Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rozsiahle záplavy v Brazílii si vyžiadali už 29 životov: 60 ľudí je nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PORTO ALEGRE - Najmenej 29 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie. Vyše 60 osôb je naďalej nezvestných a ďalších približne 4 600 prišlo o strechu nad hlavou, informuje o tom agentúra DPA.

"Sme žiaľ svedkami historickej katastrofy," uviedol guvernér najhoršie postihnutého štátu Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, počas schôdzky s brazílskym prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom na jednej zo základní tamojšieho letectva. "Materiálne škody sú enormné, v tomto momente sa však sústredíme najmä na záchranu," dodal.

archívne video

Hladina vody Dunaja mierne klesla (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Leite zároveň naliehavo vyzval obyvateľov viacerých regiónov, aby sa pred záplavami evakuovali do bezpečia. Postihnutých bolo najmenej sto obcí i mesto Porto Alegre, hlavné mesto štátu Rio Grande do Sul i údolie Taquari, ktoré bolo v 19. storočí charakteristické prisťahovalectvom z Nemecka, píše DPA. Spomínaný región bol už aj v septembri minulého roka sužovaný búrkami a záplavami, ktoré si vtedy vyžiadali najmenej 42 obetí na životoch.

Leite upozornil, že situácia je v súčasnosti ešte horšia. Prudký dážď sa začal v pondelok a vyvolal rozsiahle povodne a zosuvy pôdy. Došlo pritom k poškodeniu domov i mostov; množstvo ciest zostalo nepriechodných. Vo štvrtok došlo aj k čiastočnému pretrhnutiu hrádze.

Ministerstvo obrany nasadilo aj armádu s piatimi vrtuľníkmi, 12 plavidlami a 600 vojakmi. Zachrániť sa podarilo doposiaľ približne sto ľudí, dodáva DPA.

Viac o téme: ZáplavyObeteNezvestníBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu