Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Poľsko víta rozhodnutie Eurokomisie o ukončení konania o stave právneho štátu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľská vláda uvítala pondelňajšie rozhodnutie Európskej komisie (EK) o chystanom ukončení konania proti Poľsku v oblasti právneho štátu. Ten už podľa nej nie je v krajine ohrozený. Informujú o tom agentúry AFP a PAP.

"Je to samozrejme dobrá správa pre Poľsko. Posilňuje pozíciu Poľska v Európskej únii a robí z nás silného hráča. Už nad nami nie je temný tieň," povedala poľská ministerka pre fondy a regionálnu politiku Katarzyna Pelczyňská-Naleczová pre televíziu TVN.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Zámer zrušiť postup podľa článku 7 predloží EK na najbližšom zasadnutí Rady EÚ pre európske záležitosti 21. mája. Po tejto konzultácii má EK v úmysle formálne stiahnuť svoje konanie podľa uvedeného článku, dodala. EK už vo februári schválila uvoľnenie až 137 miliárd eur zo zmrazených finančných prostriedkov EÚ pre Poľsko, pretože zaznamenala pokrok v oblasti justičných reforiem.

Konanie voči Varšave sa začalo ešte v roku 2017 na základe článku 7 Zmluvy o Európskej únii. EK reagovala na sporné reformy v oblasti súdnictva, ktoré presadila predchádzajúca poľská vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS). Podľa kritikov umožnili ovplyvňovanie justície straníckymi záujmami.

Súčasný poľský premiér Donald Tusk po vytvorení koaličnej vlády po vlaňajších parlamentných voľbách prisľúbil ukončenie sporu s EK. Vo februári predstavil plán zmenu súdnych reforiem z čias vlády PiS.

EK vo svojej analýze ocenila akčný plán predstavený Varšavou vo februári aj prvé kroky na jeho zavedenie. Po ich posúdení dospela k záveru, že už neexistuje bezprostredné riziko závažného porušenia zásad právneho štátu v Poľsku. Postup podľa článku 7 môže viesť až k pozastaveniu hlasovacích práv krajiny v Rade EÚ. Konanie podľa tohto článku sa doteraz viedlo len proti Poľsku a Maďarsku.

Viac o téme: Právny štátPoľskoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu