Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Členstvo v EÚ posilnilo Maďarsko: Euro by ho posilnilo ešte viac, vyhlásil bývalý premiér

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ. Informuje o tom server 24.hu.

Medgyessy, ktorý viedol aj rezort financií a v roku 2004 pri vstupe Maďarska do EÚ bol predsedom maďarskej vlády, pripomenul, že za 20 rokov dostalo Maďarsko finančné prostriedky EÚ zodpovedajúce ročnému HDP krajiny.

archívne video

Slováci v Maďarsku vstupom do NATO a EÚ cítili, že patria k Západu (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

"Maďarsko, ktoré je členom EÚ, priťahuje zahraničných investorov a zavedenie eura by prispelo k zvýšeniu disciplíny hospodárskej politiky, pretože by znamenalo kontrolu. V krajine náchylnej k autokracii však vedeniu kontrola nie vždy vyhovuje," povedal expremiér.

Medgyessy poznamenal, že terajší premiér Viktor Orbán vidí záruku zabezpečenia suverenity Maďarska v "obsadení Bruselu", pričom suverenitu si krajiny vedia posilniť tým, že sú silnejšími a bohatšími. "Niet pochýb o tom, že sme sa ako členovia EÚ stali bohatšími a silnejšími," dodal.

Za veľkú chybu označil, že Maďarsko prichádza o významnú časť dotácií EÚ. Domnieva sa, že slabé stránky ekonomiky Maďarska sú spôsobené štrukturálnymi problémami, chybami v hospodárskej politike i v krokoch národnej banky, ako aj nedostatkami konkurencieschopnosti, ktoré by sa dali zmierniť len finančnými zdrojmi EÚ. "Chápem, že máme spory s EÚ, mal by som ich aj ja, keby som bol premiérom. Existujú však aspekty, ktoré by mali v týchto sporoch prevážiť," podčiarkol.

Viac o téme: PosilnenieMaďarskoEurópska úniaEuroPéter Medgyessy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu