Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MUDr. Jana Molčanová bola ONLINE: Mykózy nechtov sa len tak ľahko nezbavíte

MUDr. Jana Molčanová
MUDr. Jana Molčanová (Zdroj: archív JM)

Svrbivé dermatózy, nevábne ochorenia nechtov či infekčné kožné prejavy. To sú problémy, s ktorými sa ľudia bežne stretávajú každé leto. Pobyt na slnku a kúpanie vo vode sprevádzajú aj riziká a nepríjemnosti, na ktoré ste sa mohli opýtať dermatovenerologičky Jany Molčanovej. Na vaše otázky odpovedala v utorok 8. augusta 2017 od 14:00-15:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

 

„Pre leto je charakteristické zvýšené riziko kožných infekcií, ktoré sa prenášajú z človeka na človeka v prostredí bazénov, kúpalísk a najmä termálnych kúpalísk. Medzi takéto prenosné ochorenia patria mykotické infekcie kože a nechtov, vírusové infekcie - bradavice a moluská,“ upozorňuje kožná lekárka Jana Molčanová. Ďalej sú to rôzne alergické kožné reakcie, či už po nadmernom slnení alebo po uštipnutí hmyzom. „Ak postihnuté miesta výrazne opuchnú a na koži sa tvoria pľuzgiere, liečba by mala prebiehať pod dohľadom dermatológa,“ dodáva. Prvou pomocou v takomto prípade je užitie antihistaminík voľno predajných v lekárni, aplikácia chladivých obkladov a lokálnych prípravkov ako Fenistil, Floceta a podobne.

Pred letom alebo počas neho stúpa aj záujem o estetické zákroky v oblasti tváre. „Medzi najžiadanejšie zákroky v letnom období patrí aplikácia botulotoxínu k odstráneniu mimických vrások a nadmerného potenia, aplikácia výplňových materiálov a všetky druhy mezoterapie. Stále žiadanejšou je aplikácia mezonití za účelom spevnenia pokožky v oblasti tváre. Depilácia nadmerného ochlpenia a liečba celulitídy sú zákroky žiadané skôr v jarnom období ako súčasť prípravy na letnú sezónu,“ vysvetľuje dermatovenerologička so spresnením, že najvhodnejšou metódou na efektnú depiláciu je IPL - intenzívne pulzné svetlo. Pri liečbe celulítídy je efektívna najmä mezoterapia, keď sa do postihnutej kože injekčne aplikuje zmes látok na jej odstránenie. 

O odborníčke

MUDr. Jana Molčanová je odborná lekárka s atestáciou z dermatovenerológie so zameraním na estetickú dermatológiu. Od roku 2002 vedie súkromnú ambulanciu Medoderm vo Vranove nad Topľou. Venuje sa diagnostike a liečbe kožných ochorení, vrátane ochorení vlasov a nechtov u detí a dospelých, diagnostike a liečbe pohlavne prenosných ochorení, ako aj diagnostike a liečbe kožných nádorov. V oblasti estetickej medicíny sa zameriava na liečbu pigmentových škvŕn, korekciu vrások, zväčšovanie a úpravu pier a ošetrenie celulitídy. Je členkou Európskej akadémie dermatológie a venerológie (EADV), pravidelne sa zúčastňuje európskych a svetových dermatovenerologických kongresov, prednáša a publikuje články pre odbornú i laickú verejnosť.

Viac o téme: Jana MolčanováKožná lekárkaDermatovenerologička
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

08.08.2017 15:09 - otázka od Denisa
Dobry den, moja koza je problemom od narodenia. Z atopickeho ekzemu som "vyrastla", obcas sa nieco objavi na prstoch ruk ale vtedy v lepsom pripade postaci dieta (obmedzenie cukru) alebo pouzitie kortikoidnej masti 1-2x. Mam po 40 a priblizne dva roky ma trapi padanie vlasov. Naozaj intezivne, nie je to alopecia, pretoze je rovnomerne. Mam predpis od vseob.lekara na rozbor krvi (znizene leukocyty taktiez). Okrem toho sa mi stale objavuje akne, mierne ale je. A bola mi zistena sklerodermia asi pred 10 rokmi. Momentalne ju neliecim,nevidim zhorsenie. Mozno je cely problem niekde vnutri, len kam sa zacat uberat ako prve. Dakujem za Vasu radu. Denisa
Dobrý deň. Odporúčam Vám absolvovať endokrinologické vyšetrenie.
08.08.2017 15:04 - otázka od Zita Sekerková
Mám 73 rokov a veľmi mi začali padať vlasy, už na temene mám lisinu. Vždy som trpela na pekné vlasy a z tohoto som nešťastná.
Dobrý deň. Odporúčam Vám vyšetrenie dermatológom, ktorý stanoví príčinu vypadávania vlasov a navrhne Vám liečbu.
08.08.2017 14:58 - otázka od Zuzana
Mojmu synovy 4o roč.sana brade objavuju biele flaky ,kde mu nerastu chlpy aj na hlave sa mu objavil kruch bez vlasov.Ako sa to da liečit a čo je pričina.
Dobrý deň. Ďakujem za otázku. Ložisková strata ochlpenia a vlasov môže mať rôzne príčiny a na ich stanovenie je potrebný celý rad vyšetrení preto Vám určite odporúčam návštevu dermatológa. Liečba sa odvíja od zistenej príčiny ochorenia.
08.08.2017 14:53 - otázka od Jozef Juhanes
Dobrý deň,mám psoriazu a chcem sa spýtať ako ju trocha zmierniť,myalim na bioliečbu.Dakujem
Dobrý deň. Ďakujem za otázku. Biologická liečba psoriázy je vyhradená pre pacientov, u ktorých zlyhala iná systémová liečba a je realizovaná v špeciálnych centrách. Na takúto liečbu Vás teda môže odoslať Váš dermatológ ak ste absolvovali iné druhy liečby psoriázy a táto nebola úspešná.
08.08.2017 14:47 - otázka od Marti
Môjmu 4,5 roč. vnukovi sa uz dlhší čas objavuje drobné exzem- ako krupička. Chlapček sa škrabe, spí nepokojne. Osvedčilo sa nam natieranie až premastenie indulonou. Vtedy svrbenie ustúpi. Vieme, že to neodstranuje príčinu, ale aspoň zmierňuje príznaky. Aký iný krém by ste odporučili na zmiernenie zatiaľ nepotvrdených alergických prejavov? Je vhodné použiť indulonu?
Dobrý deň. Ďakujem za otázku. Odporúčam Vám použitie prípravkov na atopickú pokožku ako napr. Belobasa, Atoderm PP. Samozrejme je potrebné vyšetrenie dermatológom, príp. aj alergológom, ktorý stanoví príčinu ekzému a navrhne vhohnú liečbu tak, aby dieťatko netrpelo svrbením kože.
08.08.2017 14:39 - otázka od Zlatica
Dobrý deň! Cítala som tu v clánku, ze sa da nieco robit s nadmernym potením? Prosím Vás, aby ste mi poradili co by som mala robit alebo ako odstranit nadmerne potenie. Nemusim nic robit a hned mám mapy na oblecení co je velmi nepríjemne. Dakujem vopred za radu
Dobrý deň. Ďakujem za otázku. Odporúčam Vám aplikáciu botulotoxínu do podpazušia. Táto liečba je veĺmi efektívna, účinnosť trvá až 6mesiacov po aplikácii.
08.08.2017 14:36 - otázka od Beata
Dobry den pani doktorka. Mohli by ste mi poradit nejaku masticku alebo mlieko, alebo nieco pre dcerku (14) ma po tvari a aj na chrbte vyrazky, zrejme akne. Alebo musim ist s nou na kozne? Dakujem za odpoved a prajem pekny den.
Dobrý deň. Ďakujem za otázku. Odporúčam Vám návštevu dermatológa, ktorý určí najvhodnejšiu liečbu pre Vašu dcérku tak, aby nedochádzalo k vzniku jaziev na tvári a chrbte. V lekárni je dostupný široký sortiment kozmetických prípravkov na liečbu akné, ktoré ale slúžia iba ako doplnok liečby stanovenej dermatológom.
08.08.2017 14:32 - otázka od Hudáček
Na nechte palca ľavej nohy, pri spodnom styku s kožou mám biely prúžok pripomínajúci plieseň. Mám to niečím natierať alebo zoškrabať ? Ďakujem
Dobrý deň. Ďakujem za otázku. Odporúčam Vám návštevu dermatológa a odber vzorky z nechta na mykologické vyšetrenie. Dermatológ Vám predpíše adekvátnu liečbu podľa výsledkov vyšetrenia. Voľno predajné prípravky na liečbu mykotických ochorení nechtov sú zvyčajne málo účinné.
08.08.2017 14:28 - otázka od Monika
V oblasti rozkroku mám výrazné začervenanie, ktoré ma aj svrbí a rozširuje sa na stehno. Kožná lekárka do správy napísala: Dg Dermatitis intertriginosa, ingv. 1. dx. 19.6.2017 mi predpísala Locoid creme , ktorý odvtedy používam a kožné ochorenie sa zväčšuje. Neviem, či sa dá takto na diaľku poradiť, alebo mám si vyhľadať iného odborníka v mojom okolí. Ďakujem.
Dobrý deň. Ďakujem za otázku. Odporúčam Vám absolvovať opakované vyšetrenie príp.odber vzorky z kože na mykologické vyšetrenie nakoľko môže ísť o povrchovú mykózu.
08.08.2017 14:23 - otázka od Mária
Dobrý deň na slabinách sa mi robia svrbivé miesta, sú tmavo červené a keď sa poškriabem tak je to až do fialová, potom to páli a svrbí, č by ste mi na to poradili? Vďaka za odpoveď
Dobrý deň. Odporúčam Vám návštevu dermatológa nakoľko sa môže jednať o infekčné kožné ochorenie napr. mykózu.
08.08.2017 14:20 - otázka od Marika
Dobrý deň, ako sa daju odstranit starecke bradavice, prípadne ako sa da predist ich vzniku?
Dobrý deň. Ďakujem za otázku. Tieto lézie sa dajú odstrániť napr.kryalizácou tekutým dusíkom, ošetrenie je hradené zo ZP. Špeciálne postupy na predchádzanie ich vzniku neexistujú, napriek tomu Vám odporúčam pravidelné ošetrenie a premastenie pokožky telovým mliekom,resp.krémom.
08.08.2017 14:15 - otázka od Ivanka
Dobrý den, prosím Vás, aký je postup, ked si chcem dať vyšetriť znamienka. Kedy je to najvhodnejšie, ako dlho trvá vysetrenie a kolko to stojí. Zároveň by ma zaujimalo, ci ich v prípade potreby aj odstranujete. Dakujem za odpoveď.
Dobrý deň. Na vyšetrenie znamienok u dermatológa nie je potrebné odporúčanie od praktického lekára. Vyšetrenie dermatoskopom na našom pracovisku môžte absolvovať kedykoĺvek a je hradené zo zdravotného poistenia. Odstránenie névov riešime v spolupráci s plastickým chirurgom.
08.08.2017 14:08 - otázka od Ladislav Ščasný
Dobrý deň,chcel by som sa spýtať - mám pod pazuchami drobné kožné výrastky.Ako sa dajú odstrániť a či to hradí poisťovňa. Ďakujem a pekný deň.
Dobrý deň. Ďakujem za Vašu otázku. Tieto výrastky tzv. fibromy sa dajú odstrániť napríklad elektrokauterom. Ošetrenie elektrokauterom je hradené zo zdravotného poistenia.
08.08.2017 14:05 - otázka od Lila
Dobry den prosim vas pekne chcem sa spytat jednu vec.Na licach teda pod ocami mam casto cervene flaky ktore palia niekedy stipu.Ked je teplo aj ked som v chladku ale vtedy sa vyhodia tiez.Nemozem pouzivat ani vody dokonca ani bioderma atopic ekzem ma palila... Neviete v com to moze byt tieto flaky na licach pod ocami? Inak mam bezchybnu plet hladku cistu ale toto ma naozaj trapi... Make up nemozem.Mam bbkrem bioderma to je o.k aj ked by som rada pouzivala nieco co poridne krije nemozem zasa by sa vyhodili flaky ktore by ma neskutocne palili.. DAKUJEM
Dobrý deň! Odporúčam Vám návštevu dermatológa a tzv.epikutánne testy, pri ktorých Vám lekár vyšetrí možnú alergiu na rôzne zložky kozmetických prípravkov a na základe výsledkov testovania pomôže vybrať vhodné prípravky na ošetrenie tváre.
08.08.2017 14:01 - otázka od Ingrid
Dobrý deň, prosím Vás na rukách mám biele pigmentové škvrny kožná lekárka mi poradila kúpiť masť a užívať liek MELASAN PHENYLALANIN nepomáha počula som , že laser pomáha ............ mám teda vyhľadať dermatológa???? ĎAKUJEM Ingrid
Dobrý deň! Ďakujem za otázku. Biele pigmentové škvrny môžu byť prejavom vitiliga, ktorého liečba patrí do rúk dermatológa. Určite sa objednajte na odborné vyšetrenie.
08.08.2017 13:58 - otázka od Karol
Dobrý deň prajem. Mám kožu, ktorá "plače" pri každom kontakte so slnkom. Po každom lete počítam ďalšie a ďalšie znamienka - a to sa slnku vyhýbam ako čert krížu. Niektoré sú dosť veľké (hlavne tie na chrbte). Dá sa na prvý pohľad (laicky) odpozorovať, či nemôžu predstavovať nejaké vážne riziko? Ďakujem.
Dobrý deň! Ďakujem za otázku. Riziko môžu predstavovať všetky novovzniknuté "znamienka" najmä vo vyššom veku a tie, ktoré zmenili svoju veľkosť, farbu alebo tvar. Odporúčam Vám pravidelné vyšetrenie dermatoskopom min. 1xročne.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9