Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Európa hlási ďalší problém: Civilné lietadlá sú v ohrození! Rusko ruší GPS signál

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HELSINKI - Fínska letecká spoločnosť Finnair pozastavila na mesiac lety do estónskeho mesta Tartu z dôvodu rušenia signálu GPS. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna označil výpadky GPS za výsledok „hybridného útoku Ruska“.

Už roky sa vznášajú obvinenia proti ruskej vláde zo zasahovania do satelitných navigačných systémov. No v dôsledku vojny na Ukrajine sa správy o možnej manipulácii enormne rozmnožili.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Ministri zahraničných vecí troch pobaltských štátov Estónska, Lotyšska a Litvy v nedeľu v rozhovore pre britské noviny „Financial Times“ varovali, že Rusko zvyšuje riziko leteckej katastrofy prostredníctvom rozsiahleho takzvaného „Jamming“, to znamená cielené rušenie signálov GPS. Hlavní diplomati hovorili o letoch do a z Fínska.

Fínske lietadlá sa museli vrátiť do Helsínk

Podľa Finnair jeho piloti pri viacerých príležitostiach hlásili rušenie GPS, najmä v blízkosti ruskej exklávy Kaliningrad a v okolí Čierneho mora, Kaspického mora a východného Stredozemného mora. Minulý týždeň sa dve lietadlá na ceste z Helsínk do Tartu vrátili do fínskej metropoly kvôli rušeniu GPS.

Teraz sa hľadá riešenie lietania bez signálu GPS

Teraz bude letecká doprava do Tartu pozastavená, kým „nebude možné nastaviť alternatívne riešenie priblíženia, ktoré nevyžaduje signál GPS,“ uviedol v pondelok Finnair. Estónsky minister zahraničných vecí sa sťažoval: "Rusko veľmi dobre vie, že narušenie, ktoré spôsobilo, je veľmi nebezpečné pre naše letectvo a porušuje medzinárodné dohovory, ktorých je Rusko tiež zmluvnou stranou," povedal Tsahkna vo vyhlásení verejnoprávnej televízie EER.

Viac o téme: RuskoGPSLetecká doprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu