Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ivona Bondorová bola online: Dentálnou hygienou dvakrát ročne si zabezpečíte zdravie po celý život!

Ivona Bondorová má 20-ročnú prax v stomatologickej ambulancii v asistencii stomatológa.
Ivona Bondorová má 20-ročnú prax v stomatologickej ambulancii v asistencii stomatológa. (Zdroj: red)

Zabráni mnohým bolestiam i strate zubov! Reč je o dentálnej hygiene, s ktorou však mnohí slovenskí pacienti aj v 21. storočí nemajú skúsenosti. Šancu zmeniť to ste mali vďaka dentálnej hygieničke Ivone Bondorovej, ktorá bola online v pondelok 23. januára 2017 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pýtali ste sa na všetko, čo sa týka hygieny zubov.


Stačí len vysloviť slovo zubár či počuť zvuk vŕtačky a začne vám búšiť srdce a obleje vás studený pot. Mnohí majú obavy pred návštevou zubára, preto termín stále odkladajú. Pritom preventívne prehliadky aspoň raz za šesť mesiacov sú základom pre zdravý chrup a celkový organizmus. A to ešte ani väčšina ľudí nevie o dentálnej hygieničke, ktorá ich naučí, ako sa správne starať o zuby a celú ústnu dutinu. S jej pomocou sa boj proti zubnému kazu, zápalu ďasien (gingivitíde)  alebo zápalu komplet celého závesného systému (zub, ďasno, kosť) - parodontitíde, môže skončiť úspešne.

Ošetrenie u dentálnej hygieničky by nemali podceňovať ani rodičia. Už od prvého mliečneho zúbka by mali svoje dieťa motivovať k pravidelnému čisteniu zubného chrupu, zabezpečiť správnu výživu svojmu dieťaťu, byť správne zinštruovaní dentálnou hygieničkou, a získať dostatok informácií o cukre, ktorý môže poškodiť ich zúbky. Návyky je dôležité budovať už od detstva.


PharmDr. Martina Duhanová bola online: Jeden z nežiadúcich účinkov niektorých liekov je suchý kašeľ!


Je jedno, či ide o dieťa, mladých ľudí, dospelých alebo ženy v radostnom očakávaní, hygienu zubného chrupu treba dodržiavať v akomkoľvek veku. Zdravý úsmev je základom zdravia celého organizmu.

O dentálnej hygieničke

Ivona Bondorová je vyštudovaná detská sestra, ktorá má za sebou tiež diaľkové štúdium dentálnej hygieny. Má 20-ročnú prax v stomatologickej ambulancii ako asistentka stomatológa, z toho 4 roky ako dentálna hygienička. V súčasnosti, druhým rokom, prevádzkuje svoju ambulanciu dentálnej hygieny. Spolupracuje s čeľustným ortopédom a stomatológom. Je odborným garantom súkromnej škôlky na Čiernej vode - Chorvátsky Grob. Jej práca je zároveň aj záľubou, o to viac, ak jej pacienti sú dospelí, juniori, deti predškolského aj školského veku. 

Ivona Bondorová bola online v pondelok 23. januára 2017 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.skTémou online rozhovoru bola dentálna hygiena. Pozrite sa na odpovede dentálnej hygieničky v online rozhovore!

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

23.01.2017 12:18 - otázka od katarinapol
Dobry den, rada by som sa spytala, ako sa da ``vyliecit`` chronicky zapal niektorych dasien. Ide o to, ze podla zubarky mam chronicky zapal na dvoch zuboch, kde su okrem ineho spravene ako to ona nazvala ``prevysajuce plomby`` / jedna sa o zuby dvojky/ a na zaklade toho odporuca urobit korunky skor ako bude neskoro /vraj sa mi mozu zacat odhalovat krcky/. Da sa tomuto zakroku nejako predist, alebo je toto riesenie najlepsie? Co mozem urobit aby sa chronicky zapal vyliecil a uz sa neobjavoval? Zuby si cistim pravidelne, pouzivam i zubnu nit, avsak napriek tomu tam ten zapal je. Dakujem.
prevysajuce plomby sa daju upravit, ak su vytvorene spravne, dokonale , prechod medzi vyplnou a sklovinou zuba by mal byt dokonale hladky, ak nie je, vypln prevysa a to je miesto retencie plaku, cize bakterie sa uchytavaju na drsnej ploche u vas na prevyslej vyplni, dasno sa zapaluje, zapal postupuje, ak sa vypln upravi vznika hladka plocha kde je minimalna retencia, citam ze pouzivate len nit, priestor medzizubny ma urcitu velkost, namerala by som ho, vybrala spravnu medzizubku aby ste v domacom prostrei mohli bez problemov cistit , zdrave dasno nekrvaca, aplikovat curasept gel ,0,5% max 7dni do toho priestoru na medzizubku....treba to vidiet skontrolovat, popripade rtg toho priestoru kde je previs..:)
23.01.2017 12:12 - otázka od Jozef Richtarech
Dobry den, kolko u Vas stoji kompletny ukon dent. hygieny ? Preco je potrebne absolvovat dent. hygienu 2x za rok ? Prijmate aj novych klientov ? Aky je postup.. Prijemny den Vam prajem a tesim sa na skore odpovede. Jozef Richtarech
ak si date www.dentalivon.sk, alebo fcb dentalivon, mate komplet info o mne...:)aj foto dokumentaciu
23.01.2017 12:11 - otázka od Anna
Zdravím, chcem vás poprosiť, či by ste mi mohli poradiť ako si správne umývať zuby s elektrickou zubnou kefkou. Nechcem nesprávnym spôsobom umývania zubom viac uškodiť ako ich ochrániť. Je v tom nejaký výrazný rozdiel? (umývanie zubov bežnou kefkou a tou elektrickou?). Ďakujem za odpoveď.
ak si dokážete mechanicky odstranit povlak zo všetkých plosok, ste pod kontrolou lekára, hygienicky, nemate poškodenia, ktoré sa dajú vyrobiť elektrickou kefkou, kľudne ju použivajte, len mekka kefka, spravnou technikou kde potrebujeme zabezpecit dokonale hladku plochu teda na všetkých plochách sa to elektrickej kefke nepodari, ani vam...:)...preto v kresle instruktaz so zubnou kefkou treba vyskusat, dat sa zinstruovat hygienickou a zistíte rozdiel aky je v mechanike s klasickou mekkou kefkou spravnou technikou a tou elektrickou...:)
23.01.2017 12:06 - otázka od grave
dobrý deň, kde mate ordináciu?
cierna voda...:)...
23.01.2017 12:06 - otázka od M
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, či sa dá k vám objednať prípadne chodievať na dentálnu hygienu. A kde. Ďakujem. M
:)...da....nájdete ma ak si date moje meno do vyhladavaca...mate komplet info..:)
23.01.2017 12:05 - otázka od Lenka
Dobrý deň, existuje spôsob odstránenia zubného kameňa nejakou domácou metódou?
nie...:), je to tvrdý nános, ktorý sa dá odstrániť jedine nástrojom profi ,uzv ,ak ho viete použiť aby ste sklovinu nepoškodili....ak nie ste lekár , hygienička nemáte vybavenie, tak určite NIE
23.01.2017 11:59 - otázka od Anka
Dobrý deň. Som žena po 50ke, v zásade mám zdravé zuby, kazy ešte zo školských čias (preplombované). Na dentálnej hygiene som bola párkrát. Po jednej dentálnej hygiene som mala zuby citlivé niekoľko mesiacov. To ma, samozrejme, odrádza od pravidelného profesionálneho čistenia. Je to naozaj nutné, dávať si zuby profesionálne čistiť, keď inak nepociťujem žiadne problémy? Iste chápete, že to na nás môže pôsobiť ako spôsob 'ťahania peňazí' z pacientov, ktorí sa o chrup chcú starať :) ďakujem a prajem všetko dobré.
Ak máte zlý zážitok , teda citlivé zuby zisťujme prečo. Po každej hygiene sú zuby a ďasná citlivé ak je prítomný zápal, ďasno reaguje na dotyk krvácaním a samozrejme je citlivé. Ak je zdravé, nekrváca nemalo by byť citlivé ani po hygiene, neviem, či pani hygienička použila aj air flow, ak áno záleží aký sa použije, pri veľkých nánosoch iný pri leštení zasa iný, po hygiene je potreba sklovinu remineralizovať, krémy ktoré sa používajú sú aj proti cilivosti ak je prítomá. Udržať dokonale hladký povrch si človek nedokáže , preto je odporúčaná 2x ročne u zdravých jedincov.
23.01.2017 11:51 - otázka od ester
dobrý den, prosím ako jeto s dentalnou hygienou, pretože bola som prvý krat na dentalnej hygiene pred pol rokom a teraz sa mi ešte viac vytvoril zubný kamen ako predtým........či ma vobec dentalna hygiena zmysel a není to len biznis....nakolko predtým som nemala tolko zubného kamena ako teraz po polroku čo som prvýkrat absolvovala dentalnu hygienu....
Zdravím vás, ak sa po odstránení všetkých nánosov dokonale vyhladí povrch zuba, nie je dôvod, aby sa tak rýchlo vytvoril zubný kameň. Na trhu je teraz TOP vo svete air flow, zmes prášku a vody pod tlakom odstráni pigmenty z kávy, čaju, cigariet a pod...ale má aj vysoko leštiaci efekt, ak sa zvolí samozrejme ten správny, na leštenie povrchu zuba, skloviny, dokáže vyleštiť aj výplnkové materiály bez poškodenia a zabezpeí tak dokonale hladký povrch, ktorý si vy môžete a samozrejme dokážete v domácom prostredí udržiavať..:)ak máte dokonale hladkú plochu zuba cítite to jazykom, vtedy viete že je to super očistené.
23.01.2017 11:46 - otázka od Anicka
Dobry den. Zubar mi odporucal zubnu nit do medzizubnych priestorov, nakolko ta minikefocka mi tam nevojde. Snazim sa ju zavadzat pomalicky klzavymi pohybmi, no stale si poranim dasna. Som z toho zufala a radsej prestavam pouzivat nit. Bojim sa, ze mi to sposobi problemy s dasnami. Da sa tomu nejak pomoct? Dakujem.
Anička, ak vás správne nainštruovali nemal by to byť problém. Ak ste absolvovali dentálnu hygienu, pani hygienička by vá mala spravne nainštruovať. V kresle si to vyskúšať, vašou rukou vás naviest ako je to správne , ak to bolí, stále zraňujete ďasienko, potom krváca. Ak sa kalibračnou sondou po každej hygiene zmeria medzizubný priestor a zistí sa, že aj tá nejmenšia medzizubka na trhu sa vám tam nedostane tak jednoznačne niť ale so správnou inštruktážou .:)na začiatok skúste voskovaný floss, zubná niť má jednoduchšie zavádzanie, lepšie sa klže po stene zuba.
23.01.2017 11:42 - otázka od Marian
Dobry den, uz niekolko rokov bojujem s krvacanim dasien. Zatial nepomaha nic, ani specialne pasty, ani zubne nite... Pri vypluvani je tam stale primes krvi a tu krv citit aj v dychu, co je dost neprijemne. Ak by ste mali nejaky tip co s tym, bol by som Vam velmi povdacny.
Zdravím Martin, Ak ste zdravý človek, neužívate žiadne lieky, nemáte celkové ochorenia, ktoré by vplývali na stav v ústach, je to záležitosť nánosov plaku a zubného kameňa, ktorý spôsobuje to čo píšete. Zdravé ďasno nekrváca, nebolí, zápach z úst môžu spôsobovať baktérie, ktoré produkujú toxíny, škodia ako sklovine zuba, / začínajúce odvápnenie, zubný kaz / alebo je problém s ďasnom, záčínajúci alebo pokročilý zápal. Pozor na to!!! Zubné kazy, previslé výplne, kde sa uchýtava potrava, hlboké kazy, devitálne zuby, / mrtve /...treba co najskor navštíviť ambulanciu dentálnej hygieničky, rozobrať anamnézu, odstrániť nánosy kameňa...
23.01.2017 11:34 - otázka od Hox
Bozkávam aj keď som si zuby neumyl .. Každopádne by ma zaujímalo či mi zúbková víla vezme zuby ktoré neprešli procedúrou dentálnej hygieny ktorá stojí tuším 30€cca. A neviete koľko berie za zub tá úžerníčka víla.
:), zúbková víla vám ich nezoberie, ale vaše baktérie, v ústach, ak nebudú v rovnováhe vám vašu kosť zoberú ako píšete...:). Kosť má určitú hrúbku, výšku, na opg rentgenovej snímke, je viditeňá, ak je všetko zdravé, voňavé, ďasienko ružové, je všetko OK. Zub je uchytený v kosti vláknami, z mäkkého nánosu , ktorý si človek vie odstrániť mechanicky správnou technikou a správnymi pomôckami, ak sa z neho vytvorí tvrdý zubný kameň, nastáva rušenie týchto väzov, vlákien, ak je ho stále viec a viac, infekcia postupuje hlbšie až na kosť, na snímke vidno začínajúci ústup, ak sa naďalej dentálna hygiena neabsolvuje, kosť sa deštruuje zuby sa začnú kývať až nakoniec vypadávajú. Na všetko toto samozrejme vplýva celkový zdravotný stav jedinca, lieky, ochorenia, ako dlho tam infekcia pôsobí, či máta za sebou dentálnu hygienu, ako často a pod...:)
23.01.2017 11:26 - otázka od Tino
Ahoj Ivona, casto ma trapia afty...co mam robit? Vrela vdaka.
Ahoj Tino, afty sú prejavom vášho imunitného systému. Prejavujú sa včase, keď je organizmus vyťažený na maximum, alebo až preťažený. Ak ste v celkovej pohode afty postupne miznú, ale to určitý čas trvá. Je to nepríjemné, bolestivé. Treba vysadiť na určitý čas kyslé ovocie, podporiť organizmus doplnkami na naštartovanie vášho imunitného systému. Pri takýchto problémoch buď zájsť na KO k imunológovi, alebo v rámci starostlivosti je na trhu pasta Enzycal, je bez SLS ,ktorá obsajue tri enzými, prirodzene podporujúce obranyschopnosť, ktoré sa nachádzajú aj vo vašej sline.
23.01.2017 11:18 - otázka od Pavel
Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať, kedy je lepšie/vhodnejšie používať pri umývaní zubov dentálnu niť a medzizubnú kefku? Pred samotným čistením zubov (s klasickou kefkou), alebo až po ich vyčistení - ako ďalší zo spôsobov dočistenia. Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň. Ako prvé vždy u pacientov volím vyčistiť medzizubkou medzizubné priestory, odstránite tak z medzizubného priestoru zbytky potravy, mäkké nánosy - plak, samozrejme správnou veľkosťou medzizubky vymeranou dentálnou hygieničkou , potom dentálna niť, bod kontaktu, bočnú stenu zuba, jemne opatrne, tak isto inštruktáž s dentálnou niťou je veľmi dôležitá, potom správnou technikou zubnou kefkou, na dočisťovanie ak ste už TOP v čistení a baví vás to..:)...dočisťujete bez pasty čistou zubnou kefkou...:)
23.01.2017 11:13 - otázka od Peter
Dobrý deň , zaujímalo by ma či je fákt dentálna hygiena tak dôležitá? Stojí to 30€ či koľko a aj tak mám zuby škaredé žlté a kazia sa mi ...
Dentálna hygiena je prevencia pred celkovými ochoreniami. Ak si ju zabezpečíte pravidelne 2x ročne u zdravého jedinca, zabezpečíte si zdravie po celý život. Baktérie v ústach potrebujeme pre život, ak je medzi nimi rovnováha tak je všetko OK, ak nie, začínajú úroblémy. človek si nedokáže udržať hladký povrch zuba, keďže jeme, pijeme, ph v ústach sa počas celého dňa neustále mení. Sklovina prechádza fázou demineralizácie a následne remineralizácie. Kyslé prostredie výrazne škodí sklovine, ak sa po každom jedle dostatočne ústa vypláchnu čistou vodou, ph sa dostáva do zásaditého, sklovina remineralizuje. Takže určite treba dentálnu hygienu, zabezpečiť správnymi pomôckami starostlivosť, podporu skloviny spravnymi doplnkami ak sú potrebné. Kontrolu zlozvykov, ktoré majú pacienti , individuálne vybrať pomôcky každému na mieru.:)
23.01.2017 11:04 - otázka od Lichvar
Zdravím , je pravda že zuby netreba v podstate umývať aj s pastou ? Tá keď sa to tak vezme vám iba osvieži dych + obsahuje nejaké látky ktoré by telo malo byť schopné získať z potravy.
Pravda to je. Človek ak nemá v ústach žiadny problém, zuby sú hladké, lesklé, sklovina má krásnu lesklú farbu, ďasno je ružové a nekrváca, nie je prečo siahnuť po paste. Pasta prekryje zuby, máte super pocit, že sú dostatočne očistené, ak ste v kúpelni je to váš rituál, a ak máte ešte aj neakú časomieru ok..:), ale keď si začnete neskôr kontrolovať zuby jazykom, prechádzate po nich, určite nájdete miesta, ktoré sú drsné , nedostatočne očistené. Pasta je doplnok, pomáha pri problémoch v ústach..zápal ďasna, zubný kaz, zápach z úst, ale človek musí rozmýšlať a prísť na to, keďže zdravé ďasno nekrváca, zubný kaz vznikne na zle očistenej sklovine, prečo sa to všetko deje? Prečo mi krváca ďasno...mám tam plak, ktorý neviem dostatočne odstrániť potrebujem správnu pomôcku so správnou technikou a ak sa mi toto podarí, viem, že pastu určite potom už nepotrebujem.:)
23.01.2017 10:57 - otázka od viola Puskajlerova
Prosim o radu, ako sa zbavit zubneho povlaku. Uz tri roky s tym bojujem a nic sa mi nedari. Uz som vyskusala rozne zubne pasty, rozne vyplachovacie vody, citron, cesnak, propolisovu zubnu pastu a neviem co este a stale mam pocit, ze mam zalepene zuby. Cistim si ich aj nitou. Dakujem za odpoved.
Zdravím vás, dôležité je zistiť, prečo sa vám ako vy píšete " lepia zuby ". Ak spolu s vašou dentálnou hygieničkou ste rozoberali aj výživu, ako často jete, čo počas dňa jete, či máte dostatok slín, tak by to z toho malo byť jasné. Povlak sa tvorí na zuboch, ďasnách po každom jedle, baktérie v ňom sa uchytávajú vždy na drsných , zle očistených plochách. Ak si viete vy sama zhodnotiť ako laik, či máte dobre očistené zuby, to sú hladké všetky plochy, na pocit jazykom, vtedy máte zaručené, že baktérie v plaku sa nebudú mať šancu sa vychytávať presne na hladkých plochách.A dostaočný pitný režim, slina bude o dosť redšia.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9