MUDr. Oto Sova CSc. bol online: Pýtajte sa na všetko o očiste organizmu!

Zdroj: red
2018-04-19 10:49:00

Ako sa zbaviť škodlivých usadenín v tele? Pomôže zmierniť očista organizmu konkrétne choroby? Pýtali ste sa lekára a vedca MUDr. Ota Sovu, CSc., ktorý bol online vo štvrtok 19. apríla 2018 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Očista organizmu ako pomoc pri chorobách

Hlavným pôvodcom tvorby usadenín v tele človeka je strava, ktorú prijímame a tiež to, ako ju konzumujeme. Je dokázané, že dospelý človek v sebe nosí 2 – 3 kg usadenín, ktoré sa nachádzajú na stenách žalúdka, ciev, vnútorných orgánov, ale hlavne v hrubom čreve. Zanesené orgány by sme mohli prirovnať k špinavým hrncom, ktoré môžu byť spúšťačom a pôvodcom mnohých chorôb.

O lekárovi

MUDr. Oto Sova, CSc. zo spoločnosti BOOS BS je lekár a vedec, ktorý sa už 27 rokov zaoberá výskumom a pozitívnymi účinkami saponínov - bioaktívnych výťažkov z rastlín na ľudský organizmus. Okrem toho sa venuje výskumu a vývoju enzýmov, veterinárnych liekov a kozmetických prípravkov. Bol ocenený striebornou pamätnou medailou SAV za zásluhy v biologických vedách. Napísal 89 vedeckých publikácií a 6 monografií. Je autorom 49 patentov.

MUDr. Oto Sova, CSc. bol online vo štvrtok 19. apríla 2018 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Online rozhovor

2018-04-19 10:58:30 - otázka od: Alžbeta Kundráčová Dobrý deň Prosím vás o informáciu,ako najlepšie očistiť telo bez chemických látok.Ešte sa Vás chcem opýtať,aký máte názor na detoxikačné náplaste,ktoré sa dávajú na talpy.´Dakujem. Najlepší spôsob očisťovania sa je užívanie saponínov, ktoré vylúčia z tela postupne všetky usadeniny. Sem patria všetky preparáty vyrobené z rastliny Yucca Shidigera, Výber výrobkov je závislý od ceny a účinnosti. Miestne aplikačné prostriedky majú značne nižšiu účinnosť. To že menia farbu závisí od styku s telom a potom všeobecne bez ohľadu ba stupeň znečistenie. Odporúčam denne 2 kapsule saponínu po dobu dvoch mesiacov (1,0,1).

2018-04-19 10:59:05 - otázka od: Silvia Ferencova Vaz.pan doktor prosim vas poradte mi co s kvasinkovou plesnou liecim sa uz niekolko rokov a stále sa toho nemozem zbavit je to pod nechtami na rukach a zacina to aj pod nechtami na nohach,moj imunitny system je oslabeny nakolko mam alergiu na mlieko a mliecnu bielkovinu,okrem toho mi bol pre nefunkcnost odstraneny zlcnik cele travenie je nafigu naduvanie,nevolnost,grganie,hnackovita stolica,bolesti brucha.,sliznica ust paliva,bolava,najblizie vysetrenie sono brucha jun 2018,prosim pan doktor o dobru radu,dakujem a ostavam s pozdravom Vážená pani, Váš problém je veľmi zložitý a presahuje možnosti online vyšetrenia. Zverte sa prosím do rúk odborníkov ktorí Vám naordinujú komplexnú liečbu.

2018-04-19 10:59:37 - otázka od: Marián Dobrý deň Pán doktor chcem sa opýtať, ako sa môžem zbaviť akné vyrážok, mám ich niekedy veľmi zapálene. Zväčša sú na chrbte a tvary. Užívam rôzne čaje na očistu krvi, užívam zinok, vitamín C, vitamín D, ale nie stále mi to pomáha. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. S pozdravom Marián Na akné odporúčam dlhodobé užívanie saponínov z rastliny Yucca Sgidigera, alebo špeciálne preparáty. Okrem toho existuje aj denná masť s obsahom saponínov, ktorej používanie výrazne zníži výskyt akné.

2018-04-19 11:00:02 - otázka od: Zuzana Aký máte názor na črevnú sprchu?zničí sa ňou okrem zlých veci aj mikroflóra?Keď áno ako rýchlo sa vie obnoviť. Črevné sprchy nezničia kompletne mikroflóru, pretože sa nedostanú v účinnom zložení kompletne do tenkého čreva. Mikroflóra sa obnovuje v tomto prípade veľmi rýchlo.

2018-04-19 11:00:29 - otázka od: Lucia P.Doktor.Uz rok sa trapim so suchostou v ustach,pery,hrdlo.Potom ma zacne palit a vysusat mi cele telo,je mi na odpdnutie.Chodim po gastro,alergo,kozne,endo...a vsade vsetko v poriadku.Vadi mi kazda kozmetika,zubna pasta.Vsetko.Zacalo sa to po opakovanom pichani kortikoidov a zubnom vysetreni. Skúste systematicky užívať saponínový preparát. Je možné, že odstráni nános vytvorený liekmi a pomôže, Orientujte sa podľa odkazu na internet vyššie.

2018-04-19 11:00:58 - otázka od: Dana Čičova Dobrý deň, dovoľujem si Vás osloviť s otázkou, aký názor máte na " na tzv. "práčky čriev" všimla som si, že boli zriadené v niektorých mestách, ako súkromné prevádzky. Nie som nedôverčivá, ale predsa dávam prednosť nemocničným zariadeniam. Ak je to také dobré, prečo sa to nerobí riadne na Gastre v nemocnici aj pri CRONOVEJ chorobe?, tam by som sa nebála ísť. Za odpoveď vopred ďakujem. Čičová Účinok črevných spŕch je dubiózny, možno pomáhajú, ale rozhodne by som to s používaním nepreháňal. Ak nie sú taradené do zdravotníckych zariadení, to znamená, že sa ich účinnosť a potreba ešte nepreukázali dostatočne.

2018-04-19 11:01:39 - otázka od: Peter Harcar Dobry den, chcem sa opytat z akych surovin a ako si jednoducho doma pripravit zdravy napoj a ako casto ho uzivat na precistenie hrubeho creva? Dakujem, Harcar. Toto je ťažká úloha a odporúčam na hotové výrobky hlavne preparáty saponínov z rastliny Yucca Shidihera a aj to také prípravky, ktoré obsahujú viac terpénových saponínov ako steránových. Bližšie pojednanie je na wevovej stránke nášho výskumného ústavu BOOS – Biologické substancie

2018-04-19 11:02:24 - otázka od: Eva Tyzden na vode je ok? Resp. Poradte nejaky detox.... Dakujem Aj to je dobré, ale málo účinné...

2018-04-19 11:03:05 - otázka od: Jozef Verdenšteter Ako sa zbavím usadenín a čo mám pre to urobiť . Ďakujem . Jozef V. Usadeniny z organizmu spoľahlivo, citlivo a účinne odstraňujú saponíny a to hlavne saponíny z rastliny Yucca Shidigera. Voľte taký preparát, ktorý nie je ovplyvňovaný počasím, či ročnými obdobiami a má stále zloženie. Tieto kritériá sú podrobne rozpracované na vyššie uvedenej internetovej stránke. Odporúčam ale dlhodové užívanie po dve kapsule denne (1,0,1) aspoň pol roka.

2018-04-19 11:04:15 - otázka od: Olinka zdravim vas pán doktor, poradte ako ocistit telo zvnutra? Aky mate nazor na pôst o vode v trvaní 10 a viac dní? dakujem Pôst odstráni práve sa nachádzajúce zbytky potravy, ale neodstráni usadeniny na ťrevách a cievach. Tie odstraňujú saponíny ako som odpovedal vyššie.

2018-04-19 11:04:48 - otázka od: Zikavský Pavel Dobrý deň, mam 63 rokov, hypertenziu a chcel by som kupiť nejaký kvalitný prípravok na očistu hrubého čreva, a ciev, na cene nezáleží, prosím aj kontakt na predajcu. dakujem Na internete je uverejnených viacero preparátov, ktoré poskytujú očistu hrubého čreva pozrite napríolad www. *****

2018-04-19 11:05:33 - otázka od: Johann Strauss Nachadzaju sa v tych usadeninach aj drahe kovy ako napriklad zlato alebo platina? Dali by sa eventualne extrahovat a vyrabat z nich mince alebo sperky? V pripade ze zijem v oblasti so zvysenou prirodzenou radiaciou, viem z tela napriklad extrahovat aj plutonium na pohon domacej jadrovej elektrarne? Dakujem za odpoved V usadeninách sa nachádzajú iba organické lítly. Anorganické sú v nich v zlomkoch promile.

2018-04-19 11:06:07 - otázka od: juraj Dobrý deň prajem pán doktor. Ja robím raz do mesiaca sám pre seba očistu v takej podobe, že jem iba zeleninu a ovocie a pijem 100% džúsy. Je takáto očista dobrá, príp. čo by bolo potrebné vylepšiť. Inak sa stravujem ako bežný Slovák - zjem takmer všetko čo mňa nezje :) od údenín, cez múčne výrobky, sladkosti, zeleninu, ovocie, mäso všetkého druhu... Vopred vďaka za odpoveď a mech sa darí! Diéta, ktorú opisujete je vhodná ako správna výživa. Vždy sa však mýlime, ak si myslíme, že diéta odstráni usadeniny. Tie sa odstránia jedine znížením povrchového napätia, čím sa dostanú do roztoku a potom vylúčia, spália, alebo inak využijú. A túto službu vykonávajú saponíny trebárs z rastliny Yucca Shidigera hlavne pri pravidelnom užívaní po dve – tri kapsule denne aspoň pol roka.

2018-04-19 11:06:34 - otázka od: Mária Dančišinová Dobrý deň pán doktor, mám 56 rokov, prosím o radu ako sa zbaviť opuchov dolných končatín? Mám pocit akoby som bola naliata akoby všetko čo vypijem zostávalo v tkanive. Z toho dôvodu pijem o mnoho menej ako je potrebné. Že vraj je to lymfatický system prosím ako sa toho dostať? Veľmi pekne ďakujem, Želám pekný deň Vyhľadajte prosím pomoc odborného cievneho lekára a kardiológa. Ich spoluprácou môžete problém efektívne vyriešiť.

2018-04-19 11:07:11 - otázka od: Daniela Turčinová Dobrý deň, mám 55 rokov. Posledné 2 - 3 roky sa mi veľmi nalievajú nohy, hlavne stehná. Mám pocit akoby som bola zaliata vodou. Obvod stehien mám neúmerne veľký. Pri vyšetrení mi zistili všetko v norme ( srdce - obličky - pľúca ... ) len pečeňové testy som mala horšie. Stravujem sa diétne, ľahko, nepijem, nefajčím. Dá sa s tým prosím niečo robiť? Chodila som na lymfatické masáže - ručné, masérka mi povedala, že veľmi zadržiavam vodu v tele. Ďakujem za radu. Daniela Turčinová Vyhľadajte prosím pomoc odborného cievneho lekára a kardiológa. Ich spoluprácou môžete problém efektívne vyriešiť.

2018-04-19 11:08:19 - otázka od: Ernest Hurta Dobry den pan doktor, chcel by som sa opytat akou cestou sa vydat, aby sa moj organizmus rychlejsie precistil a zaroven som znizil jeho vahu ked som po 8 chemoterapiach a aj tomu, ze telo si ziadalo vacsi prisun potravy som pribral 10 kg. Som dost unaveny a vycerpany. DAKUJEM Odporúčam dlhodobé užívanie saponínovího preparátu stálej kvality, ktorý obsahuje viac terpénocých saponínoc ako steránových a prejiká do celého tela. Sú uvádzané pod menami Yucca alebo Yacca.

2018-04-19 11:08:57 - otázka od: Ivan zdravim p.MUDr.:podla vysledkov rorboru krvi mam zviseny obsah kyseliny močovej,akym spôsobom ju znizit,alebo bojovat proti jej usadzovaniu v klboch ?? Trpiaci pacient na DNU. IŠ.vopred ďakuje. Hladinu kyseliny močovej môžete znížiť diétou ochudobnenou o mäso, vnútornosti a údeniny. Bohatéú na zeleninu a ovocie. Z liekov sa odporúča liek M*** ale to sa obráťte na svojho ošetrujúceho lekára. Sapníny v tomto prípade odstránia usadeniny kyseliny močovej, ktorá sa usadzuje na cievach a v kĺboch..

2018-04-19 11:09:44 - otázka od: Mariana Vážený pán doktor! Prekonala som 2krat zápal čriev a tiež hepatidu typu B. trpím zápchou a mám značne poškodenú pečeň steatózou. Potrebujem poradiť ako si nenávykovo očisťovať črevá a ako dokáže súčasná lekárska veda pomôcť pri steatóze. Môj otec zomrel na cirhózu. Veľmi vám ďakujem za odpoveď! Mám osobné skúsenosti s účinnosťou saponínov v týchto prípadoch, kde účinne pomohli. Tu však je potrebná súčinnosť ošetrujúceho lekára a preto vám radím nadviazať s nami osobný kontakt.

2018-04-19 11:10:14 - otázka od: katka Dobrý deň, p. doktor chcela by som sa opýtať, je vhodné očistiť si organizmus od škodlivín na jar alebo to môžem urobiť v ktoromkoľvek ročnom období? Nikede som čítala, že kedykoľvek. ďakujem Máte pravdu, očisťovať organizmus môžete kedykoľvek. Jar je návyjová – ako „upratovanie“...

2018-04-19 11:10:48 - otázka od: Marika C. Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať a poradiť nejakú očistnú kúru. Máme v rodinnej anamnéze onkologické ochorenia, dokonca moja mamina zomrela ako 53 ročná na karcinóm hrubého čreva. Bola by som Vám veľmi vďačná, keby ste mi poradili ako efektívne zbaviť orgány škodlivých usadenín. Všade sa spomína jablčný ocot, ktorý som ja dokázala piť max. 1 deň. Nepripadá mi to vhodné týmto spôsobom sa prečisťovať. Ďakujem za odpoveď Zavedenie zdravého životného štýlu vyžaduje dlhodobejšiu konzultáciu a preto odporúčam osobný kontakt. Súčasne musím poznamenať, že ani super zdravý životná stýl neochráni pred hrozbou rakoviny.

2018-04-19 11:11:26 - otázka od: Jamrichova Dobrý deň, moja mama má 70 rokov vysoký cholesterol a tiež vysoký krvý tlak, lekári jej ho nevedia znižiť, stále jej skáče. Čo by tomu p. doktor pomohlo? Pomohla by nejáká očista ciev od cholesterolu a tukov? ďakujem pekne Niekoľkokrát som vo svojej praxi konštatoval, že užívanie saponínov spolu s cielenými liekmi prinieslo úspech. V tomto prípade očistené cievy nadobudnú svoju pôvodnú pružnosť, čo prispieva k regulácii tlako na druhej strane po očiste ciev sa moýno lieky dostanú v správnej koncentrácii na správne miesto a budú úspešnejšie. Saponíny nemajú žiadnu kontraindikáciu v liekoch, pretože lieky pôsobia

2018-04-19 11:11:58 - otázka od: Dušan Šanta Dobrý deň p. Sova chcem Vás len pozdraviť. Neviem či si ma ešte pamärate som synovec neb. Imra Šantu. Roky sme sa nevideli, som rád že ste ešte takto aktívny. Dušan Šanta Ďakujem Dušan. Aj ja pozdravujem!!

2018-04-19 11:13:58 - otázka od: Eva Majerová Dobrý deň, rada by som počula Váš názor na Golden Yaccu. Dakujem ,s pozdravom E. Majerová Prírodné preparáty saponínov medzi ktoré tento patrí sú ovplyvnené počasím, teplotou a ročnými obdobiami. Tým sa ich zloženie nekontrolovateľne mení. Dávame prednosť modernejším preparátom, ktoré majú stále zloženie nezávislé na opísaných faktoroch a podľa posledných výskumov obsahujú ďaleko viac terpénových (nízkomolekulárnych) saponínov ak steránových (vysokomolekulárnych).. Bližšie v internete.

2018-04-19 11:14:30 - otázka od: Jana Pomôže očista organizmu aj vtedy ,keď mám lupienky(v poslednú dobu ju mám rozšírenú po celom tele).poradíte mi,ako sa mám stravovať?čomu sa mám vyvarovať?čo by mi na to pomohlo? Srdečne ďakujem. Miestne vám môžu pomôcť saponínové krémy ale celkove sa obrážte na koýného špecialistu. 19

2018-04-19 11:16:42 - otázka od: JUDr. Staníková Pekný deň pán doktor. Už tretí rok intenzívne užívam zelený jačmeň a chlorelu od spoločnosti GW. zaujíma ma Váš názor na tieto produkty ako aj ich súvislosť s očistou organizmu. Mám zaťa trpiaceho psoriazou váščieho rozsahu a jemu sa výsev ložísk po užívaní rapídne upravil. Manžel - praktický lekár sa už viac ako rok venuje aktívne prednáškam a samoštúdiu účinkov uvedených produktov a má na ich používanie pozitívny názor avšak rada by som vedela aj Vaše stanovisko ak máte s tými produktami nejaké praktické alebo teoretické skúsenosti. Vopred veľmi pekne ďakujem a prajem veľa zdravia. Staníková Uvedené výrobky nesledujeme a je prto ťažké vysloviť sa k nim. Podľa mojich znaloští zelený jačmeň užívajú väčšinou pacienti po rekonvalescencii a športovci.

2018-04-19 11:17:20 - otázka od: elena Dobrý deň,ako a čím očistí svoj organizmus Diabetik ? dakujem Aj diabetika očistia saponíny, ako každého iného.

2018-04-19 11:21:52 - otázka od: stefan bernath dobry den pan doktor na cele mam hrcku c44 dva krat mi ju vyberali v maji mam termin na operaciu do nitri plastiku uzivam golden yaku 3x za de 1 kpzulu mam 61r 67kg otaska pomoze mi to a ako sa mam chranit dakujem velmi pekne Saponíny znížením povrchového napätia podstatne znižujú možnosť vytvárania sa metastáz. Najvhodnejšie sú saponínové preparáty, ktoré obsahujú ďaleko viac terpénových saponínov a menej steránových. Tieto sa užívajú po 6 kapsúl denne )2,2,2) dlhodobo bez prerušenia aj dva roky.

2018-04-19 11:23:21 - otázka od: eva bernathova od leta2017 sa mi robia flaky okolo oci ust a na lavej strane krku najskor to ocervenie viecka opuchnu potom to zaschyna kremujem to od koznej doktorky afloderm,z gastrtroenterologie mam vsetko v poriadku jem hlavne varenu stravu rano uzivam probiotika symprove nalacno prosim vas pan doktor poradte mi ako sa zbavit flakov dakujem vam bernathova Nechajte sa vyšetriť alergol´ógom, či nejde o alergiu.

2018-04-19 11:25:39 - otázka od: lipomassage.ba@gmail.com Dobrý deň, moj otec mal rakovinu hrubého čreva, dostal sa z toho. Je niekoľko mesiacov po chemoterapii, ale chcela by som, aby si prečistil čreva a organizmus, ved predsa sú tam rôzne nánosy. Pomôže s touto diagnózou nejaká očista hrubého čreva alebo črevná sprcha? čo by ste poradili? srdečná vďaka Odporúčam dlhodobé užívanie saponínového prípravku po 6 kapsúl denne )2,2,2) aspoň dva roky. Samozrejme spolupráca s lekármi a všetky lieky sa užívajú. Medzi liekmi a saponínmi kontraindikácia neexistuje.

2018-04-19 11:27:25 - otázka od: František Fanta Ako očistit'cievy od nánosov vápnika a predchádzať jeho usadzaniu v cievach? Ako odstrániť kyselinu močovu z tela ? Najlepšie pravidelným užívaním saponínových preparátov. Voľte si prípravok so stabilným zložením, ktorž sa nemení počasím alebo roťným obdobím. Užívajte po dve kapsule denne ale aspoň rok.

2018-04-19 11:30:53 - otázka od: Hagy Dobrý den, aký je Váš názor na výplach čriev. Ďakujem Črevné sprchy vyčistia hrubé črevo od zbytkov potravy, ale neodstránia už usadené zložky. Tieto odstránia jedine saponíny pravidelne užívané po dve kapsule denne. Najlepšie sú tie, ktoré nemenia svoje zloženie vplyvom počasia alebo ročných období.

2018-04-19 11:34:56 - otázka od: Katarína Ürgeová Dobrý deň, mňa by zaujímal význam črevných spŕch, naozaj je potrebné absolvovať takýto zákrok, nevyplavuje sa z čriev aj to, čo by tam malo zostať? Organizmus sa za normálnych okolností nedokáže sám, prirodzene detoxikovať? Z lekárskeho hľadiska by sa organizmus mal sám očisťovať. Ide o to, ako s ním spolupracujeme. Ak ho prepchávame ťažko straviteľnými sústami, na dôvažok nedostatočne rozžuvanými, tak potom sa tvoria usadeniny jedna radosť. A ani črevná sprcha dobre usadené zvyšky stravy nedokáže odstrániť. Prevencia - menej mäsa, viac zeleniny a ovocia, lepšie živať, kľudnejšie sa stravovať, menej fast foodov.

2018-04-19 11:45:22 - otázka od: Novakova Dobrý deň, pán doktor spomínate saponíny na očistu tela, z čoho sa vyrábajú, prečo sú také osožné, ešte som o nich nepočula. Prečo ich uprednostniť pre inými detoxikačnými kúrami? vďaka Saponíny vykonávajú v našom tele tú istú prácu ako JAR alebo PUR pri umývaní riadu. Ibaže prostriedky na umývanie riadu nemôžeme požívať, saponíny áno. Ony znižujú povrchové napätie v zažívacom trakte, v cievach, nervoch, orgánoch a tým uvoľnia všetky usadeniny do roztoku a tie sa vyplavia, spália alebo inak využijú. Ale už nebránia funckii čriev, prúdeniu krvi a práci orgánov. Detoxikácia je krásny názov pre niečo, čo nevieme definovať, ale usadeniny sú rukolapne dokázateľné (žiaľ niekedy až pri pitve...) a ich odstraňovanie je dokázateľné laboratórne. Je to na dlhšiu debatu.

2018-04-19 10:49:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia