MUDr. Igor Bartl bol online: Častý sex môže priamo súvisieť s výskytom infekcií močových ciest!

MUDr. Igor Bartl bude online v stredu 26. júla 2017 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.
Zdroj: red
2017-07-26 10:50:00

Sú nepríjemné a mnohí sa o nich boja prehovoriť. Intímne problémy sa môžu prejaviť kedykoľvek, no práve v lete nás môžu potrápiť oveľa intenzívnejšie. MUDr. Igor Bartl bol online v stredu 26. júla 2017 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Odpovedal na otázky, ktoré sa týkali intímnych problémov v letnom období!


Bezstarostné dni pri vode – na kúpaliskách, pri termálnych vodách, jazerách či riekach – môžu mať nechcené až bolestivé následky: mykózy, plesne, zápaly močových ciest... Treba si dať pozor, aby sme toto ročné obdobie, ktoré sa nesie v znamení slnka, kúpania aj neviazanejšej zábavy, nestrávili v bolestiach na toalete.

Napríklad zápaly močových ciest sa síce štatisticky vyskytujú častejšie v zime, aj v lete vieme baktériám vytvoriť ideálne podmienky na to, aby zaútočili na močové ústrojenstvo a svojím životom nám spôsobovali útrapy. Rizikový faktor, ktorý oslabuje obranyschopnosť slizníc, je dlhý pobyt v chlórovanej vode. Leto bez kúpania sa, samozrejme, neráta, ale máčať sa v bazéne bez prestávky celé hodiny zvyšuje šancu, že baktérie E.coli budú mať navrch. Aj mokré plavky sú prostredím, pod ktorým sa sliznice oslabujú a baktérie ľahšie rozmnožujú.

Keď príde reč na svrbenie, pálenie alebo vyrážku, zápach či infekciu v intímnej oblasti, väčšina žien je v rozpakoch. Prekonajte svoj strach a prehovorte o intímnych problémoch, ktoré vás trápia.

O lekárovi

MUDr. Igor Bartl pracuje v Univerzitnej nemocnici Bratislava na Urologickom oddelení. Absolvoval Lekársku fakultu UK Bratislava, odbor všeobecné lekárstvo a získal atestáciu 1. stupňa z urológie a zo sexuológie nadstavbovú špecializačnú atestáciu. V roku 2014 bol zvolený za prezidenta Slovenskej sexuologickej spoločnosti.


Online rozhovor

2017-07-26 10:57:22 - otázka od: Kamila Prosím vás, ako veľmi ovplyvňuje zápal močových ciest zvýšená frekvencia sexuálneho styku s partnerom? Zápaly dolných močových ciest a pohlavných orgánov väčšinou znižujú frekvenciu sexuálneho styku, môžu v niektorých prípadoch aj významne narušiť dobré partnerské vzťahy. Aj z tohto hľadiska je včasná liečba infektov dolných močových ciest dôležitým predpokladom kvality sexuálneho života. V tomto prípade je možné s dôverou sa obratiť na ambulanciu urológa, ale aj gynekológa, prípadne sexuológa.

2017-07-26 11:05:10 - otázka od: erika Sú brusnice pri liečbe močových ciest naozaj účinné? Pretože mám pocit, že mi vôbec nepomáhajú a to mávam opakované zápaly močových ciest. Čo by ste mi odporučili namiesto brusníc? Posledné klinické štúdie prezentované európskou urologickou spoločnosťou nepotvrdili významný prínos brusníc v liečbe infektov dolných močových ciest, ako sa predpokladalo podľa predošlých zistení. Ukázalo sa, že ich efekt je nedostatočný, v niektorých prípadoch ich pacientky dokonca netolerovali pre ťažkosti s trávením. V súčasnosti je imunomodulačná liečba odporúčaná panelom odborníkov pre najvyšší stupeň medicínskych dôkazov, čo potvrdzuje aj naša prax na ambulanciach. Pri užívani imunomodulátorov sa výrazne znížila spotreba antibiotík. Ďalšou výhodou je možnosť ich užívania od 4 rokov veku, ale aj u tehotných žien.

2017-07-26 11:18:43 - otázka od: natalia Mám dlhotrvajúce problémy s močovými cestami. Môže to byť spojené aj s mojou imunitou? Ak áno, ako ju upevniť? Ďakujem za odpoveď Liečba opakovaných infektov močových ciest vyžaduje komplexnú stratégiu. Európska urologická spoločnosť na základe najnovších klinických štúdii jednoznačne zadefinovala diagnostické aj liečebné postupy s maximálnym benefitom pre pacienta. Ukázalo sa, že toľko preferovaná antibakteriálna liečba nemá také pozitívne účinky, ako sa očakávalo, ba naopak rastúca rezistencia mikroorganizmov, intolerancia užívania antibiotík, rastúce alergie na antibiotickú liečbu nútili odborníkov hľadať alternatívne možnosti v liečbe a prevencii. Správne pochopené režimové opatrenia majú svoj význam pri prevencii uroinfektov, problém je však v ich dodržiavaní a účinnosti. Preto pri opakovaných uroinfektoch horných aj dolných močových ciest sa ukazuje imunomodulácia a imunostimulácia ako najvhodnejšia a aj najúčinnejšia modalita jednoduchej a dlhotrvajúcej liečby. Pri správnom aplikovaní liečby nejde o jednorázovú záležitosť, vhodné je sezónne opakovanie liečby podľa potrieb pacientky aj v dlhšom režime.

2017-07-26 11:34:39 - otázka od: Viktória 1. Dostatočne sa chránim pred vznikom zápalu močového ústrojenstva po stránke obliekania a snažím sa udržovať nohy v teple. No môže mať vplyv na vznik zápalu aj pohlavný styk? Ak áno, ako mu zabrániť po tejto intímnej stránke? 2. Môže mať tvorba cýst súvis so zápalom močových ciest? Ďakujem vopred. Režimové opatrenia najmä čo sa týka dostatočného prijímu tekutín (viac ako 2,5 litra denne), správnej výživy (nedráždivé jedlá a vyvážená strava a predovšetkým sa vyhýbať fast food-om, s preferovaním domácej stravy), vhodného obliekania (bavlnené spodné prádlo, vyhýbať sa dlhému noseniu tango nohavičiek) a dodrživania zásad osobnej hygieny (redukcia prílišnej hygieny dráždivými mydlami, nepoužívať spermicídne látky), nie sú u niektorého typu žien jednoznačnou zárukou, že sa infekty dolných močových ciest bez adekvátnej liečby nezopakujú. Po vyšetrení na ambulancii urológa sa zhodnotia medicínske riziká aj benefit režimových opatrení. V týchto prípadoch je väčšinou nutné podporiťimunitný systém aj na prvý pohľad mlado a zdravo vyzerajúcich žien imunostimulátorom, väčšinou v opakovanej dávke. Zvýšená frekvencia sexuálneho styku u niektorých partnerov môže priamo súvisieť s výskytom infekcií močových ciest. Má to význam aj pre kvalitu sexuálneho života, ako sa pýtate v ďalšej otázke, kde je možné zvážiť aj jednorázové užitie antibiotík krátkodobo pred alebo po pohlavnom styku. Pôvod cýst v rôznych lokalitách organizmu, zrejme myslíte vaječníky, obličky, nie je jednoznačne známy, ide zrejme o súhru viacerých vyvolávajúcich faktorov aj na genetickom podklade.

2017-07-26 11:44:08 - otázka od: Štefan Psotný Dobrý deň, manželka/68/ sa vyše roka lieči na premnoženie e-coli v močovom mechúre. Už 6x bola preliečená Biseptolom, choroba však recidivuje. Aká byť ďaľšia liečba? Ja/68r./ som 14 dní po rádioterapii ca prostaty. Mám 9 mesiacov nasadenú hormonálnu liečbu/diphereline,inj,+Urorec/8mg/. Po RT sa mi upravila stolica, problémy mám ale s častým nočným močením, i 6x. Kedy mi močením problémy ustanú. S poďakovaním Štefan Psotný Najfrekventovanejším pôvodcom uroinfektov je baktéria E.coli, napriek cielenej antibakteriálnej liečbe sú veľmi časté recidívy s nepríjemnými subjektívnymi ťažkosťami pre ženy v mladšom aj staršom veku. Jednoznačne sa odporúča komplexná liečba, kde podľa najnovších odporúčaní európskej urologickej spoločnosti má jednoznačný prim imunomodulačná liečba v opakovanej dávke, po doplnení vyšetrení na urologickej ambulancii je možné zvážiť aj ďalšie alternatívy ako profylaktická nízkodávková liečba antibiotikami, výplachy močového mechúra kyselinou hyalurónovou, prípadne u postmenopauzálnych žien po vyšetrení na ambulancii gynekológa aj lokálnu estrogénovú liečbu. Vaše obtiaže s močením sú spôsobené vašim onkologickým ochorením. Je predpoklad, že po hormonálnej liečbe plus po ďalších medikamentoch sa stav upraví a urgencie sa zmiernia.

2017-07-26 11:50:42 - otázka od: Martina Dobrý deň, lekár mi predpísal Uro-Vaxom, užívam zatiaľ druhý mesiac (ešte mi ostáva jeden mesiac), cítim sa lepšie, žiaden zápal som nemala, dokonca ani po pohlavnom styku. Myslíte, že mi tento liek pomôže a už nebudem mať zápaly? Treba nejak pokračovať v liečbe, keď doberiem to 90tabletove balenie? Uro-Vaxom je liek s imunomodulačnými účinkami, ktorý účinne stimuluje vrodenú aj získanú imunitu, a tak pôsobí protizápalovo. Z vlastných skúseností viem povedať, že liečba týmto liekom výrazne znižuje frekvenciu zápalov, najmä ak sa užíva opakovane dvakrát ročne, prípadne aspoň raz ročne. Odpoveď imunitného systému je lepšia pri opakovanom užití, čo potvrdili aj imunológovia, s ktorými komplikované pacientky často konzultujeme. Skúsenosti zo sexuologickej ambulancie ukazujú, že imunostimulácia má výrazný vplyv na redukciu sexuálneho diskomfortu, a touto alternatívou liečby je možné aj zvýšiť kvalitu sexuálneho života.

2017-07-26 11:54:24 - otázka od: Peter Môžem mať sex so ženou, keď má zápal mechúra? Nerozšíri sa jej to ešte? Sex so ženou so zápalom močového mechúra nie je úplne vylúčený, je však limitovaný v intenzite sexuálnych praktík. Pred samotným začatím sexuálneho aktu by sa mali dohodnúť na jednoznačných pravidlách, kedy je možné prípadne aj sexuálnu aktivitu úplne prerušiť. Pri správnom dodržaní zásah hygieny nehrozí priamy prenos infekcie z močového mechúra na genitál partnera. Taktiež zhoršenie uroinfektu po sexuálnom styku u ženy je veľmi individuálne, ale nedá sa úplne vylúčiť.

2017-07-26 11:57:59 - otázka od: Klára Dobrý deň, moja mama je diabetička a často máva zápal močových ciest. Jej obvodný lekár jej už predpisal päť antibiotik v priebehu tohto roka. No na striedačku má potom aj gynekologické problémy, čo by ste jej poradili? Diabetes je zákerné ochorenie, ktoré postihuje viaceré orgány a je akcelerátorom aj možnej uroinfekcie. Antibiotická liečba nie je vždy úspešnou alternatívou. Okrem kvalitnej liečby cukrovky je z pohľadu močových infekcií nutné dodržiavať už spomínané opatrenia v predchádzajúcich odpovediach. Vzhľadom na predpoklad poklesu výkonnosti obranných imunitných bariér je na mieste imunostimulácia.

2017-07-26 12:02:33 - otázka od: Lenka Chcem sa opýtať ohľadom inkontinencie, je možné ju vyliečiť nejakým chirurgickým zákrokom? Najčastejšie mávam problémy pri kašli a kýchaní. Podľa obtiaží, ktoré popisujete ide o stresový typ inkontinencie moču, kde v súčasnosti okrem klasických otvorených operácii možnosť mikroinvazívnych chirurgických výkonov. Do popredia sa dostávajú takzvané páskové operácie, ktorých princípom je zmena uhla, ktorý zviera močová rúra oproti hrdlu močového mechúra. Výkon sa dá realizovať aj v režime jednodňovej chirurgie, je nenáročný a vysoko účinný. Sľubnou perspektívou sa ukazujú aj laserové a iné moderné neinvazívne postupy. V prípade zaáujmu sa sa môžete s dôverou obrátiť na ambulanciu urológa vo vašom regióne.

2017-07-26 12:05:24 - otázka od: Zuzana Zdravím, chcem sa spýtať pána doktora, či je možné riešiť močové kamene aj inak ako operatívne. Neoperačná liečba močových kameňov nie je tak efektívna ako moderné najmä endoskopické laserové a elektormagnetické prístrojové techniky. Medikamentózna liečba je účinná len pri niektorých typoch močových kameňov, vyžaduje väčšinou aj diétne opatrenia, zmenu životosprávy, najúčinnejší je však pitný režim. Medikamentózna liečba urolitiázy je v kompetencii urológa, ale aj internistu.

2017-07-26 12:09:30 - otázka od: Anna Č. Má časté pitie kávy vplyv na bolesti močového mechúra? Čaté pitie kávy nemá jednoznačne priamy vplyv na bolesti močového mechúra. Pri extrémnom pití kávy (viac ako 5 káv denne) sa skôr zvyšuje urgentnosť močenia. Prípadné bolesti sú skôr iného charakteru, teda môžu súvisieť napríklad so samotnou potrebou vyprázdňovania močového mechúra. Bolestivý syndróm v malej panve je komplikovaný stav, ktorý má multifaktoriálne príčiny.

2017-07-26 12:14:22 - otázka od: Janko sa mi mozu zapalit oblicky, ked sa mi zapal mechura bude opakovat? Jednou z ciest vzniku zápalu obličiek je postupný prenos zápalu z dolných moč. ciest (tj. z moč. mechúra), ktorý je väčšinou spojený s prekážkou odtoku, resp. hromadením moča nad močovým mechúrom. Určitú rolu môžu zohrávať anatomické zmeny v močovom systéme, prípadne prekonané opakujúce sa infekcie, alebo aj operačné výkony na močovom systéme a v jeho bezprostrednom okolí. Pri prekonaní takéhoto zápalu, ktorý sa rozšíril z moč. mechúra na obličky sa treba nechať rozhodne vyšetriť na ambulancii urológa. Z toho jednoznačn vyplýva, že opakované zápaly močových ciest sú jedným z rizikových faktorov zápalu obličiek.

2017-07-26 10:50:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia