Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pavel dnes prijal demisiu ministerky Langšádlovej: V pondelok ju nahradí Tuleja

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Prezident Petr Pavel dnes prijal demisiu ministerky pre vedu, výskum a inovácie Heleny Langšádlovej (TOP 09). Demisia sa datuje k nedeli 5. mája. Na webe o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta republiky. V pondelok na jej miesto vymenuje nového ministra, ekonóma a bývalého rektora Sliezskej univerzity Pavla Tuleju.

Langšádlová na pozícii ministerky skončila pre nespokojnosť jej materskej strany s prezentáciou výsledkov v jej rezorte. Jej nástupca Tuleja sa dnes stretol aj s premiérom Petrom Fialou (ODS), s ktorým prerokoval svoje priority. K nim patrí dokončenie zákona o vede, výskume a inováciách a transferu vedomostí či pomoc s dokončením zákona o vysokých školách v spolupráci s rezortom školstva, povedal dnes Tuleja novinárom.

archívne video

Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú pre mňa vzácne a cenné, tvrdí premiér Fico (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Fiala poslal Pavlovi návrh na vymenovanie Tuleja za člena vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) odoslal na Hrad návrh na vymenovanie Pavla Tuleju za člena vlády. Nominant TOP 09 sa má v pondelok ujať pozície ministra pre vedu a výskum po Helene Langšádlovej. Na dnešnej schôdzke Fiala podľa vyjadrenia pre ČTK vypočul Tulejove argumenty v prípade publikovania vedeckých článkov a prijal jeho verejné ospravedlnenie.

"Pán Tuleja ma o veci informoval. Vypočul som si jeho argumenty a prijal aj jeho verejné ospravedlnenie. Pánovi prezidentovi som návrh na vymenovanie Pavla Tuleju odoslal, "napísal Fiala. Tuleja požiadal Sliezsku univerzitu v Opave, aby stiahla z jeho publikačného zoznamu články, ktoré vyšli v časopisoch zaradených do zoznamu tzv. potenciálne predátorských časopisov. Texty podľa neho pochádzajú z roku 2015. Spätne vníma, že mal viac skontrolovať kvalitu vydavateľstva, kde články vyšli.

Viac o téme: Petr PavelDemisiaPrezidentPavel Tulej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu