PharmDr. Martina Duhanová bola online: Jeden z nežiadúcich účinkov niektorých liekov je suchý kašeľ!

Skúsená doktorka farmácie Martina Duhanová má takmer 20 ročné skúsenosti, z toho posledných 15 rokov pôsobí ako zodpovedný farmaceut v petržalskej lekárni.
Zdroj: red
2016-11-09 09:54:00

Prečo kašleme, kedy je lepšie kašeľ tlmiť a kedy podporovať vykašliavanie? Aký režim má zvoliť pacient a čomu sa vyvarovať? PharmDr. Martina Duhanová bola online v stredu 9. septembra 2016 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pýtali ste sa na všetko, čo vás zaujíma o kašli!


Kašeľ vyčerpáva a vie poriadne potrápiť. Pacienta, aj jeho okolie. Človek sa cíti nepríjemne, jednak fyzicky, a tiež kvôli nervóznym pohľadom kolegov či ľudí v autobuse. Suchý dráždivý, či vlhký produktívny kašeľ, oboch sa chce človek zbaviť čím skôr.

Podľa skúseností lekárničky, pacienti často prichádzajú do lekárne so samodiagnostikou kašľa. Nie je zriedkavé, že niektoré symptómy prehliadajú, stáva sa aj to, že svoju „diagnózu“ stotožnia s chorobou iného člena rodiny. Niet sa čomu čudovať, že lieky, ktoré našli doma ešte z predchádzajúcej sezóny, nezaberajú.

Skúsení lekárnici dokážu od pacienta zistiť potrebné informácie, aby vybrali najvhodnejšiu liečbu. Nie vždy je nutné okamžite utekať k lekárovi. Pri správne nastavenej liečbe a najmä disciplíne pacienta je možné mnohé ochorenia vyliečiť bez návštevy lekára.

STODAL* pôsobí na kašeľ rôzneho druhu a je vhodný pre celú rodinu.

O doktorke

Charizmatická a skúsená doktorka farmácie Martina Duhanová má takmer 20 ročné skúsenosti, z toho posledných 15 rokov pôsobí ako zodpovedný farmaceut v petržalskej lekárni. Netají sa tým, že mnoho pacientov, ktorí prichádzajú po radu, či s receptami, považuje za priateľov. Ľudský prístup, trpezlivosť a zodpovednosť sú vlastnosti, ktoré by podľa nej mal mať každý, kto pracuje s ľuďmi.

PharmDr. Duhanová pôsobí aj na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského ako externý asistent Farmaceutickej technológie. Odovzdáva tak svoje skúsenosti s prípravou liekov novým generáciám.

Užite si jeseň i zimu bez kašľa!

*Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa, prípadne sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.


Online rozhovor

2016-11-09 09:54:56 - otázka od: Eva Tončíková Chcem sa spýtať za manžela, ktorý kašle už dobrých 10 rokov intenzívne, prešiel za tú dobu rôznými štádiami kašlu a nevedia zistiť z čoho kašle. Chcem sa spýtať či existuje miesto, kde by pri jednom lekárovi prehodnocovali jeho stav s vyšetreniami, či by sa mu venovali komplexne, nakoľko podľa doterajších skúseností sme skeptický. Ďakujem Dobrý deň, po skúsenostiach s takýmito pacientmi a po dlhodobej liečbe by som ešte skúsila intenzívnejšiu liečbu v kombinácii prírodný prípravok a inhalácia minerálnej vody, prípadne homeopatický sirup s inhaláciou, ktorá môže byť celodenná, keď nalejete minerálku z lekárne do odparovača, prípadne ju po čase vymeníte za vhodný esenciálny olej. Lekár v tomto prípade je pneumoftizeológ, kde sa manžel môže objednať a všetky vyšetrenia budú vykonané.

2016-11-09 10:03:24 - otázka od: Mária Dobrý večer. Kašlem už dlhú dobu (3 roky). Je to suchý až priam kašeľ, ktorý ma dusí najma skoro ráno a večer.Nezaberajú mi ani tabletky na alergiu. Bývam na internáte kde utierame pravidelne prach z poličiek. Ako by som podľa Vás mala postupovať v liečbe tohto chronického kašľa? Ďakujem za odpoveď. Mária Dobrý deň, z vašej otázky neviem vyčítať, či ste užívali aj iné lieky ako antihistaminiká. Ak aj áno, môžete k týmto liekom na alergiu pridaťprírodný alebo homeopatický sirup a inhalovať minerálnu vodu. Sirup odporúčam užívať minimálne 10 dní intenzívne aj 4x denne. Minerálka je najvhodnejšia z lekárne, intenzívne inhalovanie 2x denne a celodenné z odparovača, alebo vhodnej nádoby, ktorú položíte na radiátor. V prípade nezlepšenia príznakov odporúčam vyhľadať pneumoftizeológa.

2016-11-09 10:13:12 - otázka od: Stanka Kubova Dobry den,moj syncek aj v obdobi,kedy vobec nie je chory, vobec nekasle a nahodou si len odkasle,vsetci si myslia,ze to dieta je strasne chore.Aj ked si len odkasle ma taky "hrncovy" kasel.Ale inak vobec nekasle ani mu nic nieje.Treba to nejak riesit? Dobrý deň, z otázky som vytušila, že pravdepodobne synček býva častejšie chorý a žiaľ aj u malých detí sa môže vyskytovať alergický kašeľ. Ak v prípade ochorenia postupujete tak, že začínate prírodnou liečbou, prípadne podáte homeopatický sirup a príznaky ustúpia, je to v poriadku. Ak choroba postupuje a navštívite lekára a dieťa liečite podľa jeho pokynov, aj to je v poriadku. Asi by som sa sústredila v zimných mesiacoch na posilnenie imunity, prípravky na imunitu sa môžu striedať s vitamínmi, a v prípade začínajúceho hrncového kašľa pridala na 5 dní spomínaný sirup na odhlienenie. Aj hrncový kašeľ môže byť príčinou začínajúcej tvorby hlienov, u dieťaťa sa teda nemá vyskytovať viac dní po sebe.

2016-11-09 10:19:35 - otázka od: Chovancová Dobrý den, pani doktorka, prosím o vyjadrenie - v hrdle sa mi robia bezfarebné hlieny a že je to diskomfort pre 60-ničku tak Vás prosím o radu. Ďakujem. Dobrý deň prajem, problém je v tom, že tie hlieny sa netvoria v hrdle, ale v prínosových dutinách a do hrdla potom stekajú. Mohli by ste si nasadiť prírodný prípravok v tabletách, ktorý obsahuje výťažky viacerých bylín a užívať 3x denne. Pri pomalom zábere je možné pridať aj antialergiká na 7 dní, keďže to môže byť prejavom alergie. Ešte by som odporučila vykloktať hrdlo po každom jedle, prípadné vírusy tak spolu s hlienom odstránite.

2016-11-09 10:26:49 - otázka od: Viera Gancova Dobry den, moj dospely syn, otec dvoch deti, tvrdi, ze pricinou kasla a pod. su virusy a ze to nesuvisi s tym, ci je viac alebo menej obleceny. Miluje chodit stale doma bosy, casto aj deti, pricom ja, stara mamu, si myslim, ze je potrebne sa lepsie obliekat a obuvat. Deti radi sportuju, maju dost pohybu, napriek tomu su castejsie chori. Chytia od inych deti v skole rozne virusy. Aky je Vas nazor,staci byt trochu menej obleceny a clovek je nachylnejsi nieco chytit, alebo to naozaj zavisi na inych okolnostiach? Dakujem. Dobrý deň, určite je Váš názor správny v tom, že menej oblečený človek, pokiaľ nie je trénovaný a otužilý je viac náchylný na vírusové ochorenia. Treba sa obliekať a obúvať primerane vonkajšej teplote, prípadne užívať prípravky na posilnenie imunity a v začiatočnom stádiu tvorby hlienov nasadiť prírodné lieky na odhlienenie.

2016-11-09 10:32:24 - otázka od: Jana Dobrý deň, ako uľaviť suchému a dráždivému kašlu? Stáva sa mi to hlavne na večer a neviem si nijak pomôcť. Ďakujem! Dobrý deň, ak je kašeľ len suchý a dráždivý a nie sú tam naozaj žiadne hlieny, treba užívať antitusiká na zastavenie kašľa. Aj tak by som skúsila nasadiť prírodný prípravok. ktorý odhlieňuje a nedráždi na kašeľ, lebo pravdepodobne sú tam nejaké zvyšky hlienov a tie Vás dráždia. Tie potom treba užívať ráno a na obed, ak by nezaberali 5 dní po sebe, pridajte antialergiká na 7 dní, ak ani to, nasaďte acetylcysteín, v lekárni je bez predpisu

2016-11-09 10:36:58 - otázka od: Marek Dobry den, chcel by som sa spytat na vas nazor - je velky trend, ze ludia sa radsej liecia roznymi babskymi receptami, kym idu k lekarovi, ak tam vobec idu. Myslite, ze je to spravne? Vedeli by ste ako odbornik povedat, kedy je este vhodny babsky recept a kedy uz je nutne ist k lekarovi? Dakujem! Dobrý deň, každý liek, ktorý pomôže je dobrý, to znamená, že niektorým táto liečba zaberá a stačí, pokiaľ je pacient vyliečený, je to fajn. Takúto liečbu odporúčam na 3-5 dní a v prípade, že nezaberá, stav sa zhorší, prípadne stúpa telesná teplota, odporúčam navštíviť lekára.

2016-11-09 10:39:37 - otázka od: Renata Dobry den, kedysi som pravidelne mavala suchy kasel. Nemala som horucku, ani ziadny iny priznak, len som kaslala. Iste obdobie to trvalo az tri tyzdne. Priam som sa dusila.. Nemala som antibiotika od lekara, proste to tak nejako same preslo.. A vzdy ked som chora a ked ma chyti kasel, je to suchy kasel. O co moze ist? Dobrý deň, vo Vašom prípade to bude pravdepodobne alergia, treba si všímať, či sú tieto problémy viazané na ročné obdobie, prípadne na potraviny. Je možné pri opakovaných príznakoch užívať antialergiká na 7 dní, ak zaberú, alergia sa Vám potvrdí.

2016-11-09 10:43:55 - otázka od: Martin Dobry, su nejake preventivne opatrenia, ktore zabrania vzniku kasla? Netrpim kaslom.. No v tomto chripkovom obdobi, kedy je vysoke riziko vzniku chorob, ma to postihne.. Takze kazdy v mojom okoli si tym uz presiel, vratane neprijemneho kasla. Preto ma zaujimaju nejake Vase rady, co robit, aby som tomu predisiel. Caka ma narocne obdobie, kedy musim byt fit. Dakujem Dobrý deň, pre Vaše náročné obdobie je vhodné posilniť imunitu, môžete užívať aj dvojkombináciu spolu s vitamínmi. Keďže kašeľ je príznak ochorení dých.ciest, v podstate stačí neprechladnúť, v prípade jemných náznakov tvorby hlienov hneď nasadiť prírodné lieky na odhlienenie a doplniť čajom, prípadne inhalovať minerálne vody. Inhalácia a zvlhčovanie môže byť aj preventívne.

2016-11-09 10:46:07 - otázka od: Etela Zdravim vas, mozu niektore lieky vyvolat kasel? Moja mama uzivala lieky na vysoky krvny tlak a v tom obdobi zacala velmi kaslat. Podla nej to moze byt jeden z neziaducich ucinkov lieku.. Myslite si, ze aj to moze byt pricina? Dakujem za odpoved Dobrý deň, áno jeden z nežiadúcich účinkov daných liekov je suchý kašeľ, lekár Vašej mame určite tieto lieky vysadil a nasadil iné. Nie je to však prejav u všetkých pacientov, iní ho môžu bez problémov dobre znášať.

2016-11-09 10:51:25 - otázka od: Tibor Zdravim, mam problem. Kaslem uz vyse mesiaca. Najcastejsie sa dusim vecer a vzdy vtedy, ked mam nieco povedat. Trva to uz niekolko tyzdnov. Ide o suchy kasel. Nemam horucky, som inak zdravy a fit. Mam cakat, kym to odoznie alebo to moze znamenat aj vaznejsiu chorobu? Dobrý deň, nepíšete, či ste niečo na kašeľ užívali. Ak nie, treba nasadiť lieky na odhlienenie, aj keď hlieny necítite a to ráno a na obed, najlepšie prírodné. S hovorením súvisía suché sliznice, teda zvýšte príjem tekutín a inhalujte minerálne vody, možte pasívne- nádobu s minerálkou na radiátor na celú noc. Ak tieto príznaky neodoznejú do 10 dní, je vhodné navštíviť lekára.

2016-11-09 10:59:30 - otázka od: Margita Dobrý deň ,pani doktorka.Chcem Vás poprosiť o radu .Mám 43 rokov a nikdy som vážnejšie nebola chorá. Už 6 mesiacov som neustále chorá ,myslím si ,že k tomu prispela oslabená psychika po smrti otca.Zvýšené zápali v krvi a zlatý stafilokog v ranke ,uštipnutie hmyzom a následné vytváranie samovolne vriedkov na koži, s ktorými som musela až 11x ku chirurgovi.Zápali horných dutín ,spolu 6 dávok antibiotík .sama som si nasadila Wobenzin (berem ho 3 mesiac 5-5-5 tabliet). A teraz som po antibiotikách Klacid po silnom kašli a zápale dolných dých. ciest 3 -tí deň a i tak ma dusí silný suchý kašel až som vracala.Už si neviem rady ,stále som chorá a ovplyvňuje to moju psychiku a celý život.Ďakujem. Dobrý deň, je mi ľúto, že sa všetko naraz na Vás zosypalo. Je to odraz Vašej psychiky a oslabenej imunity, vo Wobenzyme by som odporúčala pokračovať. Určite Vám predpísali lieky na zastavenie kašľa, ktoré je treba užívať na noc. Cez deň by som odporúčala po doužívaní predpísaných liekov na odhlienenie nasadiť acetylcysteín, ten Vás nebude dráždiť na kašeľ. Doliečiť sa bude vhodné prírodnými sirupmi spolu so sirupom na posilnenie imunity. Prípravky na posilnenie imunity odporúčam užívať spolu s vitamínmi, prípadne striedať ďalší polrok.

2016-11-09 11:00:08 - otázka od: Jana Bičárová Dobry den, p. Duhanova je odbornicka na spravnom mieste. Pristup aky ma k svojim klientom sa v dnesnej dobe len tak nevidi. Ma prehlad nie len o kasli ale aj o vsetkom co treba mat, nie je problem prist s akymkolvek problemom, na vsetko ma vhodne riesenie. Tak isto je vidiet kvalitu jej zamestnancov, ktorym svoje skusenosti odovzdava. Vdaka tomu uz inu lekaren nenavstevujem. Dakujem pani Duhanova ze ste a prajem si aby mal kazdy aspon stipku Vasej ludskosti a zaujmu o druhych, svet by vyzeral uplne inak :)Otazku momentalne nemam, ked budem mat urcite sa za Vami zastavim. prajem krasny den, Dobrý deň, Janka ďakujem pekne za názor.

2016-11-09 11:17:17 - otázka od: Katarina Dobry den pani PharmDr. Martina Duhanova. Chcem sa s vami podelit o moju skusenost z Danska a rada by som pocula vase odporucanie, co robit, ak sa kasel synovi znovu vrati. Moj syn (nar. jul 2013) nemal ziadne zdravotne problemy ani pri narodeni ani pocas jeho prveho roku zivota. Je ockovany, system velmi podobny slovenskemu. Ako nastupil do jasli (oktober 2014) (v Dansku je uplne bezne, ze deti s kaslom hocijakym a zelenymi soplami chodia do jasli a skolok, ale to zial nemozem zmenit. Cize tieto infekcie sa velmi lahko a rychlo siria.), zacal kaslat a mavat teploty a horucky. Kasel 2-3 tyzdnovy, v noci nemohol spat, lebo v minutovych intervaloch kaslal a casto sa az zadusal, lapal po dychu. Nemohol lezat v posteli, nepomohlo ani ked sme vyvysili cast postele aby mal hlavu vyssie ako zbytok tela. Jedina poloha, ktora trosku kasel zmiernila, bola posediacky v naruci. Po 2-3 tyzdnoch kasel ustal na par dni a zasa sa opakoval 2-3 tyzdnovy kasel a niekedy sa striedal so 40°C horuckou. Od oktobra az do juna. Jun, jul a august bol bez kasla. Od septembra 2015 az do juna 2016 znova kasel, teploty a horucky, ako je opisane hore. Vytery ani krvne testy nepoukazali na ziadnu pricinu kasla, ziadna alergia, ani parazity, vsetky parametre boli v norme. Vysetrenia niekolkonasobne u detskeho lekara aj u otolaryngologa, aj na pohotovosti boli vzdy s tym istym vysledkom, ze syn je uplne v poriadku, je v podstate zdravy bez zmien v dychacich cestach, bez astmy, nic, len s komentarom, ze deti s takymto kaslom a priznakmi je v Dansku vela a nevie sa zistit pricina a teda aj liecba je tym padom malo ucinna a ze jedine je potrebne pockat, mozno rok, mozno par rokov, kym to prejde a ze sa nemame bat, ze to urcite prejde a pri soploch ze mame kvapkat slanu vodu do nosa. Kedze Dr nic nezistili, ale kasel neprestaval, ako prevenciu predpisali ATB, sirup Ventoline (Salbutamol 0,4 mg/ml), inhalacne spreje Airomir (Salbutamol 0,1 mg/dosis) a Flixotide (fluticasonpropionat) ale nic nezabralo, tak sme s liekmi po dohode s lekarmi prestali. Skusali sme aj teple obklady na hrudnik, inhalaciu byliniek a soli, rozne caje aj cibulovy, kupele v teplej slanej vode, cibulovy sirup, pobyt na cerstvom vzduchu, najroznejsie sirupy proti kaslu, potom sirupy aj na podporu vykasliavania. Rada by som pocula vase odporucanie a rady, osobne skusenosti, co robit, ak sa kasel synovi znovu vrati, ako mu pomoct, lebo znovu zazit 2-3 tyzdnove ukaslane noci v sede az do juna by som uz nechcela. A dolezita otazka, ako kaslu predchadzat? Teraz davame pol hodinu pred spanim pol lyzicky medu s brusnicovym vytazkom a kazde rano colostrum IgG40 400 mg. Myslite, ze je takyto postup vhodny a ucinny? Dakujem velmi pekne, Katarina Dobrý deň, škoda že už máme znovu obdobie zimy, v lete by som odporúčala otužovanie a pobyt pri teplejšom mori. To však určite viete. Zatiaľ by som v preventívnej terapii pokračovala, tak ako píšete. Kašeľ je len príznak podráždených dých.ciest, preto rozmýšľam, čo môže byť príčinou 9 mesačného kašľa u dieťaťa. Predpokladám, že v inkriminovanom období je doma a so zvýšenou teplotou ja PN. Po všetkých Vašich skúsenostiach by som na začiatku tvorby hlienov nasadila, tak ako Vy, morskú vodu a odsávanie hlienov. Zároveň by som pridala prírodný odhlieňujúci sirup už v prvý deň a v maximálnej povolenej dávke. Môžeme tak zabrániť tomu, že sa tam nejaký hlien prilepí a po 3 dňoch, ak sa stav nezlepší, prejsť na mukolytikum, snáď ho tam dostanete v lekárni-acetylcysteín vo vhodnej forme. Ten sa môže užívať 7-10 dní. Zväčša bola táto liečba účinná u slovenských detí, vo Vašom prípade by som chcela byť optimista a veriť na zmenu kombinácie. Viem, že po skúsenostiach s lekármi to je skôr terapia začiatku kašľa, no dráždenie dýchacích ciest nejako musíme zastaviť. Nepíšete, či ste v lete podávali prípravky na podporu imunity, ak nie a podávané prípravky by boli v koncoch, pridala by som ešte sirup s rakytníka ako imunostimulans. Prajem Vám príjemnejšie zimné obdobie ako posledné roky.

Fotogaléria

2016-11-09 09:54:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia