Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Austin a Galant telefonoval o rokovaniach o prímerí i rukojemníkoch v Pásme Gazy

Lloyd Austin Zobraziť galériu (2)
Lloyd Austin (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

WASHINGTON/TEL AVIV - Americký minister obrany Lloyd Austin a jeho izraelský náprotivok Joav Galant v nedeľu prostredníctvom telefónu hovorili o pretrvávajúcich rokovaniach o prepustení rukojemníkov i situácii v okolí mesta Rafah. Informuje o tom oficiálna tlačová správa amerického ministerstva obrany.

Austin potvrdil svoj záväzok dosiahnuť bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas v Pásme Gazy zadržiava. Tiež je podľa jeho slov nevyhnutné, aby akákoľvek bojová operácia Izraela v Rafahu zahŕňala spoľahlivý plán na evakuáciu palestínskych civilistov i posilnenie dodávok humanitárnej pomoci.

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Galantovi vyjadril sústrasť v spojitosti s izraelskými vojakmi, ktorí boli zabití alebo utrpeli zranenia počas nedeľňajšieho raketového a mínometného útoku hnutia Hamas z oblasti v okolí Rafahu, cieľom ktorého bol hraničný priechod Kerem Šalom.

Joav Galant
Zobraziť galériu (2)
Joav Galant  (Zdroj: SITA/Menahem Kahana/Pool Photo via AP)

Izraelská armáda uviedla, že na tento priechod na juhu Pásma Gazy bolo vypálených desať striel z oblasti neďalekého hraničného priechodu Rafah na hranici palestínskej enklávy s Egyptom. Úrady následne Kerem Šalom uzavreli.

Viac o téme: RukojemníciRokovanie USAIzraelPásmo GazyRafahLloyd AustinJoev Galant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu