Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kaliňák je v Budapešti: Upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BUDAPEŠŤ - Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák v prejave na bezpečnostnej konferencii Budapest Security Dialogue (BSD). Podľa servera magyarnemzet.hu upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu do EÚ a NATO, informuje spravodajca v Budapešti.

Kaliňák podotkol, že vstup Slovenska do EÚ i NATO boli pre krajinu veľkým úspechom. "Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti a stabilite vážnejšiu úlohu ako kedykoľvek predtým," dodal. Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko a Rakúsko plne podporujú vstup krajín západného Balkánu do Európskej únie a NATO. Príslušným štátom sľúbili členstvo v Solúne v roku 2003, prijaté bolo však iba Chorvátsko, pripomenul Kaliňák. "Populácia celého západného Balkánu je menšia ako v Rumunsku a ich HDP je sedemdesiat percent HDP Maďarska, takže ich integrácia by pre EÚ nepredstavovala ekonomickú výzvu," konštatoval minister.

archívne video

Robert Kaliňák pred rokovaním vlády informuje o pláne výstavby novej nemocnice v Prešove (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na vyriešenie názorových rozdielov medzi krajinami západného Balkánu navrhol Kaliňák riešenie, ktoré pred dvoma desaťročiami na zlepšenie vtedajších mrazivých vzťahov medzi Maďarskom a SR aplikovali maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Robert Fico. Podstatou riešenia bolo podľa jeho slov zamerať sa na oblasti, ktoré spájajú.

Sprevádza ho Vojtašovič

Na pracovnej ceste v Maďarsku sprevádza Kaliňáka štátny tajomník rezortu obrany Martin Vojtašovič, ktorý sa zúčastnil na stretnutí ministrov obrany krajín Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC) a krajín západného Balkánu. Cieľom v rámci zoskupenia CEDC, ktorej členom je aj Slovensko, je rozšírenie spolupráce v oblasti obrany medzi členskými štátmi vrátane zdieľania obranných prostriedkov a uskutočňovania spoločných cvičení.

Šéf slovenského rezortu obrany poďakoval partnerom z Maďarska za zorganizovanie bezpečnostnej konferencie v Budapešti, ktorá sa konala aj za účasti ministrov obrany krajín CEDC. Svojím zameraním na témy a výzvy strednej a juhovýchodnej Európy ide o jedno z najväčších podujatí tohto formátu v regióne. Podľa Kaliňáka sa opäť potvrdil aj význam CEDC, keďže ide o dôležitú platformou pre podporu politickej a bezpečnostnej integrácie západného Balkánu do EÚ. Zoskupenie Česka, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovenska a Slovinska má podľa neho značný význam pre spoločnú koordináciu, komunikáciu a výmenu informácií.

Nosnými témami rokovaní zoskupenia CEDC boli aktuálne bezpečnostné výzvy Západného Balkánu a európske a euroatlantické perspektívy v regióne, ako aj téma založenia Bezpečnostnej a obrannej vysokej školy Západného Balkánu, uviedol Komunikačný odbor MO SR.

Viac o téme: IntegráciaRobert KaliňákBalkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu