aprílových voľbách dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to v stredu premiér a stranícky líder Andrej Plenkovič, informuje servisa agentúry Reuters.

Strana Chorvátskeho demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá získala 61 zo 151 kresiel v parlamente, dosiahla dohodu s Hnutím za vlasť (DP), ktoré sa na základe výsledkov volieb dostalo do rozhodujúcej pozície pri tvorbe vlády.

archívne video

Maroš Šefčovič o hlavných výzvach EÚ po voľbách do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

DP, ktoré obsadilo 14 mandátov, odmietlo vstup do vlády s bývalým spojencom HDZ, Nezávislou demokratickou srbskou stranou (SDSS) zastupujúcou srbskú menšinu, alebo s ľavicovou environmentálne orientovanou stranou Môžeme. HDZ tieto podmienky prijala, čo podnietilo kritiku zo strany opozície.

Nová koalícia potrebuje na získanie dôvery v parlamente 76 hlasov

Plenkovič podľa vlastných slov očakáva, že si udrží podporu strán zastupujúcich národnostné menšiny, ktoré boli spojencami HDZ počas jeho predošlých vlád. Plenkovič bude v prípade schválenia novej koalície premiérom tretie funkčné obdobie.

Líder DP Ivan Penava koaličnú dohodu potvrdil s tým, že jeho strana povedie ministerstvo poľnohospodárstva, nové ministerstvo demografie a jedno z dvoch ministerstiev, ktoré vznikne rozdelením súčasného ministerstva hospodárstva. Táto strana vystupujúca proti imigrácii vstúpi do vlády po prvý raz.

Viac o téme: PremiérChorvátskoAndrej PlenkovičKonzervatívna strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu