Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Charles Michel nemá obavy z maďarského predsedníctva v Európskej únii

Charles Michel
Charles Michel (Zdroj: SITA/SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BUDAPEŠŤ - Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám.

Michel v tejto súvislosti podotkol, že keď Maďari mali pochybnosti, alebo sa v nejakej záležitosti zdráhali, tak sa vždy podarilo s nimi dohodnúť a dospieť k rozhodnutiu, ako tomu bolo vlani v decembri a vo februári tohto roka.

archívne video

Slováci v Maďarsku vstupom do NATO a EÚ cítili, že patria k Západu (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Predseda Európskej rady, ktorý bol belgickým premiérom, koncom roka skončí na tomto poste po piatich rokoch. Pri príležitosti 20. výročia východného rozšírenia EÚ poskytol Michel rozhovor serveru szabadeuropa.hu a niekoľkým ďalším európskym médiám, píše index.hu.

Európsky parlament (EP) 24. apríla prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024. Podľa tohto uznesenia existujú obavy, že súčasná maďarská vláda nebude schopná dôveryhodne plniť svoje povinnosti v rámci predsedníctva v Rade EÚ. Predsednícku štafetu Maďarsko preberie od Belgicka a 1. januára 2025 ju odovzdá Poľsku.

Viac o téme: ObavyPredsedníctvoMaďarskoEurópska úniaCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu