Horšie ako štípance, varuje odborník: VIDEO Najotravnejší hmyz vás môže nakaziť aj parazitom

RNDr. Vojtech Boldiš, PhD.
Zdroj: Vlado Anjel
2018-10-23 06:00:00

Komáre si väčšinou spájame s predstavou nepríjemného bzučania okolo uší, bezsenných nocí a svrbiacich pupencov na koži. O tom, že môžu prenášať aj parazitárne ochorenie, vie málokto. Podľa slov parazitológa Vojtecha Boldiša dokáže dirofilarióza prekvapiť aj lekárov.

Následky nešťastného uštipnutia hmyzom sa môžu prejaviť až po niekoľkých mesiacoch. Dirofilarióza je zriedkavé, ale veľmi nepríjemné parazitárne ochorenie, ktoré sa na človeka prenáša zo zvierat prostredníctvom komárov.

Čítajte viac: Parazitológ Jaroslav Flegr: Tretina z nás má v tele nebezpečnú toxoplazmu

„Dirofilária je červ, nitkovitý mnohobunkový parazit, helmint,“ vysvetľuje Vojtech Boldiš, vedúci úseku parazitológie v spoločnosti Medirex, ktorá sa zaoberá laboratórnou diagnostikou. Dodáva, že človek pre tohto parazita nie je vhodným hostiteľom. V tele človeka síce dokáže rásť, ale pohlavne nedozrieva a ďalej sa už nerozmnožuje. Ideálnymi hostiteľmi sú psy, mačky alebo rôzne divožijúce mäsožravce.

Pod kožou dokáže migrovať

„Prejavy ochorenia možno rozdeliť podľa druhu, ktorý človeka infikuje. Na Slovensku sme zatiaľ mali len ochorenia vyvolané druhom Dirofilaria repens, teda humánnu dirofilariózu. Najčastejšie ide o tvorbu akýchsi podkožných uzlíkov. Niektorí pacienti popisujú aj migráciu červa, jej rýchlosť je približne 30 centimetrov za dva dni,“ opisuje s tým, že červ môže prechádzať napríklad do oka alebo jeho okolia.

Niekedy sa stáva, že pacienti aj lekári dirofilariózu omylom považujú za cystu či lipóm. „Naposledy sme mali dva prípady humánnej dirofilariózy, jeden bol zaujímavý z pohľadu lokalizácie. Pacient si nahmatal hrčku v skróte a to ho priviedlo na vyšetrenie k obvodnému lekárovi. Ten útvar definoval ako nejakú cystu, ktorá by sa do niekoľkých mesiacov mala samovoľne vstrebať. Ani po niekoľkých mesiacoch sa však nevstrebávala,“ približuje parazitológ a dopĺňa, že príbeh mal šťastný koniec. Mužovi hrčku zo semenníka vyoperovali a mikromorfologická analýza potvrdila, že nešlo o tumor, ako si lekári najprv mysleli, ale o Dirofilaria repens.

Počet prípadov bude narastať

„Od roku 2007 sme na Slovensku mali 16 prípadov,“ spresňuje a dodáva, že desať prípadov sa týkalo podkožných uzlíkov, ďalšie štyri dirofilárie boli v oblasti oka, jednému pacientovi odstraňovali červa z pľúcneho laloku a poslednému zo semenníka. Ako ďalej objasňuje, chirurgické odstránenie parazita je jedinou formou terapie.

Podľa odhadov je nakazených zhruba štyri až šesť percent komárov, ich počet však závisí od oblasti výskytu. Najviac infikovaných komárov žije na juhozápadnom Slovensku, ktoré je považované za endemickú oblasť dirofilariózy. „Do budúcna by počet nakazených komárov mal stúpať,“ odhaduje odborník a prognózuje aj častejší výskyt dirofilariózy. Dôvodom je globálne otepľovanie, opakujúce sa záplavy s následným premnožením komárov, ale aj migrácia ľudí spolu s ich domácimi miláčikmi do južnejších, endemických oblastí.

Fotogaléria


Tagy:
parazit dirofilarióza dirofilária parazitológ Vojtech Boldiš

2018-10-23 06:00:00  |  Foto: Vlado Anjel Video: Vlado Anjel  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia